Kun for kidsa

Forfatteren av «Kebabnorsk» svarte på spørsmål om ungdommens eget språk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«

Sjofer en tert styla BMW: Å lø!»

Forstår du hva dette betyr? Ikke det, nei?

Har ungdommer sitt eget språk for å holde voksne utenfor? Snakker de i koder? Hvor stammer alle slang-ordene fra og har disse en egen betydning?

Jo, slang stammer ofte fra andre språk og religioner, og det fungerer til tider som et eget språk for å ekskludere utenforstående.

Oversetter, filosof - og nå forfatter - Andreas E. Østby, var nysgjerrig og har laget boken som åpner porten til ungdommens verden.

Andreas er blitt belært av flere ungdommer med innvandrerbakgrunn, for å kunne forstå ord og uttrykk ved slang-språket som eksisterer på gata og i enkelte miljøer. Og ungdommer flest er ikke alltid like snille i kjeften!


Spør Andreas

Ordboken «kebabnorsk ordbok»er et uhøytidelig oppslagsverk om sjargongen i det etnisk blandede Oslo; såkalt «kebabnorsk» - ord og uttrykk benyttet i skolegårder, på fritidsklubber og gatehjørner.

Andreas svarte leserne:

 • Hallois!
  Ser ut som om du har tatt fatt i noe mange har lurt på en stund, nemlig hva ungdommen sier i disse dager. Lurer på litt forskjellig, jeg.

  1. Vilke reaksjoner/tilbakemeldinger har du fått på boken, fra for eksempel invandrerungdommen selv?

  2. Hvor lenge forsket du på dette?

  3. Hva er ditt neste prosjekt?

  4. Har arbeidet med denne boken gjort noe med deg som person?

  Lykke til videre i forskningen!
  Klem fra Birgitte

Hei Birgitte
Takk! Jeg har inntrykk av at ungdommen selv synes det er kult at noen har skrevet en bok om språket deres, selv om det alltid er uenighet om tolkningen av ord og uttrykk etc. Jeg brukte i alt et år på prosjektet (oversettelsen av Khemiri og ordboka), men ikke fulltid. Noe nytt prosjekt har jeg ikke på trappene, tror kanskje jeg må prøve å nærme meg filosofien igjen (det er jo det jeg kan).

Ellers jobber jeg som oversetter, men det er sjelden oversettelses-oppdrag krever så mye research som dette gjorde.

Personlig tror jeg har fått opp øynene for mangfoldet i innvandrerdominerte miljøer, dette er jo ikke miljøer jeg kjente nært før jeg begynte.
Andreas

 • Hei, Andreas
  Trur du kebab norsk er en trussel for det norske språket på lang sikt? At de gamle norske ordene vil bli erstattet av pakistanske eller arabiske ord?
  Hermann

Hei Hermann
Nei, jeg har ikke tro på at vi blir oversvømmet av kebabnorsk. Snarere tror jeg at dette språkfenomenet er en berikelse for norsken, og viser at språket er fleksibelt og i stand til å tilpasse seg brukernes behov og interesser. Jeg tipper at mesteparten av uttrykkene aldri kommer til å bli mer enn slang, og det har vi jo alltid hatt.

Andreas

 • Hei igjen
  Karavolinj betyr litt sånn "oppesen". Da e væl æ de no når æ lægg inn protest på at trøndersk e synonymt me Nils Arne Eggen! Snøft.
  Hilsen Kari J

Hei igjen Kari
Nils Arne Eggen er bare så vanskelig å overdøve. Er du litt mer karavolinj, så klarer du det nok!
Andreas

 • Digger du Kebab?
  Hvor vil du si er byens beste (i Oslo)?
  -Johan-

Kebab er bra til sitt formål, på vei hjem når man ikke lenger bryr seg om
flekker på klærne. I Torggata er det mye bra, vanskelig å plukke ut én.

Andreas

 • Hei Andreas!
  Veldig interessang bok dette, selv studerer jeg Norsk Grunnfag. Derfor har jeg to spørsmål som går litt på språk og sånn:

  1.Har forstått det slik invandrerungdom står bak de fleste (alle?) ordene og uttrykkene i boken din. Er det akseptabelt at alle ungdommer bruker disse, eller hører enkelte ord til enkelte "gjenger" eller områder?

  2.Er disse ordene og uttrykkene et resultat av dårlig integrering i det norske samfunnet?

  Håper på svar!
  Mvh.
  Greta

Det er de blandede miljøene jeg har ferdes i, og der er det også mange med norsk som morsmål.

Ordene stammer fra opphavsspråkene til innvandrerne, fra engelsk og fra norsk, og det er vanskelig å si akkurat hvem som innfører hva. Jeg har en kjepphest om at slangen er en berikelse.

Integrering går begge veier, og er avhengig av innvandrerne kan gjøre språket til sitt eget, noe som også vil endre det. Jeg har ikke inntrykk av at disse miljøene er stengt for nordmenn, og jeg tror at de som behersker slangen best, også er språkmektige generelt, og er i stand til å forandre språket sitt etter kontekst.

Andreas

 • Halla Andreas!
  Du, har du oversikt over om språket / kebebnorsken har forandret seg etter boka kom ut, eller er denne boka "seffern" på ord og uttrykk som vil være "in" en stund?

  Litt kjiper'n å komme til gjengen å prate ord som ikke er hippe lenger...
  - Ola-

Ting skjer fort, så jeg tror du bør skynde deg. Den dagen lærerne har lest
boka,kan det nok hende at noen av ordene blir byttet ut, og da er det viktig at du har kommet deg på innsiden for ikke å falle av.

Men noen av ordene, de mest utbredte (som sjpa for bra, kæbe for jente eller baosj for politi), kommer nok til å holde seg en stund.

Andreas

 • Hvorfor tror du vi trenger en slik ordbok? Kommer vi til å få denne på skolen?
  Hilsen Mailin

Jeg tror mange er nysgjerrige på dette språkfenomenet, fordi det er nytt og eksotisk.

Kanskje noen skoler kan ha nytte av å bruke boka til å vise at norsk kan brukes på andre måter enn Bjørnstjerne Bjørnson gjorde?

Andreas

 • Hei Andreas
  Henger du ofte på gatehjørner om kveldene og titter på tertene?
  Hilsen "dude 38"

Jeg har bodien min innenfor husets fire vegger, så gatehjørnene slipper jeg heldigvis ...

Andreas -

 • Hvis politiet heter mamma på kebabnorsk - noe som er ganske søtt igrunn. Hva heter da brannmenn? Hva heter de bra damene for noe? Og hva heter kebab (måltidet)?
  Inger Lise

Brannmenn tror jeg heter brannmenn - det er liksom ikke like viktig å skjule at det er dem man snakker om. En bra dame er for eksempel en sjmø kæbe, eller en tert bodi. Kebab er kebab, er jeg redd.

Andreas

 • Hei!
  Etter det eg forstår er dette ei ordbok basert på ord og uttrykk blandt ungdomar med innvandrarbakgrunn.

  Kva med ein oppføljar som er basert på ungdom utan denne bakgrunnen? Ville du finne likheitstrekk? Har dei kanskje ikkje eit så utprega slang-språk? Trur du ungdom i t.d. Bergen, med same type bakgrunn, har dei same slang-orda?

  Til slutt: Kva kan gjere denne boka interessant for meg som bur i utkant-noreg?
  MVH Dagny

Hei Dagny

Jeg tror nok man finner slang i alle ungdomsmiljøer, men at den varierer sterkt mellom gruppene - noe av poenget med slangen er jo stenge ute andre grupper.

Boka er basert på slangen i etnisk og språklig blandede miljøer, der ungdommene ikke har noe felles morsmål å falle tilbake på. Jeg kjenner ikke til ungdomsmiljøene i Bergen, men hvis det finnes tilsvarende miljøer der, antar jeg at slangen vil likne.

Og jeg tenker ikke på boka som en ren nytteting - selv om du ikke møter på så mye av denne typen slang i utkant-Norge, kan det jo hende du er nysgjerrig på hvordan det norske språkets utvikler seg? Eller kanskje du trenger å friske opp skjellsordtilfanget ditt?
Andreas

 • Hei
  Hvor mange år tror du det tar før vi alle har kebabnorsk eller sms språk (kan jo egentlig sammenlignes) i vårt ordforråd? Og er dette særlig bra for utviklingen av språket vårt?
  KD

Hei KD
Jeg tror at språket utvikler seg ut fra hvilke behov man har - sms-språk skal være kortfattet, slangen skal være identitetsskapende (blant annet). Om uttrykk sprer seg, er det vel som resultat av at noen synes de trenger en ny måte å bruke språket, og det ser jeg på som uttrykk for språklig form og fleksibilitet.
Andreas

 • Hei
  Henger du ofte med gjenger rundt om i byen? Er Schpaa kebe fortsatt hot?;)
  Kari

Hei Kari
Etter at researchen var ferdig, har jeg ikke hengt så mye med ungdomsgjenger (jeg er jo en gammal pottet). Sjpa kæber er hot som aldri før, nesten like tert som sjmø bodier.

 • Hei Andreas!
  Veldig morsom idè med Kebabnorsk ordbok! Men forventer du ikke kritikk for valg av tittel på boken? Hva vil i så fall være din forsvarstale?
  mvh
  Anne-Line

Hei Anne-Line.
Tittelen stammer fra Stine Cecilie Aasheims hovedoppgave "Kebab-norsk" fra 1995, og dette er et begrep som har i hvert fall har festet seg hos meg. Jeg vet egentlig ikke om noen andre dekkende begreper, og jeg har ikke hatt lyst til å konstruere et politisk korrekt alternativ - brukerne av slangen er lite selvhøytidelige på dens vegne, noe jeg håper å få fram i boka.
Andreas

 • Her kommer noen spørsmål:

  1. Hvordan i all verden kom du opp med ideen til tittelen "Kebabnorsk ordbok"?

  2. Tror du at du blir ansett som seriøs forfatter med en slik tittel på
  boken?

  3. Har de ulike etniske gruppene du har undersøkt forskjellig slang på samme ord og uttrykk?

  4. Hvilket ord/uttrykk er, etter din mening, det beste eller mest beskrivende?

  5. Bruker du selv disse ordene og utrykkene i en ordinær samtale?

  Hilsen Aina
  - uten vakre øyne, ingen vakre ting

Hei Aina.
Tittelen forklarer jeg i forrige svar. Jeg håper vel at boken blir lest som
et seriøst ment, men ikke så svært høytidelig dokument om slangen i etnisk og språklig blandede miljøer.

Det finnes en del ord som betyr det samme og er hentet fra forskjellige
opphavsspråk (som "sjpa" og "tert", som begge betyr "bra"), men i ganske stor grad behersker de ulike gruppene "hverandres" slang. Jeg har stor sans for ord som har et mangfold av betydninger, som feks
isjpite, som brukes for "gi", "ta", "banke", "ha sex" etc.

Selv bruker jeg ikke ordene i særlig grad til daglig, siden dette ikke er mitt miljø, og jeg ikke har lyst til å bli en wannabe. Men jeg har jo en viss glede av å kunne det - for eksempel er det jo moro å skjønne hva kidsa
snakker om på bussen ...
Andreas

 • Hei,
  To spm:
  1. Er det bare i Oslo - området Kebabnorsk finnes? Vet du hvorfor?
  2. Når ble Kebabnorsk utviklet, med 1. generasjonsinnvandrere eller senere?
  Takk J,
  Christine

Hei Christine
Ordboka er basert på slangen i Oslo, men jeg vil tro at man finner
tilsvarende fenomener i andre byer som har en tilstrekkelig stor og variert innvandrerbefolkning.

Jeg er ikke sikker på hvordan det er ellers i Norge, men man finner liknende slang f.eks. i Stockholm og København.

Slangen har altså utviklet seg i møtet mellom de etniske og språklige gruppene, som for eksempel på skoler, og der finner man både 1. generasjonsinnvandrere (hvis de kommer tidlig i livet) og andre.

Andreas

 • Hei
  Fungerer kebabnorsk som et blandingsspråk mellom utenlandske grupper og norske, sånn at alle bruker samme slang? Marte:)

Hei Marte
Jeg tror sikkert at de forskjellige gruppene har sin interne slang, men til
ordboka har jeg forsøkt å finne nettopp de ordene som brukes av mange
grupper, og som altså har spredt seg ut over opprinnelsesgruppa.
Andreas

 • Hei:)
  Hva er det som gjør at du kaller deg filosof?
  Hilsen Sofie

Hei Sofie
Jeg har rett og slett hovedfag i filosofi. Det må vel være nok?

Andreas

 • Hei Andreas!
  Er du god i trønderslang? Veit du for eksempel hva "karavolinj" betyr?
  Jeg får stadig høre at trøndersk er sexy. Er du enig?
  Hilsen Kari


Hei Kari
Trønderslang er nok ikke min sterkeste side, men å være "karavolinj" må vel være det samme som å "leke deilig" på kebabnorsk. Det er definitivt noe eget ved trøndersk, men om det er sexy ... jeg tenker litt for lett på Nils Arne Eggens stemme til å tenne helt, er jeg redd.

Andreas

 • Hei
  Hvor stor er sjansen for at noen av disse ordene finner veien inn i de offisielle ordbøkene?
  Hilsen Vidar

Hei Vidar
Det er nok mange av disse ordene som aldri vil etablere seg i standard
norsk - slanguttrykk forsvinner jo ofte når de virker etablerte eller gamle.

Noen unntak tipper jeg vil finnes, som for eksempel sjpa, som har vært
utbredt i kebabnorsk i minst et tiår, og som etter hvert er ganske kjent
også blant nordmenn.

Andreas

 • Hei!

  Eg er ein gut på 19 i frå volda som leste boka kebabnorsk til min store fornøyelse. I Volda er det svært lite kebabnorsk, med unntak av dei få eksotiske restaurantane vi har her, derfor har eg nokon spørsmål til forfattaren angåande nettopp dette!

  Når byrja du på boka, og kvifor ?
  Har du fått hjelp til å skrive denne boka, eller er det berre frå eigne erfaringar, og eige initiativ du har skreve den ?
  Har nokon lært deg kebabnorsk, korleis og kor lang tid tok det ?:)
  Korleis kom du i kontakt med dei som lærte deg dette ?
  Såg du på det å skrive boka som eit seriøst prosjekt, eller meir til eigen fornøyelse ?

  Har du fått nokon reaksjonar i ettertid frå enten dei som brukar desse orda, eller dei som overhodet ikkje gjer det ?
  Har kebabnorsken gjort noko innvirkning på ditt eige språk ?
  Kvifor akkurat tittelen "kebabnorsk" ?
  Kven trur du les boka di ?

  Trur du nokon gong at kebabnorsken vil bli skikkeleg godtatt i samfunnet, som i norsk stilar og i andre bøker, eller vil kebabnorsken bli fletta inn i det allereide godt utvatna norske språket ?

  Ser du på deg sjølv som ein framandkulturell Ivar Aasen ?
  Kunne du tenkt deg å skrive andre bøker i samme sjanger om norske dialekter ? For eksempel volda-dialekta der eg kjem frå.. Vi brukar til dagleg ein del ord som resten av det fagre land aldri har hørt maken til, eller ikkje forstår. Dette veit eg godt sidan eg har no tilbrakt eit år på austlandet.

  Ord som hårre brette det, rall rall og låde er gode slang ord som eg trur fleire ville ha hatt nytte av. NB: desse orda blir som regel brukt mest etter kl 2 på ei laurdagsnatt i ei pølsekø på ein bensinstasjon.
  Med hjarteleg helsing
  Håvard Riise Kristiansen

Hei Håvard

Hyggelig at du likte boka! Noen av spørsmålene har jeg besvart før, men til de andre: Jeg skrev boka som et resultat av at jeg måtte gjøre en masse research for å oversette Et øye rødt av Jonas Hassen Khemiri. Det var i utgangspunktet Gyldendals ide (takk, Bente Lodgaard!), og jeg har fått mye hjelp av forlaget underveis.

Jeg har lært meg selv språket gjennom å høre på ungdommer på buss og trikk, dele ut spørreskjemaer i skoleklasser og andre steder, og gjennom å snakke med folk, og det tok vel i alt ett år fra jeg begynte med prosjektet til det var ferdig. Jeg har inntrykk av at ungdommene som bidro til boka synes det er morsomtat den har kommet ut, og jeg har fått få gretne tilbakemeldinger.

Boka er vel en blanding av seriøsitet og moro, jeg synes det er et veldig morsomt språkfenomen, som det er verdt å ta på alvor, uten at det behøver å være så veldig høytidelig.

Jeg håper at mange språkinteresserte kan lese og ha glede av boka, i tillegg til alle de som er nysgjerrige på hva som skjer i disse relativt nye ungdomsmiljøene.

Noen Ivar Aasen-skikkelse har jeg ikke ambisjoner om å bli, nei. Og jeg har inntrykk av at det er mange språkinteresserte folk i Volda som er bedre kvalifisert enn meg til å skrive Voldaslangordboka. Kanskje du kan gjøre det selv?

Andreas

 • Hei Andreas
  Er glypp et kebabord? (Uttalt med tykk l)
  Hilsen Gaute

Hei Gaupe
Glypp er meg bekjent en mann ved Rundvann, og der er det ikke mye kebab.
Andreas

 • Korleis har du fått tak i alle disse uttrykka?
  Ka e de tøffaste uttrykket?
  - Renee

Jeg har vært ute i skoler og andre steder og samlet dem inn, og så har jeg tjuvlytta på trikken. Mange fine ord, jeg liker for eksempel at politiet
blir kalt "mamma".

 • Hei Andreas -
  Har du blitt påvirket av å skirve denne? Snakker du nå med kidsa i byen på en annen måte? Og, dette er vel egentlig bare et Oslo-fenomen? Kidsa i Bergen snakker ikke slik...
  Hilsen Ole-Ivar

Hei Ole-Ivar
Tror måten jeg snakker på er ganske stabil, og jeg har inntrykk av at man ikke blir tatt mer på alvor hvis man later som man behersker slangen deres (jeg husker når foreldregenerasjonen brukte min slang da jeg var liten ... ikke kult).

Språket er nok avhengig av en ganske stor og variert innvandrerbefolkning, og det har vi kanskje bare i Oslo.
Andreas

 • Hei
  Hva betyr mæsabau? og et ord som Bænsjå (kan være pænsjått)? Hva betyr det ordet de sier når de klasker noen på hodet etter at de har klipt seg, sjamalla eller noe?
  Håper på svar
  Hilsen Anniken

Hei Anniken
Mæsabau kan ha med mæse å gjøre, som er arabisk for sau og brukes om pakistanere.

Bænsjå høres ut som en uttale av pænsjått, og er da ikke særlig pent. både skrivemåte og uttale av mange av ordene varierer ganske mye.

Sjamalla er kanskje arabisk, men jeg kan ikke si jeg har hørt det. Du får spørre pent når du hører det, det er sjelden folk nekter å si hva de snker
om.
Andreas

 • Kebab norsk, var vel egntlig en litt merkelig ting og kalle det.. men jeg har bare en ting jeg vil spørre om.

  Syns du det er rart at ungdommer har litt slang ord? det er jo normalt det da....!
  hilsen fisk 91

Hei Fisk
Jo, det er normalt med slang, men akkurat denne måten å bruke/lage slang er ganske ny i Norge, den er lite beskrevet og selv synes jeg den er ganske fascinerende.
Andreas

 • Hei..
  Kult at du har lagd en bok om ungdommer, men sorry dude, dere voksne kommer nok aldri til å forstå dere på oss =) ;)
  Kan du skrive inn noen av ordene og skrive hva de betyr.?! ...og det er ikke alle ungdommer som snakker sleng hele tiden...
  hilsen ungom, 16

Hei
Nei, kanskje skjønner vi dere aldri, men det må jo være lov å prøve? Og
nettopp det at det er så eksotisk og uforståelig er noe som gjør det
fascinerende, i hvert fall for meg.

Av dem jeg snakket med, var det veldig forskjellig hvor mye slang de brukte, og de aller fleste brukte slang bare i noen sammenhenger. Og sorry, baja, men snart er du voksen, du og ...

 • Hei..!
  Er boken ute i butikkene nå,eller er det mulig å få tak i den ?
  anita

Hei Anita
Jada, boka skal være å få tak i, bare spør i bokhandelen.
Andreas

 • Hei Andreas -
  Dette er vel egentlig bare norsk-slang for en vis gruppe fjortiser?Jeg mener, fjortisene fra "møblerte hjem" har en annen slang - selv om det er adopterte eller tredje-generasjnsinnvandrere i gjengen.

  De brukler jo bare "lissom", "på en måte" og "Hva skjer'a".

  Og trenger ikke høres så idiotiske tøffe ut som fjortiser fra østkanten. Det er jo i all hovedsak et østkantfenomen, drabantbyfenomen. Og spesielt brukt av alle fjortiser som henger rundt på Oslo S i mangel på noe fornuftig å gjøre?

  Carl Eidem

Hei Carl
Slangen er et fenomen som oppstår der dert er sterk etnisk og språklig blanding, og det finner man først og fremst øst i Oslo.

Men det virker som det får en viss spredning, at mer norskdominerte miljøer tar etter disse de miljøene. Men jeg tror ikke at Oslo S-miljøet er veldig representativt - jeg fant slangen også blant mange som ikke noe sterkt forhold til det stedet.

Andreas

Takk for alle sjmø spørsmål, men nå må jeg avor.
Hilsen Andreas


Mer i Neste Klikk:

Litt.klikk: «Kebabnorsk ordbok»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad
Siste nytt
22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus