Meny

Frigir forhørsdokumenter fra Guantanamo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg har vært her i tre år, og samme hva jeg sier er det ingen som tror meg», sier en hønseoppdretter som amerikanerne regner som torturist og høytstående medlem av Taliban.

Associated Press har fått utdelt forhørsdokumenter fra den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba, hvor fanger mistenkt for terrorisme sitter. Nyhetsbyrået fikk medhold i en rettsbegjæring om utlevering av forhørsdokumenter, og byrået har fått dokumentene fra 100 av de 558 sakene oversendt.

«Jeg har vært her i tre år, og i tre år har ingen trodd på det jeg sier. De lytter, men de tror meg ikke», sier hønsefarmeren i henhold til dokumentene AP nå offentliggjør.

Han er anklaget for å ha torturert fengslede afghanere i egenskap av sin angivelige posisjon som et fremstående medlem av Taliban.

Ikke mishandling

Det er lite i de utleverte dokumentene som antyder mishandling av fangene. En fange beskriver det tvert imot som at han er kommet til paradis sammenlignet med et taliban-fengsel han tidligere satt i.

En annen fange hevder likevel at amerikanerne holdt ham under jorden i to uker, med håndjern. «De sultet meg. De satte på meg håndjern», sier han.

Kafkask

Fange på GuantanamoFange på Guantanamo

Det handler likevel først og fremst om frustrasjon og fortvilelse for fangene, som beskriver det hele som et kafka-lignende helvete. Franz Kafkas roman «Prosessen» handler om rettssaken mot en person som aldri får vite hva han er anklaget for.

De amerikanske myndighetene anser at deler av informasjonen som ligger til grunn for arrestasjonene og anklagene mot Guantanamo-fangene er av betydning for rikets sikkerhet.

De ansatte får derfor ikke alltid innsikt i hvilke bevis påtalemyndigheten sitter på.

Kriger har ikke gått på 15 år

En fange er anklaget for å være medlem av «al-Irata». Når han spør hva det er, får han som svar fra forhørslederen at nei, det vet han ikke.

De fleste innsatte bedyrer sin uskyld, inkludert en som er anklaget for å ha slåss på fiendens side, men som er krøpling, og ikke har gått på 15 år.

En fange som er arrestert fordi de fant navnet hans på et dokument funnet i en av Osama bin Ladens tidligere tilfluktssteder, argumenterer med at det i hans saudiske stamme er bokstavlig talt millioner som har det samme navnet.

Tre av dem befinner seg i interneringsleiren på Cuba.

Aktuelle pekere:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus