Meny

Det beste som kunne skje

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kevin Costner som småfull boms er overraskende nok ikke det verste som kunne skje denne kinovåren.

Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk før pressevisningen av filmen med det heller klønete navnet «Det beste som kunne skje».

Kevin Costner, som spiller en av hovedrollene, har vel ikke akkurat imponert i de siste årene. I tillegg høres plottet mistenkelig ut som en middels onsdagsfilm fra virkeligheten på TVNorge.

Hør bare her: Terry (Joan Allen) blir forlatt av sin mann og synker inn i en zombie-tilværelse fylt med stive drinker og kanalsurfing på TV. Hun subber rundt i pyjamas og veksler mellom å synes fryktelig synd på seg selv og være fly forbanna og bitter på verden. Hennes fire talentfulle og svært vakre tenåringsdøtre har vansker med å forholde seg til mammas nye drikkemønster og farens svik.

Midt inn i tragedien tråkker den forsofne naboen Denny (Kevin Costner), en mislykket tidligere baseballstjerne som liker både ølen og jointen sin litt for godt. Han blir kjapt Terrys svirebror og elsker.

Frustrerte foreldre


Men om denne filmen kanskje ikke er det beste som kunne skje denne kinovåren, er den er langt fra det verste. For både Costner og spesielt Allen gjør inntrykk - som de to ensomme sjelene som finner hverandre i bunnen av ginflasken.

Krake søker make. (Foto/Copyright: Scanbox Entertainment)Krake søker make. (Foto/Copyright: Scanbox Entertainment)

I enkelte scener viser Costner at han fremdeles har den sjarmen som gjorde ham til superstjerne i filmer som «Bodyguard». Joan Allan er på sin side overbevisende i framstillingen av en vraket kvinne på god vei inn i 50-årene.


Det er interessant å merke seg at det i amerikanske filmer nå ofte vises et annet bilde av foreldregenerasjonen enn det vi har vært vant til. Disse foreldrene vokste opp på 60-tallet, og har et langt mer åpent forhold til både rus og sex. Vi har tidligere sett eksempler på slike foreldre i «American Beauty» og «The Ice Storm», hvor Allen også hadde en rolle.

Det er mulig du liker «Det beste som kunne skje» dersom du likte:

American Beauty

As Good As it Gets

Disse mer «moderne» foreldrene framstår ofte som store egoister som først og fremst tenker på seg selv.

Terry i denne filmen er nok ikke i utgangspunktet selvsentrert, men i sin fortvilelse og depresjon klarer hun ikke å gi døtrene sine annet enn nedbrytende kritikk og sure kommentarer. Det er som om hun har druknet i sin egen edder og galle. Enhver som har vært gjennom en skilsmisse eller krise kan nok kjenne seg igjen i beskrivelsen.

Problem med alkoholproblemer

Det filmen sliter med å beskrive er ironisk nok det som er en stor del av plottet, nemlig alkoholisme. Terry og Denny er på en måte glansbilder av alkoholikere, alltid relativt friske i huden, pene i tøyet og uten de store abstinensene eller dagen derpå-oppkastene. De blir aldri for fulle og bare noen ganger ender det med bråk.

Og hvordan løses så problemet med å være alkoholiker i dette universet? Man slutter å simpelthen å drikke. Og vips så er det ute av verden.

Regissør Mike Binder kunne nok hatt godt av å ta et kurs hos Bent Hamer før han satt i gang dette prosjektet.

For det «Det beste som kunne skje» mangler er litt røffere kanter og litt mer sjelegransking, snarere enn overflatebehandlingen av hva som skjer når livet rakner.

Men bortsett fra det er den ikke så aller verst.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus