Meny

Litt.klikk: «Kompani Orheim»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver uke stiller vi ulike forfattere faste spørsmål. Denne uken forteller Tore Renberg blant annet om sin begeistring for Solveig Kloppen!

Navn:


Tore Renberg

Alder:

32 år

Sivilstatus:

Gift

Hvor var du da du skrev boka?

- Hjemme. På loftet mitt i Stavanger. Og innimellom var jeg ute og reiste, tok notater, snakket med folk, og gjorde research. På Rjukan. I Arendal. Rundtomkring i Norge.

Hvem tenkte du på da du skrev boka?
-

Jeg forsøker alltid å holde fokus på de jeg skriver om, som om de var virkelige mennesker. «Behandler jeg deg godt nå, Jarle?» tenker jeg. «Kjenner du at jeg jobber for deg, Sara?» Men denne gang klarte jeg ikke å unngå å tenke på de jeg har mistet her i livet. Og så tenkte jeg på de jeg har.

Hvilken type PC skrev du boka på?
-

Jeg skriver på en HP-maskin jeg kjøpte i fjor, og en helt ok flatskjerm, og hele tiden ønsker jeg at jeg hadde konvertert til Mac for lenge siden.

Hvordan valgte du bokas tittel?

- Romanen hadde lenge arbeidstittelen «Gutten som skulle redde et liv». Men etter hvert som jeg skrev, begynte det å danne seg en sentralmetafor i den lille familien hvor Jarle vokser opp.

Terje, faren, kaller dem for «Kompani Orheim». Det ble umulig å la være å kalle romanen for «Kompani Orheim»; for meg ble det en presis metafor for akkurat disse drømmene om et godt liv. Og så syntes jeg det var fint at tittelen kunne suge opp i seg et lite stykke norsk historie, i og med at det hilser på Kompani Linge, de norske elitesoldatene i England under andre verdenskrig.


Hva er ditt yndlingsord?


- «Hjem».


Hvilken bok har du aldri klart å fullføre?

- «Markens Grøde» av Knut Hamsun. Det er mange år siden nå. Kanskje jeg burde prøve igjen? Og så fullførte jeg aldri «Mannen uten egenskaper» av Robert Musil.

Med årene har jeg blitt flinkere til å legge fra meg det som ikke fungerer for meg. Det er en ærlig sak. Og hvis man mener «fullføre å skrive», så begynte jeg på en roman sommeren 1998, mens jeg var på Island. Den måtte jeg legge fra meg. Den ble for stor. Men en dag skal jeg klare å skrive den.


Hvilken bok skulle du ønske du hadde skrevet?

- Jeg skulle gjerne ha skrevet Selma Lagerlöfs «Keiseren av Portugalia». Men på den annen side: Det er flott at nettopp hun skrev den, så har jeg noe å strekke meg etter.


Hvilken bok ville du tatt med deg dersom bokhylla brant?

- «På sporet av den tapte tid» av Marcel Proust.

Hvilken CD passer best som soundtrack til boka?

- Vanskelig spørsmål. Jeg vet hvilken sang som passer best, og det er «Ghosts» av Japan, hvor David Sylvian synger: «Just when I think I'm winning, when I've broken every door, the ghosts of my life blow wilder than before». Men en hel cd? Kanskje «The Village Green Preservation Society» av The Kinks. Sødme, lengsler, håp og tap.

Oppsummer boka i en setning.

- Hadde det gått an, ville jeg nok ikke valgt å bruke over 450 sider. Men jeg kan gi et spørsmål: Hvorfor var det sånn, at de som ville hverandre godt, gjorde hverandre vondt?

Hvilken skuespiller passer best til å spille hovedpersonen i boka?

- James Stewart som Jarle Klepp. Men han var kanskje litt i høyeste laget? Kanskje heller Matt Damon? Noen betrakter også faren, Terje, som hovedperson, og jeg er ganske sikker på at Jim Broadbent hadde gjort ham veldig bra.

Hvem skulle du ønske hadde din bok på nattbordet?

- Jeg hadde vel blitt sjenert og glad om jeg fikk høre at Solveig Kloppen hadde boka mi på nattbordet. Jeg har stor tro på henne.


Forfatteren:

Tore Renberg ble født i Stavanger i 1972. Forfatteren debuterte i 1995 med kortprosaboken «Sovende floke», som han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris for.

Siden den gang har han gitt ut flere romaner og barnebøker, en prosasamling og en bok med collager. Romanen «Mannen som elsket Yngve» kom i 2003, en bok som høstet begeistret mottakelse både i Norge og Sverige. Romanen skal filmes i 2006.

På 1990-tallet markerte Renberg seg også som kritiker og litteraturformidler, bl.a. som redaksjonsmedlem i «Vagant» og programleder for NRK2s «Leseforeningen». I 2004 debuterte han som filmmanusforfatter, med «Alt for Egil».

Tore Renberg er også musiker. Han skrev flere tekster og sanger til Alt for Egil og han har spilt i mange band, bl.a. sammen med Paal Nilssen-Love (Hekkan) og Karl Ove Knausgård (Lemen). I dag spiller han i «Stavanger Energi», som nylig debuterte på samleplaten «(not just) another x-mas album» (CCAP records).

Boken:

Kompani Orheim er den lille familien som består av mamma, pappa og Jarle. De bor i rekkehus i Stavanger og det eneste de vil er at alt skal være fint. Men hva skjer med pappa?

Jarle lever livet sitt på en energisk og inderlig måte. Han forelsker seg med stor kraft, blir antirasist og popmusikken tar aldri ferie.

En dag bytter han etternavn, han vil ikke hete Jarle Orheim lenger. Hva hendte med kompani Orheim? Hvorfor var det slik at de som ville hverandre så godt, gjorde hverandre så vondt?

Kilde: Oktober.no

Mer i Neste Klikk:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus