Flere fryktes smittet av legionella

Tallet på pasienter med mistanke om legionellasmitte stiger i Østfold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av natt til mandag har ni nye personer blitt lagt inn ved Sykehuset Østfold Fredrikstad med mistanke om legionella.

- Etter klokken 17.00 i går kveld har vi fått mistanke til ni nye tilfeller. Jeg understreker at det er snakk om mistanke. Prøveresultatene vil komme i løpet av formiddagen, sier informasjonsdirektør Trond Degnes ved sykehuset til Dagbladet.no.

Omlag 24 personer er allerede smittet av den farlige bakterien. To pasienter døde natt til i går etter å ha ligget en stund i respirator. Begge er kvinner i 70- og 80-års alderen. Torsdag døde en mann som var smittet av legionellabakterien.

Til sammen 77 personer er innlagt med lungebetennelse ved akuttsykehusene i Fredrikstad og Moss.

Ifølge sykehuset skal gjennomsnittsalderen til pasientene som er rammet være 65-70 år. Flere av pasientene har underliggende kroniske sykdommer.

Sykehuset har innkalt til ny pressekonferanse mandag kl. 13.30.

Det er fortsatt usikkert hvor smittekilden er. Kommunelegene i Sarpsborg og Fredrikstad intervjuer pasienter fortløpende for å danne seg et bilde av hvor kilden kan være.

- Å finne smittekilden er et møysommelig arbeid, sier Preben Aavidsland fra Folkehelseinstituttet til TV2/Nettavisen.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at mennesker i Østfoldsområdet bør ta visse forholdsregler.

Personer som har oppholdt seg i Sarpsborg og Fredrikstad-området de siste 3-4 uker og som har symptomer som høy feber, muskelsmerter, hodepine og lungebetennelse (dvs. hoste og brystsmerter), bør oppsøke legevakt/fastlege. Magesmerter og diaré kan forekomme.

Legionellose smitter ikke fra person til person. Sykdommen behandles med antibiotika, står det å lese på sidene.


Les mer:

VG: Legionella


NRK: Legionellasmitte på Sykehuset Østfold


Dagbladet: Frykter ni nye smittede


Aftenposten: Kappløp med tiden


TV2/Nettavisen: Vanskelig å finne smittekilde


Fredrikstad Blad: Leter foreløpig i blinde


Sarpsborg arbeiderblad: To sarpinger er døde


Nasjonalt Folkehelseinstitutt


Sykehuset Østfold Fredrikstad


Fakta


Legionella

«Legionærsyken»: Den første arten i slekta, Legionella pneumophila, ble oppdaget i 1976 som årsak til et utbrudd av en infeksjonssykdom («legionærsyken»), blant medlemmer av Den amerikanske legion.

Høy feber: Legionærsyke har en inkubasjonstid på 2-10 dager. Symptomene er høy feber (over 40 °C ), hoste og stor slimproduksjon i lungene. Kvalme, oppkast og diaré er vanlig. Også muskelsmerter, hodepine og kortpustethet.

Høy dødelighet: Dødeligheten er 5-30 %, ubehandlet dør 80 % av pasientene. Personer med nedsatt immunforsvar har høyere dødelighet. Syke behandles med antibiotika.

(Kilde: Kunnskapsfolaget)

Personvernpolicy