Tett og fabelaktig i årets Roskilde

Gleden bobler og iveren vokser etter å komme seg avsted. Til årets shangri-la: Roskilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Audioslave og Chris CornellAudioslave og Chris Cornell

Det kribler i maven foran årets Roskilde festival. Kan virkelig tre dager inneholde mye?

Årets festival har god bredde i sitt program, og med mange store og tiltrekkende navn (for de som lever av mer enn Topp 20-listen).

Internasjonale størrelser som Black Sabbath, Audioslave, Mars Volta, Jamie Cullum, Duran Duran, Fantomas, Foo Fighters, Four Tet, The Game, Green Day, Roots Manuva, Sonic Youth, Snoop Dogg, og Brian Wilson er alle ventet til åkeren i Roskilde.

De danske Efterklang, Mew og The Raveonettes kommer, det samme gjør norske Kaada som skal leke seg med Mike Patton, Skambankt, Röyksopp, Bjørn Berge, Datarock, Enslaved, Gatas Parlament og Jackman.

Joanna NewsomJoanna Newsom

Jeg merker at ordensfriken i meg klør etter å sette opp en slags plan, en agenda, men det er vanskelig, i og med at spilletider ennå ikke er fastsatt.

Men kan vi få foreslå et par «must see»-band så kommer de her, som perler på en snor:


Johanna Newsom:

Albumdebuterte i fjor med «The Milk-Eyed Mender». Hun er en amerikansk liten alv, som spiller harpe og synger så englene rømmer rommet. Fantastisk! Hun minner sterkt om outsidere som Kate Bush og Bjørk, men har i grunn oppfunnet sin egen sjanger. Må se.

Audioslave:

Hvem vil misse den store og eneste Chris Cornell fra Seattles legendariske Soundgarden, nå sammen med Rage Against The Machines etterlevninger i en superkonstellasjon ved navn Audioslave.

Ozzy Osbourne - Prince of DarknessOzzy Osbourne - Prince of Darkness

Hver for seg oppfant disse gutta litt krutt på ny, men som Audioslave kan man ikke forvente noe nytt i så måte. En karismatisk frontfigur og gjenkjennende RAM-sound. Tilsammen er det bare herlig.

Black Sabbath:


Ikke bare en musikalsk historie, men nå også reality-stjerne i det sykeste familiefreak-showet verden har sett. Nå som vi er vant til å se Ozzy tasse rundt i tøflene sine i et galehus stappet med små hunder og venners venner, så bør man benytte anledningen til å se ham på scenen slik han opprinnelig oppstod. «I'm the f***** prince of f***** darkness, Sharon!»

Mike Patton:


En annen legendarisk, uhyre kreativ rocker med fortid i et av verdens beste band: Faith No More. Patton har lagt sin elsk på norske Kaada, så det er minst én grunn til å se disse to live på scenen i Roskilde.

Sonic Youth


O'hellige moder. Ennå et superband man ikke kan gå i graven uten å ha sett live. Så nå får jeg endelig sjansen etter å ha nidigget i mange mange år.

Mars Volta


En kreativ utfordring og et vanvittig lydbilde som krever både tålmodighet og utforskertrang. Er du på Roskilde så har du intet valg, egentlig. Mars Volta ga nylig ut det kritikerroste albumet Frances The Mute.

Datarock


Bergensband med mye humor og rytmelek. En halv-elektronisk rockegruppe som nylig albumdebuterte, men dessverre ikke helt stilte til forventingene. Derimot er de alltid beredte på scenen. En gang fan - alltid fan.

Jeg kunne fortsatt, men nøyer meg med høydarene. De øvrige artistene kan du se her: Alle artistene som kommer.

Larm og moro i Bergen (Datarock)
Vakker avslutning av rockekonger (Audioslave, Norwegian Wood 2003)
Kongene i Audioslave, 2003
Cloroform, nå også for jenter (Kaada, 2005)

Musikk Musikkanmeldelser
Festivaloversikt 2005


Personvernpolicy