Barnlig bra!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn har livlig fantasi, det er sikkert og visst! Min fantasi blir også satt i sving når jeg lytter til spennende eventyr i lydbokform. Her er en vurdering av alt fra hekser til undervanns-konger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Heksene»

, Roald Dahl,
(Lydbokforlaget 2005)

Hørespill fra Lørdagsbarnetimen

«Det jeg skal fortelle deg nå, er ikke noe eventyr. Dette har hendt. Dette hørespillet handler om hekser - virkelige hekser. Jeg opplevde ting som vil få deg til å skrike av redsel. Det får ikke hjelpe. Sannheten må fram, ikke minst for din skyld, så du kan passe deg.»

Hekser, trylling og forbannelser; dette hørespillet inneholder det som skal til for at håret reiser seg i nakken. Her er hekser som hater barn, og er farefull ferd mot avsløringen av et helt heksesamfunn.

Fordi Roald Dahls historie om «Heksene» er kjent og kjær verden over fikk jeg automatisk høye forventninger til dette hørespillet. Disse ble mer enn innfridd, for dette er litt av et hørespill!

Historien blir levende fremført av kjente skuespillere; Kari Simonsen spiller en knalltøff bestemor, Hege Schøyen en forvirret heks og Minken Fossheim er mesterlig i sin rolle som Storheksa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Roald Dahl (1916-1990) hadde norske foreldre, men ble født i Wales i Storbritannia. Hver sommer reiste familien på sommerferie til Norge. Som barn snakket han derfor både norsk og engelsk.

Hjemme leste de norske folkeeventyr, og i hans barnebøker er handlingen av og til lagt til Norge. Dette er mest tydelig i boken «Heksene».

Roald Dahls hjemmeside

Endride Eidsvold setter kronen på verket med sin fortellerstemme.

Musikk, skuespillere og samspill er godt gjennomført med kreativitet og profesjonalitet.

Selv om jeg kjenner historien fra før, overrasker og fanger hørespillet meg. Dette er kvalitetsunderholdning for alle barnlige Dahl-tilhengere.

Terningkast seks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oversatt av: Tor Edvin Dahl
Dramatisert av: Anders Nyman


«Kong Neptun og perlejakten»

, Else Barratt-Due,
(Lydbokforlaget 2005)

Hørespill fra Lørdagsbarnetimen

«Det var en gang en konge som het Neptun. Og han var hersker over hele havet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne historien møter vi Kong Neptun som skal finne store, sjeldne perler til sin dronning Amfitrite.

For å finne disse må han langt av sted. På veien møter han ulike utfordringer, samt flere av hans venner, på jakten etter de vakre perlene.

Terje Strømdahl kjenner de fleste fra Barne-tv og «Portveien 2». I dette hørespillet fyller han alle rollene.

Jobben utfører han på en moro, skildrende og mangfoldig måte. Til tider er han så ugjenkjennelig at lytter får inntrykk av et mylder av ulike stemmer, noe som klart viser hvor dyktig Strømdahl er til å tolke ulike typer, dialekter og karakterer.

Produksjonen «Kong Neptun og perlejakten» fikk 3. pris på den nordiske radiofestivalen for barn og ungdom, Prix Nordica, i 1996.

Dette er eventyr for de aller minste med sjarmerende utførelse.

Terningkast fem.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Produsent: Jorunn Eseth
Forteller: Terje Strømdahl



«Tippe Topphatt og andre fortellinger»

, Ole Lund Kirkegaard,
(Lydbokforlaget 2005)

Harald Stoltenberg, bror av den kjente Robert Stoltenberg, er forteller i historiene av Ole Lund Kirkegaard.

Harald Stoltenberg har en grei fortellerstemme, men er nok ikke den rette for å fange urolige barns oppmerksomhet.

Til det er stemmen for ensformig og blir etter en liten stund kjedelig. I tillegg er det minimalt med bakgrunnsmusikk eller andre effekter som kan løfte historiene og skape spenningstopper.

De gangene han imiterer karakterer som for eksempel en bestemor eller bestefar, blir det rett og slett slitsomt å høre på og irriterende på grunn av stemmeleiene.

Lydboken blir fort uinteressant og jeg har problemer med å følge med, selv om historiene er korte og lettfattelige.

Terningkast to.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oversatt av: Oddmund Ljone
Lest av: Harald Stoltenberg

Artikkelen fortsetter under annonsen


«Hardt vær»

, Axel Hellstenius,
(Lydbokforlaget 2005)

Forfatter Axel Hellstenius leser selv historien om årets første båttur, det å være fjorten, forelsket og juge for foreldrene sine.

Bønna vil starte badesesongen med et hopp fra Panter'n, det kuleste hoppe- og stupestedet i fjorden. For Bønna har fått låne båt av onkelen sin. Det sier han i hvert fall.

På vei til øya, plukker guttene opp tre jenter. Utover dagen blåser det opp til skikkelig hardt vær og øyturen blir noe helt annet enn hva gutta hadde planlagt.

Axel Hellstenius forteller med en behagelig og trygg stemme. Språklyden er ungdommelig og skildrende, og Hellstenius har et driv som gjør at han engasjerer lytteren.

Historien er for de som er litt eldre enn minst, og tar opp temaet om å være midt mellom barn- og voksenverden på en moro, men også moralsk måte.

Terningkast fire.

Lest av: forfatteren


Kilde:

Lydbokforlaget

Mer i Neste Klikk: