Meny

Fikk 20 millioner for feit førtiåring på sykkel

Ron McLarty (57) skrev ti bøker uten å få noen av dem antatt. Så smilte lykken til ham fra forsiden av Entertainment Weekly. Her forteller han sin utrolige historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ron McLartyRon McLarty

Ron McLarty er skuespiller. Han omtaler seg som «karakterskuespiller», og han har spilt i en lang rekke serier, filmer, teaterstykker og reklamefilmer.

Du kan ha sett ham i «Judging Amy» og «Sex og singelliv», for eksempel.

Skuespill er jobben hans, og han har levd av den gjennom hele sin karriére uten på noe tidspunkt å bli verken uforskammet rik eller særlig verdensberømt.

Bedre enn de fleste


- Jeg har hatt en akseptabel inntekt, og har vel sånn sett hatt det bedre enn det store flertallet som prøver seg som skuespiller, sier han i et intervju Neste Klikk gjorde med ham nylig.

- Men jeg har tatt alle slags jobber, jeg har til og med spilt en bowlingkjegle i en reklamefilm.

Nå er Ron både rik og berømt.

Og det på grunn av en bok han begynte på i 1987-88, og som ingen forleggere ville ta i.Han humrer og ler, en godslig, romslig og trivelig bestefarlatter, fra dypet av en lenestol på Bristol.

- Det er helt utrolig at jeg er her. Jeg har nesten ikke vært utenfor USA før. Nå flyr de meg rundt og viser meg fram både her og der, skratter han. Han har et smil av den typen som sprekker opp hele ansiktet, fra øre til øre, og en smittende, godlynt, begeistret og ærlig latter.

Førti, feit og ferdig


Boken «The Memory of Running» er på norsk blitt «Jeg husker at jeg løp». Den handler om en sterkt overvektig mann i 40-årene med høyt forbruk av alkohol og saltkringler.

Han er førti, feit og ferdig.

Så dør foreldrene hans i en bilulykke. Etter begravelsen kommer han nærmest uforvarende i skade for å starte en sykkeltur som ikke slutter før han når den motsatte kystlinjen.

- Dette er den tredje av ti upubliserte romaner jeg har skrevet over en periode på 35 år. Jeg er jo egentlig skuespiller. Jeg har skrevet 44 skuespill og har fått åtte av dem produsert. Jeg er vel besatt av skrivekløe. De to første bøkene skrev jeg som mange andre unge menn, for å bli rik og berømt. Jeg brydde meg ikke så mye om hva de handlet om, og det ser du på dem også.

Autentisk ulykke


- Bilulykken er det eneste i boken som er autentisk fra mitt eget liv.

- Mine foreldre døde i en bilulykke da jeg var 40. De døde langsomt. Min far levde i 10 dager, min mor i seks uker, og de lå på hvert sitt sykehus, mens jeg bodde et sted midt i mellom de to sykehusene. Jeg tenkte at jeg ville skrive noe for å avlede meg selv, så jeg ikke skulle bli sittende der og drikke og sløve.

Dermed startet boken.

- Den startet som et langt dikt, senere ble det et skuespill, så ble det en bok, forteller han.

Han hadde allerede skrevet to bøker. Heller ikke den tredje fikk han antatt. Senere skrev han den fjerde, femte, sjette og sjuende. Ingen av de ble heller antatt.

- Etterhvert oppdaget jeg at skrivingen i seg selv er det viktigste, og jeg koste meg med det. Den åttende, niende og tiende boken har jeg ikke giddet å sende inn til forlagene en gang.Slik kryssingen av det amerikanske kontinentet på sykkel på en vidunderlig måte forandret bokens hovedperson Smithy sitt liv, ble en biltur gjennom USA startpunktet for forfatterens egne endringer.

Tre gratis lydbøker

- Som skuespiller var en av de tingene jeg gjorde for å tjene penger å lese inn lydbøker. Jeg tror jeg har lest inn 103 lydbøker. Jeg jobbet for et lite selskap som selger over nett.

For 10 år siden sa jeg til dem en dag at, «Hei, jeg har skrevet denne boken om en feit fyr som sykler tvers over USA, og hele livet hans endrer seg, det er masse følelser og greier, kan ikke jeg få lese den inn for dere?».

De sa: «Nei, vi gjør ikke sånn. Vi leser bare inn utgitte bøker.»

«Men jeg gjør det gratis!», sa jeg.

«Nei, nei.»

«Jeg leser inn en ekstra bok gratis for dere!»

«Well. Vil du lese inn din gratis, og tre til?»

Ron sa ja, og leste inn boka. Det var ikke akkurat sånn at den sprengte båndbredden på nettstedet. Men noen lastet den ned, og blant dem var en kar som skulle snu opp-ned på livet til Ron selv.

- For tre år siden tok jeg et år fri for å se til min syke kone. Da hun døde etter 8-9 måneder fikk jeg en jobb i «Judging Amy». Så jeg skulle kjøre fra New York til Los Angeles, og på veien stikke innom min midterste sønn i New Mexico.

Underveis ringte en venn av meg og spurte om jeg hadde lest «Entertainment Weekly».


«Nei», sa jeg.

«Stikk og kjøp et eks», sa han.

- På forsiden av magasinet leste jeg: «Ron McLarty's 'The Memory of Running' - The Greatest Book you can't read. Stephen King».

Inne i bladet hadde actionthriller-forfatteren Stephen King en lang og godt researchet artikkel om Ron McLarty og han ga selve boken de varmeste anbefalinger.

- Jeg hadde aldri snakket med ham, men han hadde sjekket meg grundig ut, og visste det meste om meg, ler Ron McLarty.


Tilfeldighetenes spill


- Hvis dette hadde vært for tjue år siden, ville jeg tenkt at dette er noe jeg har fortjent. Nå tenkte jeg annerledes. Stephen King hadde vært ute for en forferdelig ulykke. Det var derfor han lyttet til lydbøker. Tilfeldighetenes spill, altså. Det er slikt som får en til å tenke og være ydmyk.

- Dette er jo en utrolig historie.


- Ja, men den blir enda mer utrolig. Jeg tenkte at kanskje jeg kan få gitt den ut nå da, som en pocketbok i det minste. Jeg har aldri hatt en agent. Da jeg kom fram til Los Angeles fikk jeg et rush av agenter som ringte og ville representere meg. Jeg hadde ikke peiling på hvem av dem jeg skulle velge, til slutt valgte jeg en kar jeg kjente litt fra før. Han arrangerte en auksjon på utgiverrettighetene for boka.

- Åtte store forlag meldte sin interesse. Jeg ante ikke hva jeg skulle forvente meg, jeg tenkte at hvis jeg får noen tusen dollar vil det i det minste kompensere litt for alt arbeidet og alle utgiftene jeg har hatt gjennom årene.

Ron McLarty er ingen avansert databruker akkurat. Han skriver faktisk bøkene sine for hånd. I pausene under innspillingen av en episode av «Judging Amy» satt han derfor vekselvis på telefonen og forhandlet med forlagene og på faksen for å sortere ut budene.

Høye herrer


- Alle disse høye herrene i forlagsbransjen skrøt av meg, fortalte meg hvor fantastisk jeg var, en av dem sa «Hvorfor har jeg ikke fått lese manusene dine før?», jeg svarte «Det har du. Jeg har sendt inn manus til deg fem ganger! Hvorfor sender du dem aldri tilbake, forresten?».

- Før det første budet tikket inn, sa agenten min: «Er du klar? Er du virkelig klar for dette?» «Jada, kom igjen.» Jeg var gira opp. Tenkte, kanskje det blir $10.000.

Det første budet var på $2.000.000 - to millioner dollar!

-Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Utover bordet lå alle disse budene, som alle lå i området rundt to millioner dollar. Jeg visste ikke hvem jeg skulle velge, til slutt valgte jeg den redaktøren jeg likte best. Det ble en kar på min alder.

Sluttsummen for bøkene ble to millioner to hundre og femti tusen dollar. I tillegg fikk han en en million for filmrettighetene.

Det tilsvarer mer enn 21 millioner norske kroner.

Ikke rart han ler.

«Jeg husker at jeg løp»


av Ron McLarty er utgitt på norsk av Gyldendal. Boken handler om Smithy Ide, 43 år og 126 kilo, foreldreløs, familieløs, venneløs.

En dag setter Smithy seg på den gamle sykkelen sin og vender nesa vestover.

Boka forteller hans historie, både via sykkelturen gjennom USA i nåtiden, og ved hjelp av hyppige tilbakeblikk som lar oss forstå hvorfor alt ble som det ble.

Den vakre, men schizofrene søsteren Bethanys tragiske historie dirrer gjennom hele boka.

Du tror kanskje ikke at du gidder å bruke din tid på å lese historien til en feit amerikansk førtiåring.

Gjør det likevel.

Denne boken er en perle.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open06:16 Medier: Omstridt lov i Hongkong kan bli droppet05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Mange syke eldre kjøres hjem fra norske sykehus midt på natten03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16 Ny studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15 Overbooking i Real Madrid06:14 Ida Marcussen legger opp06:01 Dette skjedde i natt06:00 Jakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50 Askøy skal gå gjennom kokevarsler05:50 Dette skjer i dag04:52 Minst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34 Lysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26 Hovland med sterk start i US Open03:50 Nytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26 Bistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21 Iran avviser anklager om tankskipsangrep
Siste nytt
08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open06:16VerdenMedier: Omstridt lov i Hongkong kan bli droppet05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21NorgeMange syke eldre kjøres hjem fra norske sykehus midt på natten03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16Helse og livsstilNy studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15SportOverbooking i Real Madrid06:14SportIda Marcussen legger opp06:01NorgeDette skjedde i natt06:00SportJakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50NorgeAskøy skal gå gjennom kokevarsler05:50NorgeDette skjer i dag04:52VerdenMinst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34PengerLysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26SportHovland med sterk start i US Open03:50VerdenNytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26NorgeBistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21VerdenIran avviser anklager om tankskipsangrep
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus