Åpen for alle - alltid

Dalai Lamas myggproblem

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dalai Lama innrømmer at han ikke synes mygg er noe særlig. Men drepe dem kan han ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsenLyden av en bråkete mygg hører ikke til menneskers favorittlyder. Den høyfrekvente hviningen har tvert i mot vært kjent for å holde folk våken netter igjennom.

Nå innrømmer også Tibets åndelige leder Dalai Lama at det kan være vanskelig å besinne seg når myggene kommer på nattlig besøk.

Det var på et tysk talkshow at 69 år gamle Dalai Lama nylig fortalte at han stadig plages med myggstikk og høylytt summing når han prøver å sove.

Men der vi andre tross alt kan fekte med armene, hyle og skrike, drepe og slå, er Dalai Lamas problem at hans buddhistiske tro ikke tillater at han tar livet av levende vesener. Dermed er det lite han kan gjøre for å stoppe myggplagen.

Til og med når insektene stikker, er han forpliktet til å forholde seg rolig. Men ved stikk nummer to er ikke fredsprisvinneren fra 1989 like iskald lenger.

- Da prøver jeg å husje myggene vekk, sa Dalai Lama ifølge nyhetstjenesten Ananova.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Håper å utvikle mer effektive myggmidler


Mygg gjør ikke forskjell på fattig og rik, fut og fogd eller Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, om du vil. Men hvorfor noen er svært utsatt for myggstikk mens andre aldri har fått et stikk i hele sitt liv, har vært gjenstad for debatt lenge.

Ifølge myten er myggen mer interessert i mennesker med stor seksuell tiltrekningskraft.

Men nå mener engelske forskere ved Rothamsted forskningsinstitutt i Hertfordshire at noen mennesker rett og slett utskiller sitt eget frastøtende insektsmiddel. At de omtrent omgir seg med sin egen personlige myggspray som gjør dem usynlige for myggen.

Forskerne tror at den nye oppdagelsen kan åpne for muligheten til å utvikle nye myggmidler som er langt mer effektive enn de som er på markedet i dag.

Dermed er det forhåpentligvis hjelp å få både for Dalai Lama og alle oss andre.


Les også om Myggsverm-flausen i 1674, hvor en gigantisk myggsverm fikk innbyggerne i den tyske byen Bad Hersfeld til å tro at kirken stod i brann.