System Of A Down: «Mezmerize»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beinhard mitraljøse-metal og usannsynlig effektive hooks.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

System Of A Down, «Mezmerize»

(Columbia/Sony/BMG)

Suksessen California-bandet System Of A Down har opplevd på hjemmebane er nærmest en motsigelse i seg selv.

Ikke nok at de spiller en relativt sær form for eksplosiv metall, krydret med elementer av østeuropeisk folkemusikk og knallharde sosiopolitiske tekster, men dette bandet hadde også den noe tvilsomme ære å toppe listene i USA 11. september 2001 (med albumet «Toxicity»).

Dette burde i seg selv tilsi en relativt kjapp død eller iallefall fortielse, men faktum er at gruppa har solgt over seks millioner kopier av «Toxicity».

Av mange noe feilaktig kategorisert i den sjarmerende sjangeren nu metal, debuterte System Of A Down i 1998 med det selvtitulerte albumet «System Of A Down» (gjenutgitt i 2000), men ble ikke kjent før de ga ut nevnte «Toxicity» i 2001.

Den amerikanske gruppa (alle medlemmene har riktignok armenske aner) fortsatte så sitt kreative tempo med utgivelsen av «Steal This Album» i 2002, og er nå klare med første halvdelen av et dobbeltalbum («Hypnotize» kommer en gang i løpet av høsten/før jul).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frenetisk tempo


Hvis du kaster alle oppfatninger du måtte ha om tyngre rock og metal så langt avgårde som omtrent mulig, har du kanskje et greit utgangspunkt for å takle eller forstå det System Of A Down driver på med.

Det er nemlig et evinnelig sammensurium av utallige musikalske sjangre. Bandet har integrert elementer fra industriell metall, knusende hard heavy metal, klassisk rock, jazz, elektronika, armensk folkemusikk og klassisk musikk inn i sitt eget noe spesielle musikalske univers.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det stemningsfulle og harmoniske åpningssporet («Soldier Side»), slipper bandet monsterbomben og singelkuttet «B.Y.O.B.» («Bring Your Own Bombs») løs på lytteren. Überhurtig metall med et vanvittig herlig refreng, kombinert med den sedvanlige leflingen med folkemusikk.

Her blir også USAs president George Bush og den statlige krigføringen utsatt for en relativt kraftig slagside.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer basert på riff enn gitarsoloer, fortsetter bandet med den like geniale «Revenga», før de for alvor viser sin harde, kompromissløse og komiske side med «Cigaro» (tekstlinjen «My cock is much bigger than yours» er en smule sentral).

Armenia


System Of A Down (Foto:www.systemofadown.com)System Of A Down (Foto:www.systemofadown.com)

På «Radio/Video» får man vibber fra tidlig Red Hot Chili Peppers (produsent Rick Rubin var i sin tid mannen bak Peppers genistrek «Blood Sugar Sex Magic»), før låten glir over i en surrealistisk kombinasjon av metal, armensk folkemusikk og reggea til den tostemte sangen til Serj Tankian og Daron Malakian.

«This Cocaine Makes Me Feel Like I'm On This Song» blir dessverre noe monoton og kjedelig, og man ser for alvor hvilken knivsegg bandet spaserer på kunstnerisk sett.

Heldigvis kommer de seg kjapt, og både «Violent Pornography», «Question» og «Sad Statue» er så bra som de skal være!

Artikkelen fortsetter under annonsen

System Of A Down har så mange kvaliteter som drar de langt over sine likesinnende, men det som imponerer mest er deres evne til å skrive utrolig fengende musikk, samtidig som de har en enestående evne til alltid å ende opp med harmoniske refrenger.


Hollywood piskes


Avslutningsvis får Hollywood på pukkelen i form av «Old School Hollywood» og «Lost In Hollywood», der spesielt sistnevnte grenser til noe av det aller ypperste innen sjangeren «harmoniske metall-ballader».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekstmessig er det mye snadder for samfunnskritikerne, og System Of A Down har på flere områder overtatt stafettpinnen fra Rage Against The Machine, selv om det for sistnevnte riktignok var snakk om mer sinne og alvor i utførelsen.

Hvis man skulle sette fingeren på noe, måtte det eventuelt vært at bandet kunne fokusert mer på de melodiøse delene av musikken enn hva tilfellet er, men da ville sannsynligvis System Of A Down ikke lenger vært det unike produktet de er per i dag.

Vi gleder oss


«Mezmerize/Hypnotize» ble visstnok delt i to utgivelser for å gi publikum miligheten til å fordøye «Mezmerize», før de ble sluppet løs på «Hypnotize».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha hørt System Of A Downs seneste produkt har man intet annet enn full forståelse for denne avgjørelsen, for dette trenger tid!

Det er egentlig umulig å gi en sterkere femmer enn dette, og bandet seiler sterkt opp i retning av hinsides toppscore hvis «Hypnotize» topper «Mezmerize».

• Albumet er produsert av Def Jam-grunnleggeren Rick Rubin, som har samarbeidet med artister som Beastie Boys, Jay-Z, Public Enemy, LL Cool J, Run DMC, Slayer, Mars Volta, Audioslave, Slipknot og Johnny Cash.

• System Of A Down kommer til Frognerparken og Norwegian Wood fredag 17. juni.

System Of A Down: Hjemmeside

Wikipedia: System Of A Down

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser