Siktet pastor i fengslingsmøte

En 42 år gammel pastor i Tamilsk Baptistsamfunn i Oslo blir framstilt for varetektsfengsling i et fengslingsmøte i Ski tingrett onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB):
- Han er siktet for underslag av penger etter paragrafene 255 og 256 i straffeloven, opplyser lensmann Stig A. Hansen ved lensmannskontoret i Enebakk til NTB.


Ifølge Hansen skal den tamilske baptistpastoren ha underslått rundt 500.000 kroner. Politiet har tatt beslag i datautstyr og regnskaper i mannens hjem.


Politiet holder fortsatt på med å avhøre vitner i saken, og har snakket med blant annet flere styremedlemmer som har anmeldt sin egen pastor.


- Urovekkende


Advokat Heidi Bache-Wiig representerer de tidligere styremedlemmene som er gått til anmeldelse. Hun synes saken er urovekkende langt utover denne enkeltsaken.


- Det gjelder også andre foreninger i Norge. Det er dårlig regnskapskontroll av millioner på millioner av kroner, sier Bache-Wiig til NTB.


Hun framholder at tamilpastoren overstyrte styret og vedtektene som sa at han kunne ta ut maksimum 10.000 kroner fra konto sammen med et annet medlem av styret.


- De styremedlemmene som kom til meg for å få hjelp, var veldig opprørte. De trodde at firmaet skulle registreres på bankkontoen, noe som ikke var gjort, sier Bache-Wiig.


Ifølge henne hadde pastoren ikke registrert organisasjonsnavn på bankkontoen, men brukte bare sitt eget navn og personnummer, samt Lanka Mission.


De tidligere styremedlemmene i den tamilske baptistmenigheten hadde allerede i 2001 stilt spørsmål om hvor det ble av innsamlede midler, forteller advokaten.


Tsunamipenger

Menigheten samlet inn nesten 1 million kroner til ofrene for tsunamien på Sri Lanka. Politiet mener at godt over halvparten av beløpet er forsvunnet.


Tirsdag satt den 42 år gamle pastoren i lange avhør på Enebakk lensmannskontor, og politiet sperret to bankkonti som tilhører menigheten.

Enebakk kommune, baptistmenigheter over hele landet og en rekke privatpersoner har satt inn store beløp for å hjelpe tsunamiofrene.
27. og 28. januar ble det tatt ut 550.000 kroner i kontanter fra kontoen. I tillegg ble 60.135 kroner overført til en ukjent konto i utlandet. Uttakene ble foretatt i sju ulike banker i Oslo-området. Det er foreløpig ikke kjent hvor det er blitt av pengene.


Ifølge medlemmer i menigheten skal den siktede pastoren være den eneste som har disposisjonsrett til kontoen som ble brukt i forbindelse med innsamlingen.

Personvernpolicy