Larry Collins & Dominique Lapierre: «Brenner New York?»

I «Brenner New York?» blir vi igjen konfrontert med frykten 11. september 2001 førte med seg. Og i denne boken blir den misbrukt på det groveste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Brenner New York?»

Larry Collins & Dominique Lapierre,
Oversatt av Bente Rannveig Hansen
(Tiden Forlag, 2005)


Da World Trade Center falt til jorden 11. september, ble datoen et internasjonalt symbol på terror, krig og redsel. I «Brenner New York?» angripes byen igjen.

President George Bush står overfor den verste tenkelige trusselen nasjonen har blitt utsatt for:

Arabiske terrorister har plantet en atombombe i hjertet av New York.

Bush får et ultimatum; Israel skal tvinges til å trekke seg tilbake fra alle okkuperte områder, ellers så vil bomben utslette byen.

Fakta-bombing

Forfatterene Larry Collins og Dominque Lapierre drev research i flere år før de skrev denne boken. Dette forarbeidet vil de tydeligvis vise fram, og boken er ispedd faktaopplysninger i tide og utide. Så mye at leseren må minne seg selv om at dette er eventyr og ikke virkelighet.

«Sekstitre amerikanere drept under bombingen av den amerikanske ambassaden i Beirut i 1983, 241 amerikanske marinesoldater og femtiåtte fremmedlegionærer blåst til himmels i sine libanesiske brakker av den isreaelske ambassaden i 1992 og Jewish Community Center i Buenos Aires, Argentina i 1994, nitten amerikanske...osv»

Boken går inn i dagens politiske verden og stiller spørsmål ved konflikten mellom Israel og palestinerne, og USAs rolle i denne.

Og fremstillingen er langt fra nøytral.

President George W. Bush blir presentert som en varm, omsorgsfull og reflektert leder, mens han blir kalt «Den store Satan» av de onde terroristene.

Amerikansk propaganda


«Brenner New York?» løfter USA opp i skyene og trykker andre land ned i grusen. At historien spiller på fremmedfrykt gjør meg uvel.

Boken gjør ingen ting for å bedre forholdet mellom den amerikanske mannen i gata og folk fra andre kulturer. Snarere tvert imot. Denne anmeldelsen er ingen forsvarstale for Osama Bin Laden eller Saddam Hussein, selvmordsbombere og terrorister, men jeg synes historien er snever og fordummende.

Boken omtales som «en apokalyptisk thriller». Kanskje er den det, men den skremmer ikke meg. For som med andre amerikanske historier; man vet hvordan den ender til slutt.

Terningkast to.


Om forfatterene:


Larry Collins og Dominque Lapierre har siden 1960-tallet vært utenrikskorrespondenter for blant annet «Newsweek», «United Press» og «Le Monde», hovedsakelig i Midtøsten.

De har også utmerket seg med en rekke spenningsbøker, oversatt til 30 språk og solgt i mer enn 100 millioner eksemplarer.

Deres første bok «Is Paris Burning?» kom i 1965, «The fifth horseman» kom i 1981.

Kilde: Tiden.no
Mer i Neste Klikk:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
LydbøkerPersonvernpolicy