Tsunami-varsel i USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske myndigheter sendte ut et tsunami-varsel i natt etter et kraftig jordskjelv utenfor kysten til California.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varselet ble trukket tilbake innen en time, melder CBS News.

Skjelvet som målte 7.0 på Richters-skala bekymret amerikanske myndigheter. Ingen skal ha blitt skadd eller drept som resultat av jordskjelvet.

Jordskjelvet forekom i havet, 150 kilometer sørvest for byen Crescent City. Denne byen ble i 1964 rammet av en tsunami som førte til at 11 mennesker ble drept.

Dagbladet melder at det var beboere i delstatene California, Washington og Oregon fikk beskjed om å komme seg vekk fra strender og brygger og til høyereliggende områder.

CBSNews: Quake Hits Off California Coast

-

BBC News: Earthquacke off California Coast

- Det amerikanske seismologiske instituttet

-

Jordskjelv.no

-

Startsiden: Geologi

tsunami (jap.),

ødeleggende flodbølge som oppstår i havet pga. jordskjelv el. bevegelser i jordskorpen. Forekommer mest i Stillehavet. En t. der jordskjelvet hadde episenter rett utenfor den indonesiske øya Sumatra førte 26/12 2004 til enorme ødeleggelser og dødsofre i 12 land.


jordskjelv,

rystelser og støt i jordskorpen. Skyldes eg. langsomme bevegelser i jordskorpen som forårsaker spenninger som kan bli så store at grensen for bergartenes fasthet overskrides, og det oppstår plutselige forskyvninger (forkastninger). Disse såk. tektoniske j. er de vanligste. J. som direkte skyldes vulkanutbrudd, er svært sjeldne. Skjelvsenteret i jordens indre kalles hyposentrum, punktet på jordoverflaten som ligger loddrett over, kalles episentrum. Styrken i j., magnituden, måles vha. en seismograf, som registrerer bølgene j. skaper. Store j. har en magnitude på minst 7.
(Kilde: Caplex)