Meny

Jakten på en hip hop-stjerne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lille Philip ble fort stor, men han lærte seg aldri å holde avtaler.

(Foto: Stian Andersen, Pass It Records)(Foto: Stian Andersen, Pass It Records)

Vi ble først kjent med Lille Philip som sidekicket til Equicez på låta «Barnslig» i 2003. Når han to år senere har toppet VG-lista i fem uker og sluppet debutplate, har han rettmessig droppet prefikset og kaller seg bare for Philip.

Men Philip er dog bare 17 år, og det er vel derfor jeg tilgir ham det som følger:

Mandag

Philips debutalbum «Skulk med stil» er ute i butikkene, og Neste Klikk har avtale om et intervju (relativt) tidlig på dagen.

Klokken nærmer seg 14.00 når undertegnede får en telefon fra manager Julian Alexander, som forklarer at Philip ikke er helt i form.

«Skal vi ikke ta det i morra istedenfor,» foreslår Julian og innrømmer at han har hatt problemer med å få tak i Philip.

Det er ikke så uvanlig å være litt sliten på mandag. Om en 17 åring som nettopp har sluppet plate ikke var litt sliten, hadde det i grunn overrasket meg.

Tirsdag


Det er en ny dag og vi prøver igjen.

Debutplata har fått den passende tittelen «Skulk med stil».Debutplata har fått den passende tittelen «Skulk med stil».

Jeg står på Youngstorget i Oslo, der jeg skal møte Philip om få minutter. Tror jeg. Men den gang ei.

«Philip rakk ikke toget fra Greverud, så han er ikke i byen før i ett-tida, da skal vi ha et TV-intervju. Kan vi ta det i to-tida?» spør Julian.

Deadline er tydeligvis ikke et ord som inngår i disse guttas vokabular. Vi avtaler til slutt at vi skal ta det over telefonen på onsdag.

«Vi kan jo møtes i morra,» prøver Julian seg før vi legger på. Men nei, telefonen er nok tryggest.

Onsdag


Klokken er 13 og jeg skal ringe Julian. Jeg krysser fingrene og håper at Philip er tilgjengelig!

- Dette er telefonsvareren til 93....

Er det mulig?

Jeg legger igjen en beskjed og ikke mange minuttene senere har jeg heldigvis Philip på tråden. Han er blid og fornøyd, og svarer entusiastisk på spørsmålene mine.

Og det er nettopp entusiasme som har fått Philip dit han er i dag.Den lille gutten fra Greverud praktisk talt «hoppet» seg inn i et hip hop-kollektiv allerede som 14 åring. Han var nemlig ivrig fan av Equicez, hip hop-duoen som kommer fra samme kant av byen:

- Jeg var en sånn superfan, en hyper kid som hoppa foran scenen, forklarer han.

- De syntes vel at jeg var kul, også spurte de om jeg ville være med på åpningsfest for hip hop-magasinet Kingsize. Etter hvert ble jeg kompis med folk.

Hatet skolen


Philip prøvde seg på videregående, men ble fort rastløs:

- Jeg er ikke så glad i skolen, for å være helt ærlig. Jeg gikk på Byggfag i to måneder, før jeg snakka med veilederen om å begynne på APO (Arbeid, Produksjon, Læring, red.anm.).

- Fordi jeg hata skolen fikk jeg gjøre det fem dager i uka og da spurte jeg Julian (manageren) om jeg kunne få jobbe på Pass It. Jeg ble en slags vaktmester her, løp ærender, henta post og sånn.

Sammen tok de Norge med storm. (Foto: Stian Andersen, Pass It Records)Sammen tok de Norge med storm. (Foto: Stian Andersen, Pass It Records)

- Etter hvert skjønte gutta at jeg kunne bli en flink rapper. Jeg gjorde et par låter. De var veldig fornøyde og spurte om jeg ville spille inn plate.

Philip får det til å høres lekende lett ut, men i virkeligheten er det en god del mer arbeid som ligger bak gjennombruddet.

Etter Kingsize-festen viste han Pass It-gutta noen rim og ble bedt om å legge et vers på låta «Barnslig».

I årene som fulgte var han med på de fleste av Equicez' spillejobber og gjorde en sololåt på Pass It mixtapen «The Omen». Det var først etter at han hadde laget låta «Selvransakelse» (som er med på debutplata) at han overbeviste Pass It om at han var klar for plate.


Philip har altså ikke noe i mot hardt arbeid, så lenge det er på hans egne premisser. «Heller livets skole enn skolebenken», som han sier det selv.

Men han kan ikke utelukke at han gir det et nytt forsøk dersom musikk-karrièren går i vasken:

- Man veit aldri! Plutselig selger jeg ikke skiver lenger, sier Philip. Men det er også andre ting jeg kunne tenke meg å gjøre, som man ikke trenger å gå på skolen for drive med.

- Jeg kunne godt tenkte meg å lese et par bøker, men jeg er ikke så
flink til å bli fortalt hva jeg skal gjøre.

Største norske rap-suksess


Dersom debutplata gjør det like bra som hit'en «Sommerflørt», der Philip har med seg Idol-Sandra, trenger han ikke krype tilbake til skolen riktig enda.

Philip forteller at han var skeptisk til å samarbeide med Sandra. Men ideen, som startet som en spøk mellom han og manager, viste seg å være god den.

Med sine 14 uker på VG lista, fem av de på første plass, er låta nemlig den største norske rap-suksessen noen sinne.


Oppfølgeren, «Barn i bar'n», som Philip gjør sammen med OnklP, er langt i fra så snill og uskyldig som «Sommerflørt», men Philip har likevel (eller kanskje nettopp av den grunn) fått god respons:

- Det er nesten det folk forventet av meg. Foreldrene mine ble veldig overrasket da jeg ga ut «Sommerflørt», forklarer Philip.

- Folk synes den er dritkul og de skjønner at det er mer min greie, sier han stolt.

Men kan vi forvente flere låter som er crossover mellom rap og pop fra deg i fremtiden?

- Nei, jeg er egentlig ikke så glad i det, innrømmer Philip.

- Men jeg er en veldig snill gutt, ikke slem, så jeg kommer aldri til å rappe om at jeg skal banke alle og drepe alt. Jeg er ikke sånn, forsikrer han.

Ikke kul nok


«Fra en uskyldig idiot til tenåringsidol,» rapper Philip på skiva.

Jeg spør om han liker oppmerksomheten, eller synes at det kan bli slitsomt.

- Det kunne bli slitsomt rundt «Sommerflørt», men det er litt roligere nå. Og jeg er mer stolt nå. Han innrømmer at «Sommerflørt» ikke var helt hans greie.

- Men det er gøy å ha vært med på noe sånt, sier Philip, tross i at han måtte tåle å få mye dritt slengt fra hip hop miljøet:

- Hip hop'ere er så kule og tøffe, vet du. Dette var ikke kult nok for dem, sukker Philip, som er glad for at han har fått sjansen til å vise sitt sanne jeg med debutplata.

Rap+problembarn=sant?


Tror du hip hop henger sammen med såkalte «problembarn» eller kunne «gullebarnet» i klassen laget god rap?

- Det er vel én ting de (problembarna red.anm.) er flinke til; det er ikke å skrive stil, men å snakke. Det kan de nesten fra de er født. Det kommer naturlig. Det har kanskje noe med det å gjøre, resonnerer Philip og legger til:

- Jeg tror de fleste kan rappe. Men de som har levd et typisk 4'er liv på skolen har kanskje ikke like mye å rappe om.

Philip derimot har plenty å rappe om. «Skulk med stil» er verden sett gjennom øynene til gutten som ble adoptert fra Bogota i Colombia til Greverud utenfor Oslo.

Han er ærlig og utleverer mye av seg selv. Og selv om skiva for det meste er en festplate, der Philip morer seg med kompisene sine, finnes det også spor som vitner om at han er en reflektert ung mann.

Han synger mye om alkohol, jenter og sin kjærlighet til en viss grønn medisinplante, men også om urettferdigheten i verden og sin biologiske mor.

Jeg foreslår at han kanskje er mer voksen enn sine jevnaldrende:

- Nei, det er nok de rundt meg som er barnslige. Men jeg har opplevd andre ting. På noen punkter er vel de mer voksne enn meg, på andre er jeg mer voksen enn dem.

- Erhm... du er kanskje ikke verdens flinkeste til å holde avtaler, sier jeg, og Philip skjønner hva jeg sikter til.

- Å, er det deg? Jeg vil ikke akkurat si at det var min feil. Manager har nok gitt dårlig informasjon. Han pleier ikke akkurat si hvem vi har avtale med...

- Ok, andre er kanskje flinkere til å holde avtaler enn meg, legger Philip til og ler.

Gutten har i alle fall litt selvinnsikt, det skal han ha.

Albumet heter vel ikke «Skulk med stil» for ingenting.

Om Philip:


  • Philip Ruud ble adoptert fra Bogota i Colombia som baby.
  • Han vokste opp på Greverud utenfor Oslo.
  • Han ble først kjent som Lille Philip på Equicez-låta «Barnslig» i 2003.
  • Debut singelen «Sommerflørt» lå fem uker på toppen av VG-lista, 14 uker totalt.
  • Soloalbumet «Skulk med stil» ble sluppet 9. mai.
  • Med seg på plata har han F'EM One, OnklP, Cast, Madcon, Nasty Kutt, NicoD, Vivi og Sandra.
  • Philips hjemmeside

Mer i Neste Klikk:


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:39 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38 Blodapparat trekkes fra markedet00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier
Siste nytt
02:39NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38NorgeBlodapparat trekkes fra markedet00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus