Meny

Kurert av tango og coaching

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er alenemor med fire barn. For tre år siden var hun langtidsykemeldt med fibromyalgi. I dag bobler hun over av energi og lykke. - Hemmeligheten er coaching og tango, ler Leni (39).

Leni Christine Jebsen bor ved Fanafjorden utenfor Bergen med fire barn, hvorav tre tenåringer. Hennes historie er som tatt ut av et ukeblad. Den handler om hvordan hun egenhendig dro seg selv i håret ut av en tilværelse preget av sykdom, slit og manglende overskudd.

Leni Chr. JebsenLeni Chr. Jebsen

- Jeg fikk diagnosen fibromyalgi i 1996, og har den vel for så vidt ennå, forteller hun.

- Da det gikk mot slutten av svangerskapspermisjon for tre år siden, leste jeg en artikkel om coaching. Det traff noe i meg, og jeg bestemte meg for at ikke bare skulle jeg ha en coach, jeg skulle også bli en coach.

«Jeg er ikke her!»

For en alenemor til fire med få, om noen, avlastningsmuligheter, var det lettere sagt enn gjort. Coachingutdannelsen som fanget hennes interesse var co-active coaching. For å gjennomføre den, ville hun måtte reise til Oslo fem fulle helger fra januar til mai.

- Jeg gjentok høyt for meg selv at «jeg er i Oslo i siste helg i januar» så mange ganger at jeg begynte å tro det selv. Ungene også. Jeg hadde ikke én time avlastning for noen av barna, men jeg begynte ikke der. Jeg fokuserte på det store bildet, så fikk detaljene komme av seg selv.

Europamøte for coacher

Neste uke samler 450 coacher fra 20 land seg i Tønsberg for en stor europeisk coaching-konferanse. Coach-føderasjonene ICF og NCF står som arrangører. Det engelskspråklige arrangementet går fra 19-21 mai, under mottoet "Discover and Explore Coaching".

- For første gang er det avsatt en egen dag kun for næringslivet, fremholder Frank Pedersen, som leder NCF og står som primus motor for konferansen.

Mer informasjon på www.icf-ecc.org

Og tingene falt på plass. Leni fullførte den grunnleggende coaching-utdannelsen, og har etter det gått gjennom et halvt års sertifisering som profesjonell coach, deltatt på fire ukelange lederutviklingsopphold i California, og har nå avsluttet en spesialisering som coach for par. Samtidig trenes hun opp som den ene av de to første norsktalende «supervisorer» av andre coacher under sertifisering, og har en blomstrende coaching-virksomhet.

- De siste to-og-et-halvt år har jeg vært åtte turer i USA, flere turer i England og utallige turer til Oslo, ler Leni.

- Jeg som tidligere ikke engang så hvordan jeg kunne gå ut og ta et glass vin med venner.

- Men du hadde - og har - fibromyalgi. Det er en alvorlig diagnose. Hva skjedde? Helbredet du deg selv?

- Jeg vet ikke om jeg vil bruke det ordet, men ved å fokusere på det som er viktig for meg, og slutte å gå på akkord med mine verdier, har jeg kommet meg på bena igjen.

Fysisk trening har også vært en medvirkende årsak. Leni har lært seg å danse argentinsk tango, og har vært en drivkraft i tangomiljøet i vestlandets hovedstad.

- Hvis jeg skal si det veldig enkelt, sier Leni: - Fra å være langtidssykemeldt, og et offer for omstendighetene, og drevet gjennom den ene krisen etter den andre, er jeg i dag selvstendig næringsdrivende, har kontroll i eget liv, og har en helt annen opplevelse og eierforhold til valg. Det er så lett å si at «jeg har ikke noe valg», «dette er livet mitt». Men da har du gitt fra deg kontrollen. Du har alltid et valg. Du kan ikke i alle situasjoner velge omstendighetene, men du kan alltid velge hvilken innstilling du vil ha.

«Våg å leve»

- Men hva er coaching? Er det psykologi?

- Nei, det er ikke psykologi, selv om det nok av og til grenser mot hverandre. Coaching er ikke terapi, slik som psykologi. Coaching tar utgangspunkt i at den som coaches er et helt og sunt menneske, med sin naturlige kreativitet intakt og med en iboende evne og vilje til å gjøre en innsats for å få det livet de ønsker å leve.

Coachens rolle er å rose, rise, utfordre og stille de rette spørsmålene. En dyktig coach i idretten vet, og formidler, at idrettsutøveren er den som må gjøre de tunge jobbene. Coachen viser bare vei, tar notater underveis og følger opp. På samme måte arbeider en profesjonell coach med sine «utøvere».

- Hvordan vet man at målet er nådd?

- Når du kjenner champagne-boblene innvendig er du på rett sted i livet ditt akkurat der og da.

- Kjenner du champagne-boblene?

- Ja! Jeg er forelsket. I livet!

- Hva kan andre lære av din historie?

- Våg å leve. Våg å tro at du kan leve en drøm.

Coaching

Andre ressurser:

Aktuelle begivenheter:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus