Mandela: - Dere er alle afrikanere

I nydelig midnattsol erklærte den sørafrikanske legenden Nelson Mandela nærmere 20.000 vinterbleike konsertpublikummere som afrikanere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(I TROMSØ: Camilla Solheim) Jubelen ville ingen ende ta da Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela entret scenen på 46664 Arctic-konserten i Tromsø lørdag kveld.

Den tidligere apartheid-fangen med fangenummer 46664 er blitt 87 år, men utstrålingen kan ingen ta fra ham.Frihetskjempen, fredsprisvinneren og apartheidmotstanderen har de siste årene brukt fangenummeret i kampen mot hiv og aids.

Nelson Mandela (Foto: Forsvarets fotograf Lars Magne Hovtun)Nelson Mandela (Foto: Forsvarets fotograf Lars Magne Hovtun)

- Tusen takk, Tromsø. Det har vært en lang reise fra Johannesburg i Sør-Afrika til Tromsø i Norge. Men vi er glade for å være her. I kveld kan innbyggerne i Tromsø stå rakrygget og være stolte. Som vertsskap for denne konserten har dere signalisert til verden at dere bryr dere, åpnet Mandela.

Talen hans ble flere ganger avbrutt av stor applaus og det var tydelig hvem som var den etterlengtede superstjernen på scenen.

Penger på våpen


Mandela pekte på at verden aldri tidligere har sett så stor framgang innen teknologi og vitenskap, men at vi likevel ser tusenvis av barn som dør på grunn av medisinmangel og at mange barn ikke får gå på skole.

- Vi bruker mer penger på våpen enn å sikre behandling og støtte til de millioner som er hiv-smittet, sa Mandela. Han oppfordret verdens politiske ledere om å gripe den historiske muligheten til å kvitte seg med verdens fattigdom.

- Ved å komme hit til Tromsø i kveld, har vi brakt Afrika til dere. Selv om det er stor avstand mellom landene våre, så vet vi at vi deler en felles menneskelighet. Denne uka har innbyggerne i Tromsø demonstrert denne menneskeligheten. Dere har anerkjent at utfordringene vi møter i aids-epidemien angår oss alle, sa Mandela.

- Jeg er glad for å vite at vi ikke går alene. Ved å ta imot denne utfordringen har dere blitt en del av oss, og derfor er dere alle nå afrikanere, sa Mandela til stor jubel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange ville høre

Etter flere dager med tung havskodde, øsende regn og temperaturer under 10-tallet, så åpenbarte konsertdagen seg med strålende sol og arktisk sommervarme. Køen var lang for å komme inn på festivalområdet - den gamle søppelfyllinga i Tromsdalen.

(Foto: Forsvarets fotograf Lars Magne Hovtun)(Foto: Forsvarets fotograf Lars Magne Hovtun)Arrangørene hadde lokket med Brian May, Annie Lennox, Peter Gabriel og Robert Plant, i tillegg til norske navn som Madrugada, Kaizers Orchestra og Anneli Drecker.Det var tydelig at arrangøren ikke hadde regnet med så mange publikummere. Lange køer foran toalett og matboder - og konsertens t-skjorter ble utsolgt i løpet av en ettermiddagstime.

Stemninga var likevel svært god hele dagen, helt fra byjenta Anneli Drecker åpnet den ni timer lange konserten klokka 17 på ettermiddagen. Men ikke før Kaizers Orchestra startet å ompe ble det skikkelig liv i fyllinga.

Lære av Mandela


Tidligere på dagen stilte alle artistene opp på fotoseanse sammen med Nelson Mandela.

Hva betyr det at en så respektert leder som Mandela involverer seg i kampen mot hiv og aids?

- Hiv og aids er et menneskerettighetsspørsmål. Vi kan alle lære av Nelson Mandela. Han har sittet i fengsel, men viser nå verden at hat og hevn ikke er noen løsning. Tvert imot viser han oss at kjærlighet og medfølelse er løsningen, sa Benins musikalske verdensstjerne Angelique Kidjo til magasinet Neste Klikk.

- Etter at Mandela kom ut av fengsel ser han en sykdom som utsletter landet hans, ja hele kontinentet. Barn dør i stort antall i Afrika og andre steder av denne sykdommen som kan forhindres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er mye kynisme i verden. Jeg ønsker ikke å leve i en slik verden, sa Kidjo.Superstjernen Annie Lennox sa at hiv/aids-spørsmålet gjelder alle mennesker, ikke bare afrikanere.

- Hiv/aids kjenner ingen grenser, men den store fattigdommen i Afrika skaper et folkemord. Jeg har selv vært i Afrika og sett ødeleggelsene. Det er uakseptabelt. Vi kan jobbe sammen for å skape en bedre verden, sa Lennox.

En NRK-journalist ønsket å vite hva Annie Lennox selv hadde gjort som ung for å unngå seksuelt overførbare sykdommer.Annie Lennox slo oppgitt ut med armene og sendte mikrofonen videre til italieneren Zucchero, som igjen sendte den til tidligere Queen-medlem Brian May.

Ingen av dem ønsket å svare på spørsmålet. Da tok sørafrikanske Bongo Maffin ordet. Han avviste blankt at hiv og aids er et spørsmål om "hva man gjør på privaten", som journalisten hadde spurt.

- Hiv og aids er ikke en "privat" sak. Det fødes hiv-positive barn i Afrika hver eneste dag. Det må gjøres mer enn å fremme kondombruk for å beskytte disse barna. Vi må få en global forståelse for hva som er i ferd med å skje. For 20 år siden ble hiv og aids sett på som homoseksuelle sykdommer. Vi er nødt til å overvinne slike myter og fordommer, sa Bongo Maffin.

Statsminister Kjell-Magne Bondevil taler (Foto: Forsvarets fotograf Lars Magne Hovtun)Statsminister Kjell-Magne Bondevil taler (Foto: Forsvarets fotograf Lars Magne Hovtun)* Ifølge FN er 39,4 millioner mennesker i verden hiv-smittet - 2,2 millioner av dem er barn under 15 år. I fjor døde 3,1 millioner mennesker av aids.