Meny

Sommer, sol og fantomer i trafikken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du ikke tror på spøkelser, så prøv en varm sommerdag på vei til Svinesund. Veien er full av fantomer.

Det er ferie, og lange, late dager venter. Underveis til ferieparadiset kan det hende du undrer deg over trafikkens mysterier.

For hva var det som skapte trafikkorken som har holdt deg og familien fastlåst i en solvarm bil den siste timen?

Duket for trøbbel


Juli i Norge forbinder vi med sommer, sol, iskrem og badeliv. Baksiden av medaljen er trafikken, som ofte hoper seg opp i uendelig lange køer.

Når de tyske bobilene, de belgiske campingvognene og de polske trailerne skal fra Oslo til Arendal samtidig med deg, er det duket for trøbbel.

Den erfarne landeveisridder i blikkboksen sin vil ha bak seg mange opplevelser om hvordan køer har oppstått fra ingenting. Plutselig stopper alt, og du snegler deg fram den neste timen. Så løsner det like plutselig som det stoppet seg til.Det er som om en overnaturlig kraft plutselig har ryddet bort halvparten av bilene for å la resten av oss gasse opp til 90 igjen. Du venter halvveis å se restene av en ulykke, eller møte en ambulanse for fulle sirener, men nei, det er ingen spor av det som forårsaket den ufrivillige ekstratimen.

Fantomer i trafikken


Forskerne kaller slike hendelser for «fantomkork». I følge en artikkel i Wall Street Journal er tre av fire trafikkorker slike fantomer.

For det er egentlig svært lite som skal til. Trafikken er som et digert lettskremt beist.

Så lenge det er balanse i systemet, glir alt som det skal. Men en bitteliten endring et sted, kan forårsake dramatiske ringvirkninger, slik trafikkforsker

Martin Treiber

ved universitet i Dresden på en fremragende måte demonstrerer i de fascinerende simuleringene du finner på www.traffic-simulation.de.

Tålmodighet er en viktig parameter i forhold til hvordan trafikken flyter. Men hva de enn sier på trafikkradioen om at du må være tålmodig der du sitter og trøkker i trafikken, så er det ikke sikkert det er svaret.

Noen ganger er utålmodighet bedre.


Og rett svar kommer faktisk an på veien.

Hvis det er en tofeltsvei, vil idiotene som utålmodig kaster seg ut ved siden av køen og gasser forbi, faktisk bidra til bedre flyt i trafikken. Hvis de ikke treffer noen, vel å merke.

Men er det flere filer i hver retning, vil skifte av filer skape forsinkelser.

Trafikkens verste fiende


Filskifte gir omtrent samme effekt som når biler kommer inn fra påkjøringsrampene for å «glidelåse» seg inn i trafikken, eller tilsvarende når biler skal kjøre av motorveien.

Slik zikk-zakk kjøring er trafikkens verste fiende.


Hver gang du legger deg inn i neste fil, må noen bremse litt ned, for deretter å gasse på igjen, noe som skaper mellomrom mellom bilene, og inviterer andre bilister til å gjøre det samme.

Resultatet er at kapasiteten blir dramatisk redusert. Antallet biler over en gitt strekning av veien kan synke med ti prosent, som kanskje ikke høres mye ut, men som i rush-tiden og ferieutfarten kan oversettes til adskillige kilometer med kø.

Trafikkekspertenes råd er derfor at du i rush-tiden holder deg i den fila du er i. Det går garantert raskere da.God ferie.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus