JR Ewing tar sats

JR Ewing om skriking, Liverpool, sell-out, Deep Purple og harmonier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andreas Tylden i JR Ewing (Foto:Stig Henning Morken)Andreas Tylden i JR Ewing (Foto:Stig Henning Morken)

Etter å ha vært undergrunnshelter i en årrekke, ser det omsider ut som Oslo-bandet JR Ewing kan komme til å få et gjennombrudd ut over deres sedvanlige fanskare.

Slik ser det i alle fall ut om vi skal dømme etter de tilnærmet panegyriske anmeldelsene gruppa har blitt utsatt for, etter at de slapp skiva «Maelstrom» på mandag.

Der Dagbladet skriver at JR leverer hardcore med et intenst, mektig og inrikat lydbilde , kaller Dagsavisen det en oppløftende opplevelse , mens VG omtaler albumet som musikalsk sprengstoff.

Ikke verst for en gjeng som knapt har solgt plater her hjemme.

Da vi møtte JR Ewing vokalist Andreas Tylden mandag ettermiddag, la han heller ikke la skjul på hvor stolt han er:

- Klart vi synes det er kult, ikke noe tvil om det! Og det viser jo bare at vi kanskje er i ferd med å gjøre noe rett.

- Men det er jo samtidig kun en del av en lang prosess vi er inne i, fortsetter Andreas engasjert.

Voksne


- Albumet er jo en del av den greia, og selv om det var en utrolig lettelse å bli ferdig med det, har det vært tøft.

- Når vi gikk inn i studio denne gangen hadde vi et enormt press på oss om å prestere, påpeker Andreas.

- Det er jo tross alt snakk om den såkalt vanskelige tredje-skiva, og det var nå vi måtte bevise at vi faktisk hadde noe å fare med! Vi kunne heller ikke fortsatt med den greia vi har kjørt på de forrige albumene, for da hadde vi bare ødelagt for oss selv, medgir han.

Diskografi:


«Calling The Dead» (2000)
«Ride Paranoia» (2002)
«Maelstrom» (2005)

- I stedet hadde vi lyst å gjøre noe helt nytt, og det synes vi så absolutt at vi har maktet.

- Det ble på en måte en konsekvens av at vi er blitt eldre, og at vi har andre musikalske preferanser enn tidligere, men det har også med at vi har tort å gjøre ting annerledes, fortsetter Andreas.

- Ta de harmoniske elementene som du for eksempel finner i refrengene våre. Mye nytt og spennende alt sammen, men spesielt fornøyd er jeg kanskje med «For We Are Dead» og «Floodlight», som begge var et resultat av en helt spesiell kreativ prosess.

- Her kom vi i studio med fastlagte mål for låtene, men interessant nok endte vi opp en helt annen plass til slutt.

Vokal


Men selv om bandet har bragt inn nye elementer i musikken sin, er det ingen ting som har endret seg så mye som vokalen til Andreas. Der han tidligere skrek det han var god for, har han denne gangen gått over til regulær sang.

Andreas gadd ikke skrike lenger, og fant tilfeldigvis ut at han kunne synge (Foto: Stig Henning Morken)Andreas gadd ikke skrike lenger, og fant tilfeldigvis ut at han kunne synge (Foto: Stig Henning Morken)

- Vi har tidligere brukt stemmen min som et instrument, men jeg var egentlig lei av å skrike på plate og konsert, og hadde mer lyst til å synge til en forandring, forklarer Andreas.

- Det var jo uvant, men jeg har jo bestandig sunget. Riktignok ikke i profesjonell sammenheng, men det var jo ikke akkurat fullstendig nytt for meg.

- Men det har vært utrolig artig og interessant for meg å gå inn i studio med fokus på å synge, og jeg fikk ypperlig hjelp og assistanse til utviklingen av vokalen av Mike Hartung (produsent journ. anm.) og Kåre Vestrheim.

Major label


Nytt fra tidligere er at bandet har havnet i stallen til den norske avdelingen av Sony BMG. (Dette vil si at at Sony BMG Norge har retten til å gi ut bandet i Norge, men ikke i utlandet.) Kombinasjonen undergrunnsband og verdens største og mektigste plateselskap vil kanskje medføre tvilsomme blikk?

- Litt vittig det der, mener Andreas.

- Jeg tror at alle journalistene har stilt oss det samme spørsmålet om dette er sell-out, men jeg forstår jo hvor de vil.

JR Ewing:


Andreas Tylden, vokal
Erlend Mokkelbost, gitar
Håkon Mella, gitar
Peter Snekkestad, bass
Kenneth Lamond, trommer

- Poenget er vel at vi for det første aldri ville gjort denne skiva for noen år siden, samtidig som vi på den tiden heller aldri ville kunne signert for Sony BMG, innrømmer vokalisten.

- Vi hadde et helt annet fokus da, men det betyr på langt nær like mye i dag. For oss var det mye vikitigere hva de kunne tilby oss, enn at de faktisk var et stort selskap.

- Men faktum er at skiva omtrent var ferdig innspilt da Sony kom på banen, og det Jørgen Bratlie (head of A&R i Sony BMG journ. anm.) fikk høre kunne han ikke gjøre noe fra eller til med, annet enn at han gikk ut av studioet med solid hakeslepp...


Økonomi


- Men klart at det har betydd mye å få Sony BMG med på laget i etterkant, og først og fremst har det vært en trygghet økonomisk, medgir Andreas.

(Foto: Jørgen Gomnæs, thejrewing.com)(Foto: Jørgen Gomnæs, thejrewing.com)

- I tillegg har det vært fint å kunne omgi seg med et så profesjonelt apparat som tilfellet har vært med de.

- Ikke noe som helst stygt om våre tidligere selskaper (Coalition og Primitive journ. anm.), men de har ikke hatt muligheten til å gi oss den samme oppbakkingen som det Sony BMG kan, påpeker Andreas.

- Da var det gjerne stopp etter at anmeldelsene var i havn, mens vi nå er i stand til å levere en helt annen pakke, og bare greia med at vi har fått oss promoselskap i form av Bpop gjør det utrolig mye lettere.

- Dette ser vi igjen resultater i form av den interessen vi opplever fra presse nå om dagen, og det er på en måte litt godt å få igjen noe for alt arbeidet vi har lagt ned opp gjennom årene.

Utlandet og ambisjoner


JR Ewing har alltid betraktet utlandet som sitt største marked. Dette har blant annet blitt gjenspeilet i flere turneér, med det resultat at bandet har en langt større fanskare i utlandet enn i Norge.

- Kjører du et søk på Google, vil du finne langt flere referanser til oss i utlandet enn hva tilfellet er med det samme søket her i Norge, men det skal vi forhåpentligvis gjøre noe med nå, forteller Andreas.

- Egentlig er det litt snakk om at det er nå eller aldri. Vi har utrolig lyst til å satse på dette, og vi kommer til å gjøre det, men hvis det ikke funker nå kommer det aldri til å funke.

- Vi blir jo ikke akkurat yngre, og dette er heller foreløpig ikke noe å kunne leve av, men vi har lyst til å gi det et forsøk...

- Men det der har alltid gått mye opp og ned, og jeg vet ikke hvor mange ganger vi har dratt ut på turné med det formål om å gi oss når vi kom tilbake, fortsetter Andreas.

- Men når vi har kommet tilbake, har alle vært så utrolig gira på å fortsette. Det gir et volsomt kick å spille live, og det er fortsatt dette det handler om!

Drømmekonserten


Når man intervjuer og snakker med artister og band, kan det ofte være interessant å finne ut hvilken musikk de hører på, men vel så interessant og avdekkende kan det være å finne ut hvilken konsert de aller helst kunne tenkt seg å ha overvært (innenfor populærmusikkens rammer vel å merke).

Deep Purple liker de alle i JR Ewing, men kommer de til å plukke opp kassegitarene og ta den fullstendig ut? (Foto:Stig Henning Morken)Deep Purple liker de alle i JR Ewing, men kommer de til å plukke opp kassegitarene og ta den fullstendig ut? (Foto:Stig Henning Morken)

- Hmm...nå så jeg jo David Crosby på Rockefeller tidligere i vinter, og det var jo bare helt fantastisk!

- Men da måtte jeg kanskje sagt The Byrds, eller Deep Purple rundt omkring 1971.

- Deep Purple er vel et band alle vi i JR er inspirerte av.

Når spørsmålet angående drømmebandet til JR blir lansert, klarer ikke Andreas å bli helt enig med seg selv, men vi bestemmer oss for å ta utgangspunkt i et utvidet JR Ewing, noe som ville sett slik ut:

- Først ville jeg hatt Ishahn fra Emperor til å ha tatt seg av strykearrangementene, og han skulle ellers han et generelt overoppsyn over det hele.

- Deretter måtte det blitt Keith Moon på trommer, mens Alvin Lee fra Ten Years After ville gjort en jobb med lead gitar og vokal.

- Miles Davis kanskje....nei...jeg ville hatt med Jon Lord fra Deep Purple på tangenter og Zombies-vokalisten (Colin Blumstone journ. anm.) på backing-vokal.

- Og selvsagt ville jeg hatt med Cliff Burton på bass!

Champions League


Neste på programmet er tre releasekonserten på Blå i Oslo i morgen:

- Vi har faktisk tenkt å vente til Chapions League-finalen er over, spesielt med tanke på trommisen vår, som er Liverpool-fan.

- Jeg jobber på Blå til vanlig, og vi lekte litt med tanken på å hive opp en storskjerm på uteserveringen, men jeg tror vel ikke det kommer til å funke så veldig bra, avslutter Andreas.

Da får vi bare håpe at det ikke blir ekstra-omganger og straffespark, ellers vil det bli en ganske så sein konsertstart...

JR Ewing (Foto:Knut Åserud,www.thejrewing,com)JR Ewing (Foto:Knut Åserud,www.thejrewing,com)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:54 Harry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24 Karl Sundby er død19:09 Pløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32 Poengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25 Finansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23 Carlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07 Poengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07 PST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55 Nytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54 Ny app gjør det mulig å søke på ansikter17:28 Drømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09 Terrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00 Brann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59 Seneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50 Død mann i Skien obduseres mandag16:50 Iran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50 Elvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46 Overstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34 Stor snøskredfare i ni regioner16:32 Norge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31 Tatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36 Fikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24 Politiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24 Gazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14 Haaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13 FN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet
Siste nytt
19:54VerdenHarry og Megan skal ikke lenger omtales som «kongelige høyheter»19:24KulturKarl Sundby er død19:09Helse og livsstilPløyefritt landbruk: – Det er jo folk som ler18:32SportPoengtap for Arsenal i PL-runde preget av VAR18:25MakroøkonomiFinansministeren avviser britisk tilpasning til EU-regler18:23SportCarlsen spilte remis også mot Anand: – Ingen god følelse å spille så dårlig18:07SportPoengtap for Manchester City i ellevill kamp med VAR-drama18:07NorgePST vil avhøre terrorsiktet kvinne så snart som mulig17:55Helse og livsstilNytt er billigst: – Fryktelig frustrerende17:54TeknologiNy app gjør det mulig å søke på ansikter17:28SportDrømmeåpning for Haaland, hattrick sikret seieren for Borussia Dortmund17:09NorgeTerrorsiktet kvinnes forsvarer varsler pressekonferanse17:00NorgeBrann i leilighetskompleks – tre til legevakten16:59SportSeneskade i brystmuskelen, alpinsesongen over for Sejersted16:50NorgeDød mann i Skien obduseres mandag16:50VerdenIran sender svarte bokser fra nedskutt fly til Ukraina16:50PolitikkElvenes om regjeringskrisen: Det kan ikke fortsette16:46NorgeOverstyrmann slakter sikkerheten på Bastøferga16:34NorgeStor snøskredfare i ni regioner16:32SportNorge nummer to uten Thingnes Bø – Fourcade og Frankrike vant enkelt16:31NorgeTatt med ekplosiver på Karl Johan, risikerer seks års fengsel15:36Helse og livsstilFikk en sønn som ikke var som «andre barn» – siden har han reddet hundrevis15:24NorgePolitiet har åpnet drapsetterforskning i Hov15:24SportGazzaniga reddet straffe og Tottenham-poeng15:14SportHaaland starter på benken – Kan få sin Bundesliga-debut15:13VerdenFN: Den utenlandske innblandingen i Libya må stanse14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus