Sir Gandalf på skeive

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ville virkelig at Gandalf skulle ha et forhold til Legolas, erke-britiske Sir Ian McKellen smiler skjelmsk til et fullsatt auditorium som bryter ut i latter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste klikk møtte Sir Ian McKellen da han gjestet «Skeive filmer». (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Neste klikk møtte Sir Ian McKellen da han gjestet «Skeive filmer». (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Skuespilleren Sir Ian McKellen er i Oslo for å delta på Europride-feiringen. I den anledning prater han mer enn gjerne om det å være åpent homofil filmstjerne på seminaret:«Spiller seksualitet en rolle?».

Og skal vi tro McKellen som fikk sitt verdensgjennombrudd som Gandalf i «Ringenes Herre», så er svaret på det spørsmålet nei.

- Nå er det ikke så mange roller i min alder som involverer det å kle seg naken og ha sex med kvinner, så akkurat det spiller liten rolle tror jeg, sier McKellen til seminarleder Brita Møystad Engseth.

- Jeg tror virkelig ikke at jeg har gått glipp av mange roller fordi jeg er homofil. Jeg har hatt en fantastisk karriere siden jeg kom ut av skapet, forteller stjernen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

McKellen har lite til overs for noen av Hollywood-stjernenes forhold til homoseksualitet.

- Se for eksempel på Tom Cruise, han er livredd for at han ikke skal få roller dersom noen tror han er homofil. Hans reaksjoner (på homorykter red.anm.) er rett og slett redselsfulle! Det er som om han tenker: «hvis publikum tror at jeg er homofil så kommer de ikke til å ta meg seriøst som heteroseksuell».

- Jeg tror ikke nødvendigvis at Tom er homo, men på denne måten forteller han alle homofile skuespillere at de må bli i skapet. Det er rett og slett sludder!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sir Ian rister på hodet.

Han venter fremdeles på at noen skal bryte barrieren i amerikansk filmindustri.

- Dersom en modig Hollywood-skuespiller i 20-årene kommer ut som homofil vil han garantert bli den mest berømte skuespilleren i verden på et blunk. Akk, dessverre er ikke Orlando homofil, utbryter han med et sukk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble tilbudt Gud


Rollen som Gandalf førte til at McKellen har fått flere tilbud om å spille eldre roller.

- Jeg ble til og med spurt om å spille Gud for guds skyld, du blir ikke så mye eldre enn det, sier han lattermildt.

Han understreker at han ønsker å spille alle mulige karakterer både på teater og i filmer.

- Når jeg kom ut av skapet så trodde mange at jeg kun ville spille homofile karakterer. Men jeg vil ikke nekte meg selv å utforske det spennende fenomenet som kalles heteroseksualitet. Det er mange slike raringer der ute, sier han til høylytt latter fra publikum.

Vær ærlig!


McKellen er kanskje mest kjent for sin tolkning av «Gandalf». (Foto: lordoftherings.net)McKellen er kanskje mest kjent for sin tolkning av «Gandalf». (Foto: lordoftherings.net)

McKellen visste fra en tidlig alder at han var homofil. Han kom likevel ikke offentlig ut av skapet før han var i slutten av 40-årene.

- Inntil jeg var 30 så var det faktisk slik i England at man havnet i fengsel dersom man stod fram som homofil. Begge foreldrene mine døde før jeg fikk fortalt dem det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

McKellen forstår at det ikke alltid er like enkelt for kjendiser å stå fram.

- Folk flest synes at det er vanskelig nok å «komme ut» til venner, familie og så videre. De trenger ikke å gi intervjuer og snakke om det offentlig slik som enkelte kjendiser må.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han oppfordrer likevel alle til å være ærlige.

- Det er merkelig at noen skuespillere nekter å være sannferdig om sin egen seksualitet, skuespill handler nemlig om å være ærlig. De kan umulig være gode skuespillere dersom de ikke er ærlig. Alle burde komme ut fordi det vil gjøre livene deres så mye bedre.

Ian forteller at han ikke øyeblikkelig følte seg som en bedre skuespiller etter å ha stått fram, men at han merket noen forskjeller.

- Etter at jeg kom ut var jeg i stand til å virkelig gråte på scenen. Det var som om en blokkering i brystet mitt forsvant, sier han og tar seg til brystet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På party med Beckham


McKellen innrømmer at han er sliten. Dagen før har han nemlig vært på party hos ingen ringere enn Elton John. Her traff han også David Beckham som han sukker bare med tanken på.

Ian som tøff X-man. (Foto: Filmweb.no)Ian som tøff X-man. (Foto: Filmweb.no)

Til tross for en litt sjaber form, tar han tid til å slå av en kjapp prat med Neste Klikk. Sir Ian forteller at han bruker en del tid på Internett, noe man kan se av de omfattende hjemmesidene hans.

- Jeg skriver noe selv, men jeg må innrømme at jeg har andre som oppdaterer dem, forteller han med et smil.

Noen år tilbake var det høy temperatur på flere diskusjonsforum på Internett da det ble klart at en homofil mann skulle spille Gandalf. Men som McKellen sier selv så bleknet motstanden da filmene kom ut.

- Hvem kan si at Gandalv ikke er homo uansett? Poenget er at han er aseksuell, det er skuespill, som dere ser har jeg ikke langt skjegg heller, avslutter han med et smil.

• Ian McKellen blir snart å se som Sir Leigh Teabing i filmatiseringen av «DaVinci-koden» som kommer i mai neste år. «X-Men»-fans vil også kunne oppleve briten i den tredje filmen i serien som også åpner i mai 2006.

• I 1990 ble han slått til ridder av dronning Elisabeth, og kaller seg derfor Sir Ian McKellen.

Les mer på Ian McKellens offisielle hjemmesider

Mer om «Skeive Filmer» finner du her