Meny

Dårlig samvittighet for 30 milliarder kroner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill Gates forretningsmetoder på 80- og 90-tallet har så langt kostet selskapet rundt 30 milliarder kroner.

Politiets Politiets "mugshot" av Bill Gates fra yngre dagers eskapader. Det er blitt dyrere nå.

Brutale forretningsmetoder på 90-tallet har så langt kostet Microsoft nesten 30 milliarder kroner. I forrige uke var det IBMs tur til å få plaster på såret - et plaster til 5,6 milliarder kroner.

Dersom villigheten til å betale seg ut av problemene er en erkjennelse av at det er blitt gjort feil, så har Bill Gates & Co antagelig århundrets dårligste samvittighet. Gjennom de to siste årene har selskapet inngått forlik med konkurrenter for en sum av totalt $4,2 milliarder dollar, tilsvarende ca 28 milliarder kroner etter dagens dollarkurs.

Etter det amerikanske justisdepartementets nitide og belastende granskning av selskapets forretningsmetoder i perioden fra 1998 til 2002, har en rekke konkurrenter krevd erstatning fra Microsoft.

IBM er så langt sistemann ut, og etter alt å dømme den siste saken som omhandler stridigheter mellom Microsoft og private selskaper.

- Med denne saken ute av verden nærmer vi oss et punkt hvor vi kan si at 90-tallet endelig er over, sa Microsofts ryddegutt i dette, Brad Smith, til Wall Street Journal.

IBM fikk 775 millioner dollar i kontanter og rabatter på programvare for intern bruk verdt 75 millioner dollar.

OS/2


Uenigheten mellom IBM og Microsoft går helt tilbake til den gangen de to selskapene sammen skulle utvikle OS/2, operativsystemet som skulle overta etter MS-DOS - før Windows ble vanlig på PCer.

Microsoft brøt etterhvert samarbeidet med IBM, som forsøkte å kjøre fram det teknisk overlegne OS/2 i flere år etterpå.


Kostbare synder

Microsoft har betalt 4,2 milliarder dollar i erstatning og opprydning etter festen i 90-åra. Her er noen:

  • Time Warner fikk $750 millioner i mai 2003
  • Sun Microsystems fikk $1,95 milliarder i april 2004
  • Novell fikk $536 millioner i november 2004
  • Burst.com fikk $60 millioner i mars 2005
  • Gateway fikk $150 millioner i april 2005
  • IBM fikk $775 millioner i juni 2005

Kilde: Wall Street Journal

Microsofts markedsføringsmuskler og ufine forretningsmetoder gjorde imidlertid at IBM ble spilt ut over sidelinjen. Lettbeinte Microsoft driblet elefanten til de grader at det var på hengende håret at den store konkurrenten snublet utfor stupet.

Men når det går som fortest i svingene, går det også i blant galt. Nå er Microsoft lei av å plettene som henger igjen fra Justisdepartementets søksmål og anklager fra konkurrenter.

Ordren er åpenbart at her skal man bli ferdig med gamle synder, koste hva det koste vil.

Real, Novell, EU og Sør-Korea


Men selv om mange saker er unnagjort,
står fremdeles noen viktige igjen.

Novell, som allerede har fått 536 millioner dollar, vil ha mer, denne gangen for måten Microsoft spilte konkurrenten WordPerfect av banen. Novell eier i dag WordPerfect.

På multimediefronten har RealNetworks en høne å plukke med giganten fra Redmond. Mr. Smith framholder RealNetworks som det siste hinderet i striden med private selskap.

Fremdeles gjenstår to store saker hvor myndigheter er motpartene. I det ene tilfellet er det EU, som slett ikke vil la Microsoft få hvile på sine laurbær. Den andre saken er i Sør-Korea, hvor konkurransemyndighetene undersøker en sak knyttet til programvare for øyeblikksmeldinger, hvor Microsofts produkt er MSN Messenger.Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus