Se opp for svindel!

Flere nordmenn blir fortsatt lurt av nettsvindler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: usdoj.gov)(Foto: usdoj.gov)

Mottar du mail fra ukjente avsendere som lover deg penger, gull og grønne skoger? Da er det viktig å være på vakt; Nettsvindel har blitt en verdensomspennende aktivitet og hvert år blir flere nordmenn rett og slett lurt trill rundt.

NRK melder i dag at nordmenn har tapt store summer på svindlernes løfter om millioner av kroner. Økokrim får i løpet av en måned flere henvendelser av fortvilte nettbrukere som har gått på limpinnen.

Det er særlig den såkalte «Nigeria-svindelen», som anmoder deg til å stille din konto til disposisjon for en person som ønsker å flytte pengene sine ut av et afrikansk land, som tapper nordmenn for penger.

Forbukerombud Bjørn Erik Thon forteller til NRK at det i det siste også har spredd seg mailer som lover store premier eller ferier til dem som svarer.

- Folk får inntrykk av at de har vunnet en flott premie, eller en reise til Florida, som er noe av det vi har sett i det siste, sier han.

Hans råd er enkelt og greit: Ligg unna alt som høres for godt ut til å være sant!

Økokrim: Bedragerier


NRK: Blir svindlet på Internett«Nigeriabrev»

I utlandet er fenomenet kjent som «West-African 419 Fraud». Den såkalte Nigeria-mafiaen opererer fra London og flere land i Afrika. Svindlerne utgir seg gjerne for å være sønner eller døtre av kjente personer i Afrika. De skriver brev eller e-postmeldinger til bedrifter og privatpersoner og ber for eksempel om hjelp til å overføre penger til fond, eller om tilgang til bankkonti i utlandet. Det hender også at de ber om hjelp til å flytte gull, smykker eller diamanter. Noen ganger henvender de seg til bedrifter for å opprette forretningsforbindelser. Folk blir lovet stor fortjeneste dersom de overfører penger eller oppgir kontonumrene sine.
(Kilde: okokrim.no)


Personvernpolicy