Xue Xinran: «Himmelgraven»

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Himmelgraven» handler om en modig kvinne og livslang kjærlighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Himmelgraven»

Xue Xinran,
Oversatt av Tone Formo
(Gyldendal Forlag, 2005)

Året er 1958 og stedet er Kina. Shu Wen og Kejun er to nygifte medisinstudenter fulle av liv, pågangsmot og farget av den tidlige kommunismens håp og entusiasme.

Kejun bestemmer seg for å la seg verve som lege i hæren og reiser til Tibet med de kinesiske troppene. Kort tid etter får Shu Wen beskjed om at mannen er omkommet i kamp. Men Wen nekter å tro på historien hun får servert og reiser selv til Tibet for å lete etter Kejun.

Møtet med Tibet blir alt annet enn hva hun hadde forestilt seg. Og reisen blir lang. I tretti år vandrer Wen rundt i fjellene sammen med en tibetansk nomadefamilie i Nord-Tibet, i søken etter sin mann.


Fra kvinne til kvinne


Boken er bygget på en sann historie og fortalt til forfatteren Xue Xinran av Shu Wen personlig. Det er hennes stemme vi hører, det er hennes livshistorie vi leser i «Himmelgraven».

Og det er en levende historie vi blir fortalt. Vi møter et samfunn og et liv som er totalt forskjellig fra vårt eget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til en vakker kjærlighetshistorie er dette like mye en historiebok om møtet mellom to vidt forskjellige kulturer, om konflikten mellom Tibet og Kina, og deres vanskelige historie. Det går hardt for seg når vi blir øyenvitner til Kinas inntog i Tibet fra innsiden.

Når fram

Wens historie i «Himmelgraven» er fortalt på en enkel og utleverende måte, noe som understreker sannheten i den.

Historien er vakker og troverdig, skjør og enkel. På en interessant og klok måte blander Xinran egne erfaringer fra Tibet og Shu Wens ånd.

Slik lærer jeg som leser mye både om en spennende og avgjørende tid i verdenshistorien, på samme tid som kjærlighetshistorien mellom de to treffer meg rett i hjertet.

Forfatterens klare vilje til å fortelle Wens historie og til å sette seg inn i kildematerialet, kommer klart frem i boken. I fortellingen skinner også Xinrans vilje til å fortelle denne kvinnens historie.

Men mest av alt er «Himmelgraven» en gripende historie om hva det vil si å ofre alt for den man elsker. Og slike bøker er det for få av.

Terningkast fem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren:


Xinran er født i Bejing i 1958 og arbeidet i en årrekke i Kina som journalist og programleder i radioen.

I 1998 flyttet hun til London der hun skrev den internasjonale bestselgeren «Stemmer i natten» basert på historiene til kvinner hun hadde møtt gjennom sine radioprogrammer.

«Himmelgraven» er hennes andre bok.

Kilde: Gyldendal.no


Mer i Neste Klikk:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker