En million sanger for 40 kroner

Apple har endelig lansert iTunes i Norge. Nå kommer konkurransen. Yahoo lar deg leie en million sanger for $5 i måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil slå iTunesVil slå iTunes

Yahoo Music ble lansert i en betaversjon i USA i går, og er ennå ikke tilgjengelig utenfor USA. Tjenesten demonstrerer likevel enda en vei musikkindustrien kan utvikle seg:

I stedet for å kjøpe album og enkeltlåter (som du med iTunes bare kan spille på iPod), skal du nå leie låtene for en slikk og ingenting (men du kan ikke spille dem på iPod).

Dermed skapes drømmescenariet for musikkelskere som egentlig føler seg ukomfortable med halvveis ulovlig nedlasting av musikk.

Konkurranse og priskrig.

Mest omtalt


Apples iTunes er den kanskje mest omtalte musikkforretningen i historien. Selskapet har ikke bare skapt unike livstilsprodukter med sine bærbare iPod-avspillere, de har også greid å gjøre forretninger ut av et område musikkbransjen bare så tap og elendighet i.

Daglig lastes hundretusenvis av låter ned fra iTunes, og for få dager siden kom tjenesten også opp i Norge.

Men Apple får kritikk fordi de ikke lar deg spille av musikken du har kjøpt andre steder enn på en Mac, en PC eller en iPod.

Flere aktører har forsøkt å konkurrere med Apple. Nå også Yahoo, som med sin Yahoo Music lar deg fritt få retten til å lytte til hvilke du vil av en million låter for fire dollar og nittini cent i måneden.

Sier du opp leieavtalen, virker ikke sangene dine lenger.

Tjenesten skal ha en million låter, mot iTunes halvannen. Stevie Wonder er blant stjernene som er frontet i betaversjonen.

Yahoo tilbyr også nedlasting av både hele album og enkeltlåter til odel og eie. Begge deler er godt nedpriset i forhold til iTunes.

Sjanseløse?


Bransjeanalytikere sier til USA Today at de ikke tror Yahoo inntil videre vil få noen særlig dominerende posisjon i markedet for digital musikk.

Det er fordi du foreløpig bare kan spille av låtene du leier på en håndfull enheter fra Dell, Creative og iRiver.

Uten støtte for iPod, som er ekstremt dominerende kan ikke Yahoo komme langt.

Vi kan jo tilføye at uten støtte for Bjørn Eidsvåg, Lene Marlin og Ola Nordmann, kan de bare glemme å bli populære her til lands.

Så kom til Norge, Yahoo.

Personvernpolicy