Saved!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvskarp tenårings-komedie som lover mer enn den holder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2001 kom det ut en komedie med den svært ironiske tittelen «Not Another Teen Movie», en tittel som jeg virkelig håpet ville passe tenåringsfilmen «Saved!»


For på papiret ser «Saved!» svært så bra ut. REM-vokalist Michael Stipe er produsent, og distribusjonsselskapet karakteriserer filmen som en «grusomt ukorrekt tenåringskomedie fra kristenfundamentalist-miljøet». Er det noe verden trenger, så er det politisk ukorrekte filmer fra USA.

Ikke akkurat «Charlies Angels». (Foto: filmweb.no)Ikke akkurat «Charlies Angels». (Foto: filmweb.no)

Komedien starter svært lovende. Vi møter den fryktelige high school-dronningen Hilary Faye (Mandy Moore), som styrer den mest populære jentegjengen på skolen med jernhånd.

Og på «American Eagle» kristne videregående skole holder det ikke å være tynn, pen og ha fine klær. Her må du også være særdeles gladkristen for å passe inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Frelser med sex


Mary (Jena Malone) holder seg inne med gjengen, helt til hun prøver å frelse sin homofile kjæreste med sex. Resultatet er en graviditet som ikke uventet sender Mary (svært symbolsk) inn i en eksistensiell krise.

Heldigvis står det en gjeng med upopulære utskudd klar til å hjelpe henne gjennom tenårings-helvetet, blant annet «perfekte» Hilary Fays mislykkede bror Roland (Macaulay Culkin), som sitter i rullestol, og syndige kjederøykende Cassandra (Eva Amurri).

Saved! har en rekke morsomme øyeblikk, særlig i den første halvtimen. Dobbeltmoralen og hykleriet på den «perfekte» skolen kommer til overflaten, og ikke uventet slår glorien til Hilary Faye sprekker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mulig du liker «Saved!» dersom du likte:


Scream


Heathers


Både tenåringsidolet Mandy Moore og det kommende talentet Jena Malone er perfekte i sine roller som henholdsvis heltinne og skurk. Særlig for Mandy Moore er et slikt rollevalg modig i ultrakonservative Hollywood. Det er også kjekt å se at Macaulay Culkin er tilbake igjen på banen etter mange års stillhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Nerdenes hevn ... igjen


Filmen ruller og går i fornøyelig tempo, men etter hvert virker det som om regissør Brian Dannely feiger ut. Litt etter litt beveger komedien seg inn i mer tradisjonelle mønstre. Skarpheten og den svarte humoren blekner og historien blir mer og mer ufarlig. Det kan selvsagt være at selve temaene i seg selv er nok til å ryste det amerikanske publikum, men her i Europa trenger vi nok litt sterkere skyts for å bli sjokkert.

Ikke uventet har filmen sitt klimaks under skoleballet, der hvor nerdene møter poppisene til et endelig oppgjør. Bare «Another Teen Movie», med andre ord.