Åpen for alle - alltid

Stort atom-utslipp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omlag 20 tonn høyradioaktivt atombrensel oppløst i salpetersyre har lekket ut fra det britiske gjenvinningsanlegget Thorp i Sellafield.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: bellona.no)(Foto: bellona.no)

Atombrenselet skal for det meste være uran, men inneholdt også rundt 200 kilo plutonium. Dette er nok til om lag 20 atombomber, skriver The Guardian i følge NRK.

Væsken, som er svært farlig, lekket ut fra et rør. Deretter fant den veien ned i rustfri tank. Denne tanken er nå for radioaktiv til at noen kan nærme seg den.


Lekkasjen utgjør ingen umiddelbar fare for omgivelsene ettersom den ikke har rent ut i grunnen, skriver VG.

Thorp-anlegget er nå stengt på ubestemt tid. For hver eneste dag anlegget er stengt, taper det over 12 millioner kroner i inntekter. Det vil trolig koste flere hundre millioner kroner å reparere skadene.

Britiske myndigheter har tidligere lovet å stenge det omstridte Thorp-anlegget innen 2010. Denne avgjørelsen fikk støtte fra blant andre daværende miljøvernminister Børge Brende (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser det som svært positivt at det nå kan gå mot nedleggelse av reprosesseringen i Sellafield. Fra norske myndigheters side har som kjent hovedutfordringen vært å stoppe utslippene av technetium-99 som går rett ut i vårt felles matfat, sa Brende i følge NRK da nyheten om ble kjent høsten 2003.

Les mer:

NRK: Stor lekkasje ved Sellafield


VG: Atom-utslipp ved Sellafield


Dagbladet: 20 tonn atombrensel lekket ut


The Guardian: Huge radioactive leak closes Thorp nuclear plantSellafield.com: Hjemmesider


Bellona.no: All about Sellafield


Wikipedia: SellafieldSellafield,

tidl. Windscale, kjerneforskningssentrum med kraftverk og gjenvinningsanlegg i Cumbria, NV England. Alvorlig reaktorulykke i 1957. Gjenvinningsanlegget hører til et av verdens største, det har blitt kritisert for utslipp i Irskesjøen. Lekkasjer av radioaktivt avfall (→ technetium 99) er også påvist i no. farvann.


(Kilde: Caplex.no)