Meny

Four Tet: «Everything Ecstatic»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lydkollasjer og frijazz fra en av Englands få gjenværende elektronikahelter.

Four Tet, «Everything Ecstatic»

(Domino/Playground)

Kieran Hebden, mannen bak artistnavnet Four Tet, er nå ute med sitt femte originalalbum (i tillegg kan regnes livealbumet «Live In Copenhagen» fra 2004).

Basert på rytmebruk, tidvis ekstrem klipp-og-lim-teknikk, samt kombinasjon av en rekke musikalske sjangre og elementer (hip-hop, jazz, folk, elektronika), revitaliserte Hebden på mange måter elektronisk musikk med albumene «Pause» (2001) og «Rounds» (2003).

Til forskjell fra mange artister innenfor elektronikasjangeren, har Hebden en bakgrunn som aktiv musiker (er gitarist i post-rock-bandet Fridge), og det er en egenskap han ved gjentatte anledninger har benyttet seg av i musikken sin.

Det gikk etterhvert så langt at Hebden ble påklistret merkelappen «folktronica», for sin evne til å inkorporere både gitar og folkelementer i elektronikasettene sine.

Oppstykket frijazz


Når han nå prøver seg på nytt med «Everything Ecstatic», forsøker han å skyve tidligere musikalske oppfatninger så langt bort som overhodet mulig.

Hovedelementene denne gangen er en utstrakt trommebruk, og ved bruk av en rekke ekstreme jazzelementer, beveger albumet seg meget nær en form for oppstykket elektronifisert frijazz.

Albumet kan i så måte være relativt vanskelig å komme inn på, men etterhvert som man gir det mulighet til å puste, kommer Hebdens kvaliteter mer og mer til syne.

Spesielt den vakre «And Then Patterns» må nevnes, men også «Smile Around The Face», «Sun Drums And Soil» samt «You Were There With Me» imponerer.


Selv om Four Tet kun er basert på samplinger, maskinprogrammerte lyder og looper evner Hebden å skape organiske og harmoniske melodier og komposisjoner.

Hardt

Ellers viser låter som «The Joy», «Turtle Turtle Up» og «Sleep, Eat Food, Have Visions» Hebden fra en langt mer voldsom side, og frijazzen kjøres her nærmest gjennom en kvern bestående av beats og merkverdige maskinlyder.

Hvorvidt dette egner seg til gjentatt lytting, skal undertegnede ikke påstå verken det ene eller det andre om, annet enn å konstatere at Four Tet er vital som aldri før.

Meget sterk firer (som grenser til en femmer).

Four Tet: Hjemmeside

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus