Unionsoppløsningen opptar ikke bloggerne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norskbloggen skifter navn i anledning dagen: Svorskbloggen scanner bloggosfæren i Sverige og Norge for å måle temperaturen i folkedypet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uinteressant markering?Uinteressant markering?

Den 7. juni 2005 er det hundre år siden Norge tok farvel med svenskene.

Bloggere i begge land har sitt å si om den saken, men svenske bloggere er - overraskende? - mer opptatt av det enn norske.

Vi søkte gjennom bloggosfæren etter synspunkter og tanker om unionsoppløsningen. Vi fant ikke så mye. Er det slik at våre myndigheter er mer opptatt av dette enn folket?

Noe finnes det likevel der ute.

Tidligere i år startet en utvandret trønder bosatt i Stockholm en interessant blogg som dessverre synes å ha avgått ved døden, eller i beste fall gått i dvale.

1905-2005.blogspot.com ligger fremdeles de 10-12 innleggene Lars Iversen skrev i sin nokså ensomme kamp for en gjeninnføring av unionen mellom Norge og Sverige.


27. april gjorde den svenske bloggeren Blind Höna seg noen raske notater om Norge og den store forskjellen på oppmerksomhet omkring 100-årsjubiléet i de to landene.


På selveste 17. mai raser Patrick mot den norske feiringen av nasjonaldagen. «Låt norrmännen fira sjätta juni istället», krever han, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«... dags att slå näven i bordet och kräva vår rätt till oljan, miljarderna, fjordarna och skidgutterne. Norge ska återgå till att bli en förort till Moder Svea.»

Dagen etter at svenskene for første gang har fått fri på sin nasjonaldag, er det tydelig at det er mye misunnelse der i øst, ikke bare for oljen og skiguttene, men også for måten vi feirer nasjonaldagen på. En annen svenske skrev på 17. mai, under tittelen «

Invadera Norge

»:

«17:e maj. Norges nationaldag. Dom firar som vi aldrig kommer att göra någon 6:e juni.

Det vi borde göra med med det landet är att agera som USA gör när dom behöver någonting. Vi tar vår kraftfulla krigsmakt, invaderar Norge och lägger beslag på deras oljetillgångar. Så som jag ser det finns det ingenting annat av värde i den sista sovjetstaten, som Rosengren så bra uttryckte det ... »

Den norske bloggosfæren er overraskende lite opptatt av dagen i dag. Bortsett fra en gratulasjon til Norge med dagen, er den eneste bloggen som gidder å nevne saken, Tloggen til Morten . Tloggen er glad for at unionsoppløsningen gikk så fredelig for seg, men advarer oss mot å tro at vi kan komme oss like lett ut av andre unioner. Skal tro hva han tenker på?

Selv ikke Dagbladets politikkblogg er opptatt av dagen i dag.


hvem sa at vi nordmenn er mer navlelo-opptatte enn svenskene?


Se også: