Nick Hornby: «Fritt fall»

<pBritiske Nick Hornby er tilbake med sjarmerende skriverier og usminket underholdning - jeg kan allerede se for meg de lange kinokøene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Fritt fall»

Nick Hornby,
Oversatt av Linn Øverås
(Aschehoug Forlag, 2005)

«Nyttårsaften. En 15 etasjers høy bygning. Fire mennesker på selvmordets rand. Hva skjer når de møtes?»

Fire mennesker vil begå selvmord. Kan det være noe å le av?

I «Fritt fall» møtes de på taket til høyblokken «Terminalen», i London.

Høyblokken er kjent for å være et springbrett for mennesker som vil ta sitt eget liv og denne nyttårskvelden har disse fire - uavhengig av hverandre - tenkt til å gjøre akkurat det.

Kan en merkelig alvorsprat på taket endre deres beslutning?


Fire typer
Martin:

Berømt frokost-tv-fjes. Nettopp kommet ut fra fengsel siden han bommet på alderen til en ung jente. Mistet kona og jobben.

Jess:

Atten år, familiens sorte får og stor i kjeften. Faren er minister og hun har blitt dumpa av kjæresten.

JJ:

Amerikansk musiker. Bandet hans er oppløst så han livnærer seg som pizzabud.

Maureen:

Middelaldrende, dypt troende katolikk. Enslig mor til sterkt utviklingshemmet gutt.

De fire selvmordskandidatene krangler rett og slett om hvem som har det verst, og slik kommer vi tett inn på den hovne Martin, fjortiss-Jess, den samvittighetstyngede Maureen og «meningsløse» JJ.

««Jeg lurer på en ting,» sa JJ.
«Spytt ut
«Hvorfor er det lettere å hoppe i døden enn å stå for det man har gjort?»

Galgenhumor


«Fritt fall» består av kapitler med små monologer. «Fortellerstemmen» veksler mellom de fire personene, noe som er en ypperlig måte å skille mellom typer, kjønn og skjebner på. Dette viser også hvor god forfatteren er til å skildre stemninger og mennesketyper.

«Hadde det ikke vært for at hun prøvde å drepe meg, ville jeg vært død, det er helt sikkert.

Men vi har jo alle et overlevelsesinstinkt, ikke sant? Om vi så holder på å ta livet av oss når det slår til.»

Likefullt som historien handler om å være lei av livet, er dette også en skjønn roman om livsglede. Ved hjelp av forfatterens direkte og enkle skrivemåte, samt underliggende moral, blir leseren hele tiden minnet på de små og store gledene ved å leve.

Forfatteren uttrykker seg glimrende og sjonglerer kløpperlig med språklig identitet fra person til person. Jeg koser meg stort!

Dette viser at Hornby er en dreven forfatter med bred livserfaring. Hans evne til å skue skjevt inn i et hvert persongalleri med tørr britisk humor gjør boken til en liten perle.

Og perlen får terningkast fem.

Forfatteren:


Nick Hornby er engelsk og født i 1957. Han vokste opp i London, utdannet seg ved Cambridge University og arbeidet som lærer og jurnalist før han ble forfatter på heltid.

Forfatteren har skrevet en rekke kritiker- og publikumsroste bøker. Med boken Fever Pitch (Tribunefeber) som kom i 1992, ble Hornby et kjent navn, deretter kom High Fidelity (High Fidelity. En roman om hjerte/smerte), About a Boy (Gutter er gutter) og How To Be Good (Et godt menneske).

Hornby har i tillegg til egne utgivelser redigert en rekke bøker, deriblant novellesamlingen Speaking with the Angel, en bok til inntekt for autistiske barn.

Mer i Neste Klikk:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker

Personvernpolicy