- Nå er det katastrofe

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede søndag var antallet smittede høyere enn ved utbruddet i Stavanger for fire år siden. Sent i går kveld var til sammen 29 pasienter bekreftet legionella-smittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer:


Aftenposten:
Nettmøte, svarer om legionella

Dagbladet: Lege Jørgen Skavlan informerer

VG: Tett på nett med smittevern-overlege

- Nå er det en katastrofe, sier Per Engstrand, leder for sykehusets beredskapsråd ved katastrofer, til VG.

Fem av dem er allerede avgått ved døden, mens ytterligere syv er i livsfare, ifølge sykehusledelsen.

Antallet legionella-døde og syke kan bli doblet i løpet av få dager. Og det er et mildt anslag, som forutsetter at smittekilden er et av kjøletårnene som ble stengt allerede lørdag.

Dersom smittekilden fortsatt er aktiv, kan legionella-utbruddet utvikle seg til en katastrofe Østfold ikke har sett maken til i nyere tid.

- I beste fall kommer det like mange pasienter hver dag i en uke til, sier Engstrand.

Kjøletårn stenges


Det er fortsatt usikkert hvor smittekilden er. Kommunelegene i Fredrikstad og Sarpsborg kommune sammen med Folkehelseinstituttet er ansvarlige for å finne smittekilden.

- Smitten er alvorlig. Dette er dødelig smitte, og sprer stor usikkerhet. Men dette skal egentlig ikke kunne skje hvis de ansvarlige gjør jobben sin, sier helsedirektør Lars E. Hanssen til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er iverksatt tiltak for å stenge kjøletårn i kommunene, og sannsynligheten for at kilden til utbruddet er stoppet er derfor stort.

Leter


Overlege Hans Blystad ved avdelingen for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, sier til NTB at han er nokså sikker på at smitten i Østfold stammer fra et kjøletårn.

- Angrepet er massivt og har kommet på meget kort tid. Da er det vanskelig å tenke seg noen annen mulighet, sier Blystad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kartlegger bevegelser


Utbruddsetterforskningen konsentrerer seg nå om å intervjue syke og pårørende. Man ønsker å kartlegge de sykes bevegelser, for på denne måten å identifisere en felles smittekilde. I tillegg undersøkes kjøletårn i kommunene. Folkehelseinstituttet bistår kommunene i dette arbeidet, og et team fra instituttet er på plass i området sammen med ekspertise fra Stavanger kommune.

- Å finne smittekilden er et møysommelig arbeid, sier Preben Aavidsland fra Folkehelseinstituttet til TV2/Nettavisen. Selv om jakten fører til en smittekilde, er ikke oppdraget fullført før det er slått fast at bakterienes «fingeravtrykk» i pasienten stemmer overens med «fingeravtrykkene» i smittekilden.

Det tar ni dager å dyrke frem legionellabakterier fordi de er spesielt saktevoksende. Siden de første prøvene ble tatt fredag og lørdag betyr det at det fortsatt kan ta én uke før helsemyndighetene får svar på om smittekilden er blant et av de tårnene som ble stengt med én gang, skriver Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at mennesker i Østfoldsområdet bør ta visse forholdsregler.

Personer som har oppholdt seg i Sarpsborg og Fredrikstad-området de siste 3-4 uker og som har symptomer som høy feber, muskelsmerter, hodepine og lungebetennelse (dvs. hoste og brystsmerter), bør kontakte legevakt/fastlege. Dette gjelder spesielt eldre og personer med andre alvorlige sykdommer. Magesmerter og diaré kan forekomme.

24 timers informasjonstelefon: tlf 69 12 41 20

Legionellose smitter ikke fra person til person. Sykdommen behandles med antibiotika, står det å lese på sidene.

Gjennomsnittalderen på de som er bekreftet smittet er 65-70 år. De smittede har ofte andre sykdommer også, og svekket immunforsvar kan være en årsak til at de blir smittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer:


• VG: Legionella
• NRK: Legionellasmitte på Sykehuset Østfold
• Dagbladet: Legionella
• Aftenposten: Kappløp med tiden • TV2/Nettavisen: Vanskelig å finne smittekilde
• Fredrikstad Blad: Leter foreløpig i blinde
• Sarpsborg arbeiderblad: To sarpinger er døde


Nasjonalt Folkehelseinstitutt (Oppdatert og konkret informasjon)
Sykehuset Østfold Fredrikstad

Artikkelen fortsetter under annonsen




Legionella

«Legionærsyken»: Den første arten i slekta, Legionella pneumophila, ble oppdaget i 1976 som årsak til et utbrudd av en infeksjonssykdom («legionærsyken»), blant medlemmer av Den amerikanske legion.

Høy feber: Legionærsyke har en inkubasjonstid på 2-10 dager. Symptomene er høy feber (over 40 °C ), hoste og stor slimproduksjon i lungene. Kvalme, oppkast og diaré er vanlig. Også muskelsmerter, hodepine og kortpustethet.

Høy dødelighet: Dødeligheten er 5-30 %, ubehandlet dør 80 % av pasientene. Personer med nedsatt immunforsvar har høyere dødelighet. Syke behandles med antibiotika.

(Kilde: Kunnskapsfolaget)