JR Ewing tar sats

JR Ewing om skriking, Liverpool, sell-out, Deep Purple og harmonier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andreas Tylden i JR Ewing (Foto:Stig Henning Morken)Andreas Tylden i JR Ewing (Foto:Stig Henning Morken)

Etter å ha vært undergrunnshelter i en årrekke, ser det omsider ut som Oslo-bandet JR Ewing kan komme til å få et gjennombrudd ut over deres sedvanlige fanskare.

Slik ser det i alle fall ut om vi skal dømme etter de tilnærmet panegyriske anmeldelsene gruppa har blitt utsatt for, etter at de slapp skiva «Maelstrom» på mandag.

Der Dagbladet skriver at JR leverer hardcore med et intenst, mektig og inrikat lydbilde , kaller Dagsavisen det en oppløftende opplevelse , mens VG omtaler albumet som musikalsk sprengstoff.

Ikke verst for en gjeng som knapt har solgt plater her hjemme.

Da vi møtte JR Ewing vokalist Andreas Tylden mandag ettermiddag, la han heller ikke la skjul på hvor stolt han er:

- Klart vi synes det er kult, ikke noe tvil om det! Og det viser jo bare at vi kanskje er i ferd med å gjøre noe rett.

- Men det er jo samtidig kun en del av en lang prosess vi er inne i, fortsetter Andreas engasjert.

Voksne


- Albumet er jo en del av den greia, og selv om det var en utrolig lettelse å bli ferdig med det, har det vært tøft.

- Når vi gikk inn i studio denne gangen hadde vi et enormt press på oss om å prestere, påpeker Andreas.

- Det er jo tross alt snakk om den såkalt vanskelige tredje-skiva, og det var nå vi måtte bevise at vi faktisk hadde noe å fare med! Vi kunne heller ikke fortsatt med den greia vi har kjørt på de forrige albumene, for da hadde vi bare ødelagt for oss selv, medgir han.

Diskografi:


«Calling The Dead» (2000)
«Ride Paranoia» (2002)
«Maelstrom» (2005)

- I stedet hadde vi lyst å gjøre noe helt nytt, og det synes vi så absolutt at vi har maktet.

- Det ble på en måte en konsekvens av at vi er blitt eldre, og at vi har andre musikalske preferanser enn tidligere, men det har også med at vi har tort å gjøre ting annerledes, fortsetter Andreas.

- Ta de harmoniske elementene som du for eksempel finner i refrengene våre. Mye nytt og spennende alt sammen, men spesielt fornøyd er jeg kanskje med «For We Are Dead» og «Floodlight», som begge var et resultat av en helt spesiell kreativ prosess.

- Her kom vi i studio med fastlagte mål for låtene, men interessant nok endte vi opp en helt annen plass til slutt.

Vokal


Men selv om bandet har bragt inn nye elementer i musikken sin, er det ingen ting som har endret seg så mye som vokalen til Andreas. Der han tidligere skrek det han var god for, har han denne gangen gått over til regulær sang.

Andreas gadd ikke skrike lenger, og fant tilfeldigvis ut at han kunne synge (Foto: Stig Henning Morken)Andreas gadd ikke skrike lenger, og fant tilfeldigvis ut at han kunne synge (Foto: Stig Henning Morken)

- Vi har tidligere brukt stemmen min som et instrument, men jeg var egentlig lei av å skrike på plate og konsert, og hadde mer lyst til å synge til en forandring, forklarer Andreas.

- Det var jo uvant, men jeg har jo bestandig sunget. Riktignok ikke i profesjonell sammenheng, men det var jo ikke akkurat fullstendig nytt for meg.

- Men det har vært utrolig artig og interessant for meg å gå inn i studio med fokus på å synge, og jeg fikk ypperlig hjelp og assistanse til utviklingen av vokalen av Mike Hartung (produsent journ. anm.) og Kåre Vestrheim.

Major label


Nytt fra tidligere er at bandet har havnet i stallen til den norske avdelingen av Sony BMG. (Dette vil si at at Sony BMG Norge har retten til å gi ut bandet i Norge, men ikke i utlandet.) Kombinasjonen undergrunnsband og verdens største og mektigste plateselskap vil kanskje medføre tvilsomme blikk?

- Litt vittig det der, mener Andreas.

- Jeg tror at alle journalistene har stilt oss det samme spørsmålet om dette er sell-out, men jeg forstår jo hvor de vil.

JR Ewing:


Andreas Tylden, vokal
Erlend Mokkelbost, gitar
Håkon Mella, gitar
Peter Snekkestad, bass
Kenneth Lamond, trommer

- Poenget er vel at vi for det første aldri ville gjort denne skiva for noen år siden, samtidig som vi på den tiden heller aldri ville kunne signert for Sony BMG, innrømmer vokalisten.

- Vi hadde et helt annet fokus da, men det betyr på langt nær like mye i dag. For oss var det mye vikitigere hva de kunne tilby oss, enn at de faktisk var et stort selskap.

- Men faktum er at skiva omtrent var ferdig innspilt da Sony kom på banen, og det Jørgen Bratlie (head of A&R i Sony BMG journ. anm.) fikk høre kunne han ikke gjøre noe fra eller til med, annet enn at han gikk ut av studioet med solid hakeslepp...


Økonomi


- Men klart at det har betydd mye å få Sony BMG med på laget i etterkant, og først og fremst har det vært en trygghet økonomisk, medgir Andreas.

(Foto: Jørgen Gomnæs, thejrewing.com)(Foto: Jørgen Gomnæs, thejrewing.com)

- I tillegg har det vært fint å kunne omgi seg med et så profesjonelt apparat som tilfellet har vært med de.

- Ikke noe som helst stygt om våre tidligere selskaper (Coalition og Primitive journ. anm.), men de har ikke hatt muligheten til å gi oss den samme oppbakkingen som det Sony BMG kan, påpeker Andreas.

- Da var det gjerne stopp etter at anmeldelsene var i havn, mens vi nå er i stand til å levere en helt annen pakke, og bare greia med at vi har fått oss promoselskap i form av Bpop gjør det utrolig mye lettere.

- Dette ser vi igjen resultater i form av den interessen vi opplever fra presse nå om dagen, og det er på en måte litt godt å få igjen noe for alt arbeidet vi har lagt ned opp gjennom årene.

Utlandet og ambisjoner


JR Ewing har alltid betraktet utlandet som sitt største marked. Dette har blant annet blitt gjenspeilet i flere turneér, med det resultat at bandet har en langt større fanskare i utlandet enn i Norge.

- Kjører du et søk på Google, vil du finne langt flere referanser til oss i utlandet enn hva tilfellet er med det samme søket her i Norge, men det skal vi forhåpentligvis gjøre noe med nå, forteller Andreas.

- Egentlig er det litt snakk om at det er nå eller aldri. Vi har utrolig lyst til å satse på dette, og vi kommer til å gjøre det, men hvis det ikke funker nå kommer det aldri til å funke.

- Vi blir jo ikke akkurat yngre, og dette er heller foreløpig ikke noe å kunne leve av, men vi har lyst til å gi det et forsøk...

- Men det der har alltid gått mye opp og ned, og jeg vet ikke hvor mange ganger vi har dratt ut på turné med det formål om å gi oss når vi kom tilbake, fortsetter Andreas.

- Men når vi har kommet tilbake, har alle vært så utrolig gira på å fortsette. Det gir et volsomt kick å spille live, og det er fortsatt dette det handler om!

Drømmekonserten


Når man intervjuer og snakker med artister og band, kan det ofte være interessant å finne ut hvilken musikk de hører på, men vel så interessant og avdekkende kan det være å finne ut hvilken konsert de aller helst kunne tenkt seg å ha overvært (innenfor populærmusikkens rammer vel å merke).

Deep Purple liker de alle i JR Ewing, men kommer de til å plukke opp kassegitarene og ta den fullstendig ut? (Foto:Stig Henning Morken)Deep Purple liker de alle i JR Ewing, men kommer de til å plukke opp kassegitarene og ta den fullstendig ut? (Foto:Stig Henning Morken)

- Hmm...nå så jeg jo David Crosby på Rockefeller tidligere i vinter, og det var jo bare helt fantastisk!

- Men da måtte jeg kanskje sagt The Byrds, eller Deep Purple rundt omkring 1971.

- Deep Purple er vel et band alle vi i JR er inspirerte av.

Når spørsmålet angående drømmebandet til JR blir lansert, klarer ikke Andreas å bli helt enig med seg selv, men vi bestemmer oss for å ta utgangspunkt i et utvidet JR Ewing, noe som ville sett slik ut:

- Først ville jeg hatt Ishahn fra Emperor til å ha tatt seg av strykearrangementene, og han skulle ellers han et generelt overoppsyn over det hele.

- Deretter måtte det blitt Keith Moon på trommer, mens Alvin Lee fra Ten Years After ville gjort en jobb med lead gitar og vokal.

- Miles Davis kanskje....nei...jeg ville hatt med Jon Lord fra Deep Purple på tangenter og Zombies-vokalisten (Colin Blumstone journ. anm.) på backing-vokal.

- Og selvsagt ville jeg hatt med Cliff Burton på bass!

Champions League


Neste på programmet er tre releasekonserten på Blå i Oslo i morgen:

- Vi har faktisk tenkt å vente til Chapions League-finalen er over, spesielt med tanke på trommisen vår, som er Liverpool-fan.

- Jeg jobber på Blå til vanlig, og vi lekte litt med tanken på å hive opp en storskjerm på uteserveringen, men jeg tror vel ikke det kommer til å funke så veldig bra, avslutter Andreas.

Da får vi bare håpe at det ikke blir ekstra-omganger og straffespark, ellers vil det bli en ganske så sein konsertstart...

JR Ewing (Foto:Knut Åserud,www.thejrewing,com)JR Ewing (Foto:Knut Åserud,www.thejrewing,com)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier
Siste nytt
15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus