Flatskjermer topper salgskurvene

Vi kjøper fremdeles forbrukerelektronikk så det hviner i kassaapparatene. Dyre flatskjermer drar opp salget, men vi kjøper også mobiltelefoner som om det gjaldt livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Synnøve Bjørke, adm dir i EE-bransjen.Synnøve Bjørke, adm dir i EE-bransjen.

Og det gjør det vel også, for mange av oss.

Tall fra EE-bransjen (Elektro- og elektronikkbransjen) viser at det svært høyt salg av forbrukerelektronikk. Salget av TV-apparater med flat skjerm, plasma og LCD, er i kraftig vekst. Det samme gjelder MP3-produkter. Salget av mobiltelefoner holder seg på samme høye nivå som i fjor.

Totalt ble det omsatt forbrukerelektronikk for mer enn 23 milliarder kroner i 2004. Tallene fra EE-bransjen viser at omsetningen de fire første månedene i år var omtrent like høy som i samme periode i fjor.


- Den meget store interessen for TV-apparater med flat skjerm, LCD og plasma, er hovedgrunnen til den høye omsetningen. Overgangen fra TV med tradisjonelle bilderør til flatskjerm skjer raskt. Allerede neste år venter vi at det blir solgt flere LCD- og plasma-TVer enn apparater med bilderør, sier adm. direktør Synnøve Bjørke i en pressemelding fra EE-bransjen.

I fjor ble det solgt 429.000 TV-apparater. EE-bransjens prognoser viser at det er ventet like stor omsetning i år. 125.000 av dette vil trolig være TV med flat skjerm. Neste år er dette ventet å stige til 240.000 stk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bredformat og HDTV


Bransjetallene viser også at de fleste nå kjøper TV med bredformatskjerm. Rundt halvparten av TV-apparatene som ble solgt i fjor hadde bredformat. I løpet av de første månedene i år har dette økt til 63 prosent.

Mange av de nye TV-apparatene med flat skjerm kan gjengi HDTV, som er forkortelse for High Definition TV. Det betyr at bildet har langt høyere oppløsning og større skarphet enn vi er vant til med dagens apparater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er fremtidens TV. Etter hvert kommer mange av TV-programmene til å bli sendt med langt høyere oppløsning enn TV-skjermene har hatt hittil. Allerede nå blir det sendt HDTV-program fra satellitt. Tilbudet vil øke kommende høst. Om få år vil også de norske rikskanalene begynne å sende slike programmer, og de kommer også på plater med spillefilmer.

Mobiltelefoner med kamera


Fra mange land blir det rapportert om svikt i omsetningen av mobiltelefoner.

Salget i Norge holder derimot hittil i år samme høye nivå som i fjor, da det ble omsatt 2,05 millioner telefoner i et norske markedet.


- Vi ser at interessen for kameratelefoner øker voldsomt. Mens 63 prosent av telefonene som ble solgt i fjor hadde kamera, var andelen de fire første månedene i år mer enn 80 prosent, sier Bjørke.