Cast Zoobon: «Problembarn»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ærlig og selvutleverende Cast viser lovende takter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cast Zoobon, «Problembarn»

(PassIt Records/EMI)

Den ene halvdelen av rap-duoen Equicez, Cast, fikk særdeles mye (negativ) oppmerksomhet i media under årets by:Larm i Stavanger.

Her avslørte og omtalte den konstant nyhetshungrige pressen «skandalen» som utspant seg når Cast under en konsert hyllet David Toska og oppfordret til å ta livet av politifolk.

Ok, vi skal vedgå at det ikke var det smarteste av Cast å kjøre den låten på en konsert der pressens tilstedeværelse ikke akkurat var ukjent.

Man kan argumentere for at det var naivt av Cast å tro at dette kom til å gå upåaktet hen hos media, men så er verken måtehold eller sannheter noe som opererer på et spesielt edruelig nivå hos rappere...

Ukjent territorium

Nå fikk uansett hovedpersonen mye oppmerksomhet, og noen måneder senere foreligger Casts solodebut «Problembarn».


Sammenlignet med den stereotype rapperen, viser Cast seg fra en særdeles ærlig og selvutleverende side der alt fra personlige problemer og hard oppvekst («Problembarn», «Klækk Klækk»), til selvinnsikt («Hvem Jeg Egentlig Er», «Mer Cash», «Avanser») og det å bli far («Malcolm») blir behørig omtalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenlignet med eksempelvis de mer party-pregede tekstene til den noe rurale duoen Jaa9 og OnklP, legger Cast seg tidvis på et helt annet nivå.


Men det er en smal knivsegg Cast beveger seg på, og han skulle ikke gjort mye galt før de nevnte låtene hadde tippet over i tidenes klijséer og flaue ordspill. Men det må innrømmes at mannen klarer seg meget bra!

Stereotypi


Men ingen rap-skive uten de sedvanlige skryte- og partylåtene («Kommet For Å Bli», «Party», «Th' Threat»). Ikke noe nytt der, men Cast og medhjelperne hans (Admiral P, OnklP, Kapricon, F'Em One) viser frem rytmiske egenskaper og såkalt «flow» som ikke står tilbake fra noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Forklarer seg


Albumet har to såkalt skjulte spor, der det første er den mye omtalte låten fra Stavanger og by:Larm. Kanskje den kjedeligste på albumet, men likevel interessant for de av oss som ikke var tilstede på den nevnte konserten.

Deretter kommer forsvarstalen/forklaringen til Cast, og her gir for alvor Cast av sine musikalske og lyriske evner i en meget oppegående låt med et refreng som lyder:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Folk ble sjokka når jeg propsa Toska,
mere sjokka enn når små barn blir voldtatt,
så fucka er folk ja faktisk såpass,
åssen ble en raptekst ukens toppsak»

Står bra til


Dette bidrar utvilsomt til at «Problembarn» på mange måter er blitt det mest interessante og lyrisk oppegående rap-albumet som er gitt ut i Norge, og det skal bli veldig spennende å se hva Cast finner på i fremtiden.

Litt under middels femmer.

PassIt Records: Hjemmeside
Equicez: Hjemmeside

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser