Meny

Stort atom-utslipp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omlag 20 tonn høyradioaktivt atombrensel oppløst i salpetersyre har lekket ut fra det britiske gjenvinningsanlegget Thorp i Sellafield.

(Foto: bellona.no)(Foto: bellona.no)

Atombrenselet skal for det meste være uran, men inneholdt også rundt 200 kilo plutonium. Dette er nok til om lag 20 atombomber, skriver The Guardian i følge NRK.

Væsken, som er svært farlig, lekket ut fra et rør. Deretter fant den veien ned i rustfri tank. Denne tanken er nå for radioaktiv til at noen kan nærme seg den.


Lekkasjen utgjør ingen umiddelbar fare for omgivelsene ettersom den ikke har rent ut i grunnen, skriver VG.

Thorp-anlegget er nå stengt på ubestemt tid. For hver eneste dag anlegget er stengt, taper det over 12 millioner kroner i inntekter. Det vil trolig koste flere hundre millioner kroner å reparere skadene.

Britiske myndigheter har tidligere lovet å stenge det omstridte Thorp-anlegget innen 2010. Denne avgjørelsen fikk støtte fra blant andre daværende miljøvernminister Børge Brende (H).

- Vi ser det som svært positivt at det nå kan gå mot nedleggelse av reprosesseringen i Sellafield. Fra norske myndigheters side har som kjent hovedutfordringen vært å stoppe utslippene av technetium-99 som går rett ut i vårt felles matfat, sa Brende i følge NRK da nyheten om ble kjent høsten 2003.

Les mer:

NRK: Stor lekkasje ved Sellafield


VG: Atom-utslipp ved Sellafield


Dagbladet: 20 tonn atombrensel lekket ut


The Guardian: Huge radioactive leak closes Thorp nuclear plantSellafield.com: Hjemmesider


Bellona.no: All about Sellafield


Wikipedia: SellafieldSellafield,

tidl. Windscale, kjerneforskningssentrum med kraftverk og gjenvinningsanlegg i Cumbria, NV England. Alvorlig reaktorulykke i 1957. Gjenvinningsanlegget hører til et av verdens største, det har blitt kritisert for utslipp i Irskesjøen. Lekkasjer av radioaktivt avfall (→ technetium 99) er også påvist i no. farvann.


(Kilde: Caplex.no)Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus