Meny

Soling - myter og fakta

Solkrem er for pyser og solbriller til pynt...eller var det ikke helt sånn? Neste Klikk tar for seg myter om soling - les og lær!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sol ute, sol inne, sol i hjertet og sol i sinnet... (Foto: Leni Aurora Brækhus)Sol ute, sol inne, sol i hjertet og sol i sinnet... (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Det er sommer og solen stråler ned på oss fra skyfri himmel. Idyll!

Men et skår i gleden er at Norge, tross i våre relativt få soltimer i året, ligger i verdenstoppen i tilfeller av hudkreft.

Selv om solen er selve livsgrunnlaget vårt er den altså ikke til å spøke med. Som med de fleste ting; det kan bli for mye av det gode.

Men det er mange ulike oppfatninger av hva som faktisk er for mye og hvordan det er riktig å oppføre seg i solen.

Neste Klikk har testet myter om soling hos eksperter i Kreftforeningen og Statens strålevern. Les og ta med deg viktig lærdom i bagasjen i sommer.

Myte:

Hvis jeg har litt «grunnlag» fra solarium eller tidligere soling trenger jeg ikke solkrem.

Feil:

Du trenger solbeskyttelse uansett hvis du skal være lenge i solen midt på dagen. Man er usikker på hvilken solbeskyttelse solarier gir. Dessuten vil du da allerede ha skaffet deg en dose UV-stråling fra solariet. Dette skulle tilsi at du må være enda mer forsiktig med naturlig sol så den totale påvirkningen på huden ikke blir veldig stor.

Myte:

Det gjør ikke noe om jeg blir litt rød, for jeg blir jo brun og fin i morgen.

Feil:

Rødhet er en form for forbrenning, og denne forbrenningen har en rekke negative effekter, blant annet at den kan føre til føflekksvulster på lengre sikt.

Myte:

Det er viktig å ligge mye i solen om sommeren fordi solen gir oss D-vitamin og det får vi ikke nok av resten av året.

Feil:

Det skal bare litt sol til for å dekke dagsbehovet for D-vitamin, så dette er ingen grunn til å ligge i solen lenge eller å ta solarium. D-vitamin kan man også få ved å spise fet fisk eller ta tran eller Biovit.


Myte:

Jeg bruker solfaktor 15 eller høyere, så da kan jeg ligge i solen hele dagen.

Feil:

Vi bør ikke oppholde oss lenger i solen med solkrem enn vi ville gjort uten. UV-dosen blir svært høy da, og man kan ikke være sikker på at solkrem beskytter mot alle typer solskader.


Myte:

Solbriller er bare til pynt.


Feil:

Man kan unngå snøblindhet, grå stær og andre øyesymptomer med gode solbriller. Det er ikke påvist noen sammenheng mellom kvalitet og pris på brillene, men det skader ikke at de er pene. De bør ha gode glass som filtrerer ut UVA og UVB, og som også dekker øynene for stråling fra alle sider.

Myte:

Jeg smører meg når jeg begynner å bli litt rød, det holder fint.

Feil:

Det er for sent. Solforbrenning er helseskadelig og kan disponere for spesielt alvorlige kreftformer.

Myte:

Når jeg har blitt brun kan jeg bruke solkrem med mindre faktor.

Delvis riktig:

Soling gir økt pigmentering, det vil si brunfarge, og fortykket hud, som gir noe beskyttelse. Men solstråler kan føre til at huden blir tidligere rynkete, så det er lurt med solbeskyttelse selv om du har blitt brun.

Litt skyer betyr ikke at solkrem er overflødig, i noen tilfeller tvert i mot. (Foto: Leni Aurora Brækhus)Litt skyer betyr ikke at solkrem er overflødig, i noen tilfeller tvert i mot. (Foto: Leni Aurora Brækhus)

Myte:

Man trenger ikke solkrem når det er overskyet.

Delvis riktig

: Hvis det er tykke skyer, kommer det lite UV-stråling ned på jordoverflaten. Tynne skyer eller variabelt skydekke kan noen ganger forsterke strålingen. Bruk i alle fall solbeskyttelse om skylaget skulle lette.

Myte:

Hvis jeg bruker høy solfaktor blir jeg ikke brun.

Feil:

Du blir brun, men det tar lengre tid. Noen mener at fargen sitter bedre om man unngår rask soling som medfører forbrenning, og at forbrenning forårsaker ujevn farge og skjolder.

Myte:

Solen er ikke skadelig så langt nord som i Norge.

Feil:

Solen blir aldri så sterk her nord som i tropene, men den er sterk nok til å forårsake solskader. Det vises også ved at vi ligger i verdenstoppen i antall hudkrefttilfeller. Det spesielle med vårt klima er de store variasjonene, som fører til at mange forbrenner seg når forholdene «endelig» ligger til rette for soling.

Myte:

Jeg kjøpte en solkrem på begynnelsen av sommeren i fjor, den er vannfast så jeg smører meg bare en gang om dagen. Den holder sikkert til neste år også.

Delvis feil:

Hvis du har mye solkrem igjen fra i fjor, har du kanskje ikke smurt tykt nok på og ikke gjentatt smøringen. En gang om dagen er ofte for lite, de fleste anbefalinger går ut på innsmøring med to timers mellomrom, avhengig av hva man holder på med og hvor sterk solen er; om man bader, svetter osv. De fleste solkremer er nokså holdbare. Se etter om den har både UVA- og UVB-filter.

Myte:

Ung hud tåler solen bedre enn gammel hud.

Feil:

Ung hud er mer følsom. Eldre hud som har fått sol over flere år kan ha blitt tykkere og ha mer pigment. Husk også på at barn og unge som får for mye sol, kan utvikle forstadier til hudkreft som kan dukke opp når som helst senere i livet. Hos en yngre person vil det være en større risiko for at hudkreften viser seg mens de fremdeles er unge voksne; i yrkesaktiv alder, mens de har små barn osv. Alvorlig sykdom i slike aldersgrupper kan ramme flere enn den syke selv og representere store personlige og samfunnsmessige tap.

Når solen er så langt nede bør du være trygg...Når solen er så langt nede bør du være trygg...

Myte:

Jeg blir ikke brun eller brent etter klokken 15.00 på dagen.

Delvis riktig:

Man kan bli litt brun, for sent på ettermiddagen er det fremdeles mye UV-stråling tilstede. Særlig er det mye langbølget stråling, UVA, tilstede når solen står lavt på himmelen. Denne strålingen forårsaker ikke solforbrenning veldig effektivt, men kan fremdeles være kreftfremkallende og svekke immunsystemet.

Myte:

Jeg topper opp brunfargen med solarium når sommeren er over. Det er ikke farlig for da har jeg et godt grunnlag.

Feil:

Hudkreft har både sammenheng med solbrenthet og med summen av all UV-stråling man får gjennom livet. Denne summen øker i solarium uansett om man er blitt brun i løpet av sommeren.

Vis solvett i sommer!

Om uhellet likevel er ute og man blir solbrent, er det viktigste man kan gjøre å holde seg vekk fra ytterligere soling. Hvis man trenger noe som lindrer smerter ved solbrenthet kan man få råd på apoteket eller hos legen.

Kilder: Kreftforeningen og Statens strålevern

Mer om UV-stråler, soling og solvett:


ABCD-regelen


Hudleger bruker ofte «ABCD-regelen» for å bedømme en mistenkelig føflekk.
Det kan du også gjøre. Dette kjennetegner ondartede føflekker (maligne melanomer):

A

for asymmetri - Er ofte ujevne i formen.

B

for begrensning - Har uskarp avgrensning mot selve huden.

C

for kulør eller farge - Får ujevn farge, ofte med svarte partier.

D

for diameter - Er vanligvis større enn 5 mm.

(Kilde: Kreftforeningen)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Kvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo
Siste nytt
22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeKvinne omkom da bil havnet i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus