Åpen for alle - alltid

Common: «Be»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanye West beviser sin Midas-touch som gull-produsent!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Common: «Be»

, (Geffen/Universal)

Er Pharrell Williams på vikende front som verdens hippeste produsent?

Spørsmålet er så til de grader relevant, og spesielt etter at Kanye West produserte John Legends suverene debutalbum «Get Lifted». Pharrell på sin side har etter hvert fått en stygg tendens til å tilby sine tjenester både i tide og utide, og mannen er dermed i ferd med å bruke opp sitt gode navn og rykte!

Korrumperingen av Snoop på monster-singelen «Drop It Like It's Hot» er bare en greie, og det er vel relativt få «die hard» Snoop-fans som noensinne vil tilgi Pharrell for den drahjelpen.

Med Kanye West synes det foreløpig (og heldigvis) å være en noe annen utvikling, og ved siden av sine mer kjente prosjekter med Alicia Keys og Jay-Z, styrer mannen spakene på nok en meget hyggelige produksjon.

Common


Denne gangen snakker vi om Chicago-rapperen Commons utgivelse nummer seks, siden debuten «Can I Borrow A Dollar» i 1992.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lenge et undergrunnsfenomen, står den godeste Common mest sannsynlig overfor et særdeles hyggelig gjennombrudd i 2005.

Hovedsakelig skal denne æren tilfalle rapperen og musikeren Common, som med «Be» har laget et meget bra album, med klare slektstrekk til 1960- og 70-tallets melodiøse soul (type Marvin Gaye og Isaac Hayes).

Videre bør nevnte West ha sin del av æren, mens John Legend låner ut sine strålende vokale ferdigheter på «Faithful» og den nydelige «They Say» (som like gjerne kunne vært en av Legends egne låter).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Befriende


Ulikt mye av den rappen som vi vanligvis hører i dag, har Common en slentrende og nærmest syngende stil over sin vokale fremførelse.

Hvis vi kan snakke om såkalt «flow», er det liten tvil om at denne mannen har mye av dette!


Ikke noe stygt mot rap generelt, men det er vanvittig befriende å høre Commons mer tilbakelente stil, og «Be» burde i så måte passe ypperlig også for de som ikke er særlig betatt av hip hop og rap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av gode låter, er nevnte «They Say» kanskje albumets sterkeste spor, men også «Go», «Be», «Testify» og «The Food» mer enn hørbare.

Nevnes må også avslutningssporet «It's Your World (Part 1 & 2)», som har en utrolig herlig avslutning der Common crooner i velkjent Isaac Hayes-stil over et suverent pianotema!

Ikke komplett


Mye herlige låter, ingen tvil om det, men Common når likevel ikke så langt som noen skal ha det til.

Til det inneholder ikke «Be» mange nok sanger av tidløs kvalitet, og noen av låtene blir rett og slett for hyggelige og nærmest koselige i formen («Love Is...»).

Likevel kan man ikke skjule det faktum at Common har laget et av de aller beste rap-albumene til dags dato, og at nu-soul-armadaen fortsetter å bre om seg.

Meget hørbar femmer.

• Common spiller på Rockefeller i Oslo torsdag 23. juni, og i Bergen under Isle Of MTV lørdag 25. juni.

Common: Hjemmeside

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser