Kjell Aukrust: «Simen», «Bror min» og «Bonden».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunstner, forfatter og humørspreder Kjell Aukrust døde i 2002. Men de artige figurene som nærmest har blitt nasjonalskatter, lever vitterlig i beste velgående.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


«Simen»,

«Bror min»,

«Bonden»


Kjell Aukrust,
(Cappelen Forlag, 2005)

«Kjell Aukrust såg det store i det vesle. Det evige i det kvardagslege. Og det ubegripelege i det alminnelege»
- Harald Stanghelle-

Det er ofte slik at forfattere og kunstnere først blir populære og hyllet for sitt arbeid etter sin død. Slik var det ikke for Kjell Aukrust.

Kjell Aukrust var selv en nasjonalskatt, kjent og kjær for hele Norges befolkning. Nå får vi bli med tilbake til Aukrusts hjembygd i en nyutgivelse av «Alvdalstrilogien».

«

Alvdalstrilogien»

«I disse for norsk skihopping så historiske år, var det jeg hoppa 29.5 meter i Sandeggbakken. Nye ski, med tre renner under, skulle det bli så fremt jeg la på til 30.

Jeg satte omgående i gang med tørrtreningen hjemme på divanen. Her dobbeltsatset jeg så det sang i divanfjærne. Mine fjellstøe nedslag klirra i buffe'n.

En søndag i januar skulle rekordhoppet omsettes i praksis.»


Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Simen» kom først ut i 1958, deretter kom de to andre bøkene «Bror min» og «Bonden», som tilsammen utgjør «Alvdalstrilogien».

De tre bøkene er solgt i flere hundrede tusen eksemplarer, og med denne nyutgivelsen får vi et kjærkomment gjensyn med de tidsløse historiene fra Alvdal.

«Simen», «Bror min» og «Bonden» er blitt lest på tvers av generasjoner før. Og i nytt stilig format, som bærer preg av både nytenkende presentasjon og tradisjonsrikt innhold, vil nok bøkene kunne appellere også til nye lesere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvinner litt, dessverre.


Innholdet er det samme som før. Historiene som handler om små, hverdagslige episoder vi alle kan kjenne oss igjen i, er fortsatt like muntre og tegningene like tøffe.

Men til tross for tøffe tegninger og den personlige tonen, er jeg nok redd at «Alvdalstrilogien» ikke appellerer til alle, slik den gjorde for noen år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiene mangler variasjon og kan bli litt for lite spennende. De som kjenner bøkene fra før blir nok ikke skuffet. Men de tre bøkene har sterk konkurranse fra andre hold når det kommer til å rekruttere nye lesere.

Nettopp derfor kommer de til kort; på grunn av mangelen på det lille ekstra som trengs for å hevde seg i dag, i vrimmelen av bøker der alle kjemper om oppmerksomheten til leseren.

Derfor blir det terningkast fire til klassikerne fra Alvdal.



Kjell Aukrust (1920-2002), ble født i den vesle bygda Alvdal i Østerdalen. Med sine fantasifulle, finurlige og sjarmerende karakterer var han en av de fremste tegnerne og forfatterne i Norge.

Han debuterte med «Simen» i 1958, og kom senere med flere bokutgivelser som høstet stor suksess, blant annet på grunn av hans personlige varme som kommer så godt frem i hans særegne fiugurer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av disse ble filmatisert og «Flåklypa Grand Prix» er blant de største publikumssuksessene i norsk filmhistorie. Høsten 1998 ble tegnefilmen «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» satt opp på kinoene over hele landet, og var den første norske helaftens tegnefilm noensinne. «Krokryggen» hadde premiere på Det Norske Teatret i Oslo 28. februar 1998.

Aukrust-Senteret i Alvdal er i sin helhet viet kunstnerens livsverk.


Kjell Aukrust døde julaften 2002.


Kilde: Cappelen.no


Mer i Neste Klikk:

Litteratur
Litteraturanmeldelser
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker