Fikk 20 millioner for feit førtiåring på sykkel

Ron McLarty (57) skrev ti bøker uten å få noen av dem antatt. Så smilte lykken til ham fra forsiden av Entertainment Weekly. Her forteller han sin utrolige historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ron McLartyRon McLarty

Ron McLarty er skuespiller. Han omtaler seg som «karakterskuespiller», og han har spilt i en lang rekke serier, filmer, teaterstykker og reklamefilmer.

Du kan ha sett ham i «Judging Amy» og «Sex og singelliv», for eksempel.

Skuespill er jobben hans, og han har levd av den gjennom hele sin karriére uten på noe tidspunkt å bli verken uforskammet rik eller særlig verdensberømt.

Bedre enn de fleste


- Jeg har hatt en akseptabel inntekt, og har vel sånn sett hatt det bedre enn det store flertallet som prøver seg som skuespiller, sier han i et intervju Neste Klikk gjorde med ham nylig.

- Men jeg har tatt alle slags jobber, jeg har til og med spilt en bowlingkjegle i en reklamefilm.

Nå er Ron både rik og berømt.

Og det på grunn av en bok han begynte på i 1987-88, og som ingen forleggere ville ta i.Han humrer og ler, en godslig, romslig og trivelig bestefarlatter, fra dypet av en lenestol på Bristol.

- Det er helt utrolig at jeg er her. Jeg har nesten ikke vært utenfor USA før. Nå flyr de meg rundt og viser meg fram både her og der, skratter han. Han har et smil av den typen som sprekker opp hele ansiktet, fra øre til øre, og en smittende, godlynt, begeistret og ærlig latter.

Førti, feit og ferdig


Boken «The Memory of Running» er på norsk blitt «Jeg husker at jeg løp». Den handler om en sterkt overvektig mann i 40-årene med høyt forbruk av alkohol og saltkringler.

Han er førti, feit og ferdig.

Så dør foreldrene hans i en bilulykke. Etter begravelsen kommer han nærmest uforvarende i skade for å starte en sykkeltur som ikke slutter før han når den motsatte kystlinjen.

- Dette er den tredje av ti upubliserte romaner jeg har skrevet over en periode på 35 år. Jeg er jo egentlig skuespiller. Jeg har skrevet 44 skuespill og har fått åtte av dem produsert. Jeg er vel besatt av skrivekløe. De to første bøkene skrev jeg som mange andre unge menn, for å bli rik og berømt. Jeg brydde meg ikke så mye om hva de handlet om, og det ser du på dem også.

Autentisk ulykke


- Bilulykken er det eneste i boken som er autentisk fra mitt eget liv.

- Mine foreldre døde i en bilulykke da jeg var 40. De døde langsomt. Min far levde i 10 dager, min mor i seks uker, og de lå på hvert sitt sykehus, mens jeg bodde et sted midt i mellom de to sykehusene. Jeg tenkte at jeg ville skrive noe for å avlede meg selv, så jeg ikke skulle bli sittende der og drikke og sløve.

Dermed startet boken.

- Den startet som et langt dikt, senere ble det et skuespill, så ble det en bok, forteller han.

Han hadde allerede skrevet to bøker. Heller ikke den tredje fikk han antatt. Senere skrev han den fjerde, femte, sjette og sjuende. Ingen av de ble heller antatt.

- Etterhvert oppdaget jeg at skrivingen i seg selv er det viktigste, og jeg koste meg med det. Den åttende, niende og tiende boken har jeg ikke giddet å sende inn til forlagene en gang.Slik kryssingen av det amerikanske kontinentet på sykkel på en vidunderlig måte forandret bokens hovedperson Smithy sitt liv, ble en biltur gjennom USA startpunktet for forfatterens egne endringer.

Tre gratis lydbøker

- Som skuespiller var en av de tingene jeg gjorde for å tjene penger å lese inn lydbøker. Jeg tror jeg har lest inn 103 lydbøker. Jeg jobbet for et lite selskap som selger over nett.

For 10 år siden sa jeg til dem en dag at, «Hei, jeg har skrevet denne boken om en feit fyr som sykler tvers over USA, og hele livet hans endrer seg, det er masse følelser og greier, kan ikke jeg få lese den inn for dere?».

De sa: «Nei, vi gjør ikke sånn. Vi leser bare inn utgitte bøker.»

«Men jeg gjør det gratis!», sa jeg.

«Nei, nei.»

«Jeg leser inn en ekstra bok gratis for dere!»

«Well. Vil du lese inn din gratis, og tre til?»

Ron sa ja, og leste inn boka. Det var ikke akkurat sånn at den sprengte båndbredden på nettstedet. Men noen lastet den ned, og blant dem var en kar som skulle snu opp-ned på livet til Ron selv.

- For tre år siden tok jeg et år fri for å se til min syke kone. Da hun døde etter 8-9 måneder fikk jeg en jobb i «Judging Amy». Så jeg skulle kjøre fra New York til Los Angeles, og på veien stikke innom min midterste sønn i New Mexico.

Underveis ringte en venn av meg og spurte om jeg hadde lest «Entertainment Weekly».


«Nei», sa jeg.

«Stikk og kjøp et eks», sa han.

- På forsiden av magasinet leste jeg: «Ron McLarty's 'The Memory of Running' - The Greatest Book you can't read. Stephen King».

Inne i bladet hadde actionthriller-forfatteren Stephen King en lang og godt researchet artikkel om Ron McLarty og han ga selve boken de varmeste anbefalinger.

- Jeg hadde aldri snakket med ham, men han hadde sjekket meg grundig ut, og visste det meste om meg, ler Ron McLarty.


Tilfeldighetenes spill


- Hvis dette hadde vært for tjue år siden, ville jeg tenkt at dette er noe jeg har fortjent. Nå tenkte jeg annerledes. Stephen King hadde vært ute for en forferdelig ulykke. Det var derfor han lyttet til lydbøker. Tilfeldighetenes spill, altså. Det er slikt som får en til å tenke og være ydmyk.

- Dette er jo en utrolig historie.


- Ja, men den blir enda mer utrolig. Jeg tenkte at kanskje jeg kan få gitt den ut nå da, som en pocketbok i det minste. Jeg har aldri hatt en agent. Da jeg kom fram til Los Angeles fikk jeg et rush av agenter som ringte og ville representere meg. Jeg hadde ikke peiling på hvem av dem jeg skulle velge, til slutt valgte jeg en kar jeg kjente litt fra før. Han arrangerte en auksjon på utgiverrettighetene for boka.

- Åtte store forlag meldte sin interesse. Jeg ante ikke hva jeg skulle forvente meg, jeg tenkte at hvis jeg får noen tusen dollar vil det i det minste kompensere litt for alt arbeidet og alle utgiftene jeg har hatt gjennom årene.

Ron McLarty er ingen avansert databruker akkurat. Han skriver faktisk bøkene sine for hånd. I pausene under innspillingen av en episode av «Judging Amy» satt han derfor vekselvis på telefonen og forhandlet med forlagene og på faksen for å sortere ut budene.

Høye herrer


- Alle disse høye herrene i forlagsbransjen skrøt av meg, fortalte meg hvor fantastisk jeg var, en av dem sa «Hvorfor har jeg ikke fått lese manusene dine før?», jeg svarte «Det har du. Jeg har sendt inn manus til deg fem ganger! Hvorfor sender du dem aldri tilbake, forresten?».

- Før det første budet tikket inn, sa agenten min: «Er du klar? Er du virkelig klar for dette?» «Jada, kom igjen.» Jeg var gira opp. Tenkte, kanskje det blir $10.000.

Det første budet var på $2.000.000 - to millioner dollar!

-Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Utover bordet lå alle disse budene, som alle lå i området rundt to millioner dollar. Jeg visste ikke hvem jeg skulle velge, til slutt valgte jeg den redaktøren jeg likte best. Det ble en kar på min alder.

Sluttsummen for bøkene ble to millioner to hundre og femti tusen dollar. I tillegg fikk han en en million for filmrettighetene.

Det tilsvarer mer enn 21 millioner norske kroner.

Ikke rart han ler.

«Jeg husker at jeg løp»


av Ron McLarty er utgitt på norsk av Gyldendal. Boken handler om Smithy Ide, 43 år og 126 kilo, foreldreløs, familieløs, venneløs.

En dag setter Smithy seg på den gamle sykkelen sin og vender nesa vestover.

Boka forteller hans historie, både via sykkelturen gjennom USA i nåtiden, og ved hjelp av hyppige tilbakeblikk som lar oss forstå hvorfor alt ble som det ble.

Den vakre, men schizofrene søsteren Bethanys tragiske historie dirrer gjennom hele boka.

Du tror kanskje ikke at du gidder å bruke din tid på å lese historien til en feit amerikansk førtiåring.

Gjør det likevel.

Denne boken er en perle.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg
Siste nytt
03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus