Meny

Jakten på en hip hop-stjerne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lille Philip ble fort stor, men han lærte seg aldri å holde avtaler.

(Foto: Stian Andersen, Pass It Records)(Foto: Stian Andersen, Pass It Records)

Vi ble først kjent med Lille Philip som sidekicket til Equicez på låta «Barnslig» i 2003. Når han to år senere har toppet VG-lista i fem uker og sluppet debutplate, har han rettmessig droppet prefikset og kaller seg bare for Philip.

Men Philip er dog bare 17 år, og det er vel derfor jeg tilgir ham det som følger:

Mandag

Philips debutalbum «Skulk med stil» er ute i butikkene, og Neste Klikk har avtale om et intervju (relativt) tidlig på dagen.

Klokken nærmer seg 14.00 når undertegnede får en telefon fra manager Julian Alexander, som forklarer at Philip ikke er helt i form.

«Skal vi ikke ta det i morra istedenfor,» foreslår Julian og innrømmer at han har hatt problemer med å få tak i Philip.

Det er ikke så uvanlig å være litt sliten på mandag. Om en 17 åring som nettopp har sluppet plate ikke var litt sliten, hadde det i grunn overrasket meg.

Tirsdag


Det er en ny dag og vi prøver igjen.

Debutplata har fått den passende tittelen «Skulk med stil».Debutplata har fått den passende tittelen «Skulk med stil».

Jeg står på Youngstorget i Oslo, der jeg skal møte Philip om få minutter. Tror jeg. Men den gang ei.

«Philip rakk ikke toget fra Greverud, så han er ikke i byen før i ett-tida, da skal vi ha et TV-intervju. Kan vi ta det i to-tida?» spør Julian.

Deadline er tydeligvis ikke et ord som inngår i disse guttas vokabular. Vi avtaler til slutt at vi skal ta det over telefonen på onsdag.

«Vi kan jo møtes i morra,» prøver Julian seg før vi legger på. Men nei, telefonen er nok tryggest.

Onsdag


Klokken er 13 og jeg skal ringe Julian. Jeg krysser fingrene og håper at Philip er tilgjengelig!

- Dette er telefonsvareren til 93....

Er det mulig?

Jeg legger igjen en beskjed og ikke mange minuttene senere har jeg heldigvis Philip på tråden. Han er blid og fornøyd, og svarer entusiastisk på spørsmålene mine.

Og det er nettopp entusiasme som har fått Philip dit han er i dag.Den lille gutten fra Greverud praktisk talt «hoppet» seg inn i et hip hop-kollektiv allerede som 14 åring. Han var nemlig ivrig fan av Equicez, hip hop-duoen som kommer fra samme kant av byen:

- Jeg var en sånn superfan, en hyper kid som hoppa foran scenen, forklarer han.

- De syntes vel at jeg var kul, også spurte de om jeg ville være med på åpningsfest for hip hop-magasinet Kingsize. Etter hvert ble jeg kompis med folk.

Hatet skolen


Philip prøvde seg på videregående, men ble fort rastløs:

- Jeg er ikke så glad i skolen, for å være helt ærlig. Jeg gikk på Byggfag i to måneder, før jeg snakka med veilederen om å begynne på APO (Arbeid, Produksjon, Læring, red.anm.).

- Fordi jeg hata skolen fikk jeg gjøre det fem dager i uka og da spurte jeg Julian (manageren) om jeg kunne få jobbe på Pass It. Jeg ble en slags vaktmester her, løp ærender, henta post og sånn.

Sammen tok de Norge med storm. (Foto: Stian Andersen, Pass It Records)Sammen tok de Norge med storm. (Foto: Stian Andersen, Pass It Records)

- Etter hvert skjønte gutta at jeg kunne bli en flink rapper. Jeg gjorde et par låter. De var veldig fornøyde og spurte om jeg ville spille inn plate.

Philip får det til å høres lekende lett ut, men i virkeligheten er det en god del mer arbeid som ligger bak gjennombruddet.

Etter Kingsize-festen viste han Pass It-gutta noen rim og ble bedt om å legge et vers på låta «Barnslig».

I årene som fulgte var han med på de fleste av Equicez' spillejobber og gjorde en sololåt på Pass It mixtapen «The Omen». Det var først etter at han hadde laget låta «Selvransakelse» (som er med på debutplata) at han overbeviste Pass It om at han var klar for plate.


Philip har altså ikke noe i mot hardt arbeid, så lenge det er på hans egne premisser. «Heller livets skole enn skolebenken», som han sier det selv.

Men han kan ikke utelukke at han gir det et nytt forsøk dersom musikk-karrièren går i vasken:

- Man veit aldri! Plutselig selger jeg ikke skiver lenger, sier Philip. Men det er også andre ting jeg kunne tenke meg å gjøre, som man ikke trenger å gå på skolen for drive med.

- Jeg kunne godt tenkte meg å lese et par bøker, men jeg er ikke så
flink til å bli fortalt hva jeg skal gjøre.

Største norske rap-suksess


Dersom debutplata gjør det like bra som hit'en «Sommerflørt», der Philip har med seg Idol-Sandra, trenger han ikke krype tilbake til skolen riktig enda.

Philip forteller at han var skeptisk til å samarbeide med Sandra. Men ideen, som startet som en spøk mellom han og manager, viste seg å være god den.

Med sine 14 uker på VG lista, fem av de på første plass, er låta nemlig den største norske rap-suksessen noen sinne.


Oppfølgeren, «Barn i bar'n», som Philip gjør sammen med OnklP, er langt i fra så snill og uskyldig som «Sommerflørt», men Philip har likevel (eller kanskje nettopp av den grunn) fått god respons:

- Det er nesten det folk forventet av meg. Foreldrene mine ble veldig overrasket da jeg ga ut «Sommerflørt», forklarer Philip.

- Folk synes den er dritkul og de skjønner at det er mer min greie, sier han stolt.

Men kan vi forvente flere låter som er crossover mellom rap og pop fra deg i fremtiden?

- Nei, jeg er egentlig ikke så glad i det, innrømmer Philip.

- Men jeg er en veldig snill gutt, ikke slem, så jeg kommer aldri til å rappe om at jeg skal banke alle og drepe alt. Jeg er ikke sånn, forsikrer han.

Ikke kul nok


«Fra en uskyldig idiot til tenåringsidol,» rapper Philip på skiva.

Jeg spør om han liker oppmerksomheten, eller synes at det kan bli slitsomt.

- Det kunne bli slitsomt rundt «Sommerflørt», men det er litt roligere nå. Og jeg er mer stolt nå. Han innrømmer at «Sommerflørt» ikke var helt hans greie.

- Men det er gøy å ha vært med på noe sånt, sier Philip, tross i at han måtte tåle å få mye dritt slengt fra hip hop miljøet:

- Hip hop'ere er så kule og tøffe, vet du. Dette var ikke kult nok for dem, sukker Philip, som er glad for at han har fått sjansen til å vise sitt sanne jeg med debutplata.

Rap+problembarn=sant?


Tror du hip hop henger sammen med såkalte «problembarn» eller kunne «gullebarnet» i klassen laget god rap?

- Det er vel én ting de (problembarna red.anm.) er flinke til; det er ikke å skrive stil, men å snakke. Det kan de nesten fra de er født. Det kommer naturlig. Det har kanskje noe med det å gjøre, resonnerer Philip og legger til:

- Jeg tror de fleste kan rappe. Men de som har levd et typisk 4'er liv på skolen har kanskje ikke like mye å rappe om.

Philip derimot har plenty å rappe om. «Skulk med stil» er verden sett gjennom øynene til gutten som ble adoptert fra Bogota i Colombia til Greverud utenfor Oslo.

Han er ærlig og utleverer mye av seg selv. Og selv om skiva for det meste er en festplate, der Philip morer seg med kompisene sine, finnes det også spor som vitner om at han er en reflektert ung mann.

Han synger mye om alkohol, jenter og sin kjærlighet til en viss grønn medisinplante, men også om urettferdigheten i verden og sin biologiske mor.

Jeg foreslår at han kanskje er mer voksen enn sine jevnaldrende:

- Nei, det er nok de rundt meg som er barnslige. Men jeg har opplevd andre ting. På noen punkter er vel de mer voksne enn meg, på andre er jeg mer voksen enn dem.

- Erhm... du er kanskje ikke verdens flinkeste til å holde avtaler, sier jeg, og Philip skjønner hva jeg sikter til.

- Å, er det deg? Jeg vil ikke akkurat si at det var min feil. Manager har nok gitt dårlig informasjon. Han pleier ikke akkurat si hvem vi har avtale med...

- Ok, andre er kanskje flinkere til å holde avtaler enn meg, legger Philip til og ler.

Gutten har i alle fall litt selvinnsikt, det skal han ha.

Albumet heter vel ikke «Skulk med stil» for ingenting.

Om Philip:


  • Philip Ruud ble adoptert fra Bogota i Colombia som baby.
  • Han vokste opp på Greverud utenfor Oslo.
  • Han ble først kjent som Lille Philip på Equicez-låta «Barnslig» i 2003.
  • Debut singelen «Sommerflørt» lå fem uker på toppen av VG-lista, 14 uker totalt.
  • Soloalbumet «Skulk med stil» ble sluppet 9. mai.
  • Med seg på plata har han F'EM One, OnklP, Cast, Madcon, Nasty Kutt, NicoD, Vivi og Sandra.
  • Philips hjemmeside

Mer i Neste Klikk:


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus