Supermaskin regner ut hva du tenker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitenskapsmenn vil regne ut hvordan du tenker ved hjelp av en superdatamaskin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik kan det se ut når neuroner har fest i hodet ditt.Slik kan det se ut når neuroner har fest i hodet ditt.

Datamaskingiganten IBMs store stolthet er superdupermaskinen Blue Gene. Ofte bruker de den til å spille sjakk, men nå har Gene fått en ny jobb: Å avsløre hvordan du tenker.

IBM og Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i Sveits har startet et felles forskningsprosjekt, kalt "the Blue Brain Project". Målet er i løpet av de neste to årene å lage en detaljert modell av hvordan neocortex - den største og mest komplekse del av hjernen - er skrudd sammen.

Når modellen er på plass, vil vitenskapsmenn kunne kjøre simuleringer av hjernen på molekylnivå, og dermed kaste nytt lys over hjerneprosesser som tanker, persepsjon og hukommelse. Modellen kan også gi en dypere forståelse for hvordan og hvorfor enkelte mikrosystemer i hjernen ikke virker som de skal, og gi innblikk i hvordan ting som autisme, schizofreni og depresjoner oppstår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å modellere hjernen er en massiv oppgave fordi det er så mange parametre involvert, sa Henry Markram, EFPL-professoren som leder prosjektet, ifølge en pressemelding.

Blue Gene er den kraftigste datamaskinen i verden. EFPL-professoren regner med at den nye maskinen skal sende hjerneforskningen noen kvantesprang fremover.

Systemet som installeres i Lausanne vil ikke ta mer plass enn fire kjøleskap. Det er imidlertid fire kjøleskap du kan regne med. De lar forskerne få kose seg med opptil 22.800 milliarder flyttallsoperasjoner hvert eneste sekund.

Vanligvis spiller hun sjakk ...Vanligvis spiller hun sjakk ...

EPFL er, ved siden av CERN, en av de to internasjonalt anerkjente forskningsinstitusjoner innen teknologi i Sveits. Det regnes blant Europas beste universiteter, og er spesielt stolte for sine innovative tverrfaglige prosjeker. Universitetets hjemmesider finner du på www.epfl.ch.