Slik styres staten med høyre musetast

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morten Meyer skisserte en plan som skal gjøre Staten til noe du kan styre med høyre musetast. Men Microsoft får ikke bli med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morten Meyer på nye veierMorten Meyer på nye veier

Morten Meyer la frem Regjeringens eNorge-plan for årene fram til og med 2009 i går. I løpet av denne perioden skal offentlig sektor gjennomgå store forandringer. Målet er å gi deg et bedre og mer strømlinjeformet servicetilbud. Middelet er data.

- Frem mot 2009 skal alle relevante offentlige tjenester mot innbyggerne bli tilgjengelige på nett, sa Meyer.

Og det er ikke bare for å være snill han gjør dette. Veksten i offentlig sektor er så formidabel at det ikke vil være nok arbeidstakere igjen til å fylle ledige stillinger dersom man ikke finner metoder for å levere tjenestene både raskere og mer effektivt.

Selv om datamaskinene ikke ennå erstatter kirurgen og sykepleierne på sykehuset, så er det utrolig mye å hente dersom man lar kirurgene skjære i kropper og sykepleierne pleie syke.

I dag er det ikke slik. I helsesektoren og utallige andre offentlige serviceinstitusjoner bruker de mer tid på å sortere, kategorisere og finne tilbake til informasjon, enn å anvende den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En uvanlig minister


Morten Meyer er en uvanlig minister. Som moderniseringsminister, smykker han seg også med den populære ekstratittelen «IT-minister». Og han er antagelig den første IT-ministeren vi har hatt som har noenlunde greie på data.

Med sin yrkesbakgrunn i det private næringsliv som bakteppe, har han gått løs på departementsbyråkratiet med en slags naiv fryktløshet. Han har tatt fatt i det mandatet han er gitt: Å modernisere statsforvaltningen, og spurt uhørte spørsmål. Spørsmål som: Hvis bankene kan få x millioner nordmenn til å gjøre jobben for dem, og begge parter faktisk opplever det som et stort fremskritt, hva kan ikke staten gjøre?

MinSide, var svaret. En side til hver eneste borger av dette landet, hvor alle statlige tjenester kan utføres. Levere selvangivelsen, betale restskatt, chatte med statsministeren, klage på hullene i asfalten, sende epost, lese meldinger fra ulike instanser, endre adresse, gifte deg, skille deg, begrave deg, skifte kjønn.

Vel, kanskje ikke skifte kjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et startpunkt


MinSide er bare et startpunkt, et forankringspunkt for den nye elektroniske statsforvaltningen. Meyer og staben hans har lagt en kjøreplan som sier at innen utgangen av 2007 skal all kommunikasjon for innbyggerne med det offentlige kunne skje elektronisk, for de som ønsker det. De som ikke ønsker det, skal kunne få hjelp til å gjøre det i nærmiljøet sitt.

- Gratis, lovte ministeren.

Innen 2007 skal du kunne velge å motta all post fra det offentlige som epost, og innen utgangen av 2009 skal all ikke-sensitiv kommunikasjon innen det offentlige skje elektronisk. Internt i departementene er fristen 2007.

Fra 2008 skal all innrapportering for næringslivet til det offentlige kunne skje elektronisk.

Innen utgangen av 2008 skal det bli enklere tilgang til offentlige data med gratis tilgjengelighet som hovedprinsipp. Dette betyr at kartdata, værdata og andre offentlige innsamlede og eide databanker skal deles med dem som vil ha det, for eksempel for bedrifter som ønsker å drive business.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For sent?


Mange føler nok at nettopp denne reformen kommer for sent. Slike data skulle ha vært frigitt fra første stund. Norge har tapt et solid forsprang vi hadde på andre land på utvikling av elektroniske kartsystemer fordi Statens Kartverk har krevd urimelige priser for data som er samlet inn for skattebetalernes regning.

Mest bejublet er kanskje den delen av planen som har minst praktisk betydning for din digitale hverdag. Det er at alle datasystemer innen 2009 skal være basert på åpne standarder.

Det betyr i praksis at du ikke lenger skal trenge programvare fra Microsoft for å være en fullverdig «e-borger».

Les også: