Meny

Star Wars: Episode III - Sithene tar hevn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spektakulær og tårevåt stjernekrig. Et verdig punktum fra eventyrfortelleren Lucas.

Jeg må bare tone flagg med én gang: Jeg er verken den største «Star Wars»-entusiasten eller -eksperten. Men George Lucas' siste film om stjernekrigen er så full av dramatikk - og ikke minst melodrama, at det er umulig å ikke bli revet med. Jeg felte til og med en tåre eller to.

«Sithene tar hevn» danner overgangen til de tre tidligste filmene, som startet med «Star Wars» i 1977, fortsatte med «Imperiet slår tilbake» i 1980, og som sluttet med «Jedi-ridderen vender tilbake» i 1982.

Engang var vi stjernekrigere. (Foto: filmweb.no)Engang var vi stjernekrigere. (Foto: filmweb.no)

Her får fansen svar på det meste. Og denne sagaen om Anakin Skywalkers transformasjon fra stolt jedi-ridder til selveste kongen av ondskap, Darth Vader, vil garantert gi Star Wars-tilhengere frysninger på ryggen.

Ondskapens (gal)akse


Eventyret åpner med en spektakulær redningsaksjon. Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) og hans unge elev Anakin Skywalker (Hayden Christensen) har fått i oppgave å frigjøre Senator Palpatine fra den tungtpustende general Grievous og hans herre grev Dooku (Christopher Lee). Dette burde de kanskje ikke ha gjort, med tanke på Palpatines vonde hensikter.

Skywalker har fått vite at hans vakre kone Padmé (Natalie Portman) er gravid. Men lykken varer ikke lenge. Kort etter at han har fått den gledelige nyheten, får han fryktelige forvarsler om at Padmé kommer til å dø i barsel. Den eneste måten å redde henne vil være å bruke mørke krefter. For å få disse kreftene, må han gå over til den andre siden.

Det er mulig du liker «Star Wars: Episode III - Sithene tar hevn» dersom du likte:


Ringenes Herre


Indiana Jones

Snørr og tårer


Det etiske dilemmaet er banalt, men det er også store deler av filmens manus. Her er det store følelser i sving. Dersom du er ute etter nyanserte konflikter og relasjoner, bør du styre langt unna denne galaksen. «You were the chosen one!», skriker Obi-Wan med tårer i øynene. «Anakin, you're breaking my heart!», gråter den gravide Padmé når hun får høre om ektemannens svik. Sukk ...

Men George Lucas har ikke blitt fullstendig bløt på sine eldre dager.
Dramaet er spekket med spesialeffekter som vil ta pusten fra publikum. Digitalteknologi i ypperste klasse gjør Lucas' univers både uendelig vakkert og fantastisk skummelt. Kampscenene er actionfylte, og man får til og med se Yoda svinge sverdet mot den grusomme Palpatine. Det er også flere innslag av humor i «Sithene tar hevn», både frivillig og tildels ufrivillig.


Denne intergalaktiske tårepersen vil garantert begeistre både fans og mindre hardbarka tilhengere. Kraften har helt klart vært med George Lucas under skapelsen av dette verdige punktum for «Star Wars»-sagaen.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus