Se opp for svindel!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere nordmenn blir fortsatt lurt av nettsvindler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: usdoj.gov)(Foto: usdoj.gov)

Mottar du mail fra ukjente avsendere som lover deg penger, gull og grønne skoger? Da er det viktig å være på vakt; Nettsvindel har blitt en verdensomspennende aktivitet og hvert år blir flere nordmenn rett og slett lurt trill rundt.

NRK melder i dag at nordmenn har tapt store summer på svindlernes løfter om millioner av kroner. Økokrim får i løpet av en måned flere henvendelser av fortvilte nettbrukere som har gått på limpinnen.

Det er særlig den såkalte «Nigeria-svindelen», som anmoder deg til å stille din konto til disposisjon for en person som ønsker å flytte pengene sine ut av et afrikansk land, som tapper nordmenn for penger.

Forbukerombud Bjørn Erik Thon forteller til NRK at det i det siste også har spredd seg mailer som lover store premier eller ferier til dem som svarer.

- Folk får inntrykk av at de har vunnet en flott premie, eller en reise til Florida, som er noe av det vi har sett i det siste, sier han.

Hans råd er enkelt og greit: Ligg unna alt som høres for godt ut til å være sant!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økokrim: Bedragerier


NRK: Blir svindlet på Internett



«Nigeriabrev»

I utlandet er fenomenet kjent som «West-African 419 Fraud». Den såkalte Nigeria-mafiaen opererer fra London og flere land i Afrika. Svindlerne utgir seg gjerne for å være sønner eller døtre av kjente personer i Afrika. De skriver brev eller e-postmeldinger til bedrifter og privatpersoner og ber for eksempel om hjelp til å overføre penger til fond, eller om tilgang til bankkonti i utlandet. Det hender også at de ber om hjelp til å flytte gull, smykker eller diamanter. Noen ganger henvender de seg til bedrifter for å opprette forretningsforbindelser. Folk blir lovet stor fortjeneste dersom de overfører penger eller oppgir kontonumrene sine.
(Kilde: okokrim.no)