Meny

Trackmania Sunrise

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fart, spenning og umulige stunts er ingrediensene i dette nye bilspillet fra Nadeo. Vi har testet «Trackmania Sunrise» på PC.

Det lille franske utviklerhuset Nadeo ga i fjor ut «Trackmania» til mange gode kritikker og en stadig voksende fanskare. Nå er oppfølgeren endelig ute: «Sunrise» fortsetter der «Trackmania» slapp.

I motsetning til, praktisk talt alle, andre bilspill er disse spillene en slags krysning mellom en bilbane og et bilspill.

I tillegg til å kunne kjøre ferdige baner får du en editor med veldig mange muligheter for kreative konstruksjoner. Du kan også dele kreasjonene med andre spillere relativt enkelt gjennom mange nettsteder dedikert til spillet.

Fantastisk spillbarhet!

Trackmania minner meg om fordums storheter som «Stunt Car Racer» og «Racing Destruction Set». Spillbarheten er i høysetet, og spillet klarer å fenge mer enn det meste annet i det siste.

Styringen er enkel og kan gjøres med tastatur, men det er først ved bruk av en analog gamepad man får skikkelig følelsen av kontroll.

Noe ratt er alikevel ikke nødvendig.

Dette er nemlig ikke noe realistisk bilspill, langt derifra. Her er det luftige stunt, looper og kilometerlange hopp som står i sentrum.

Luftige svev er en viktig ingrediens i Sunrise.Luftige svev er en viktig ingrediens i Sunrise.


Faktisk kan du til en viss grad kontrollere bilen i svevet, noe som er helt kritisk på mange av banene. Det gjelder å balansere fart, kontroll og hopp for å hele tiden gjøre runden bare litt bedre enn forrige gang.

Bilene tåler «alt» og spretter til og med på vannet i enkelte tilfeller!

Rikt innhold

Spillet er delt opp i en rekke forskjellige deler. Enspillerdelen byr på fire kampanjer kalt «Race», «Platform», «Puzzle» og «Crazy».

«Race»

er løp der du kjører mot tiden. Du kjører mot skyggebiler som representerer tidene for de forskjellige medaljene.

«Puzzle»

er kanskje den mest oppfinnsomme delen av spillet. Her får du for hvert brett utdelt et antall deler å bygge på den oppsatte banen med. Poenget er å konstruere den mest effektive banen til selve kjøringen.

«Platform»

er en høytsvevende del av spillet der poenget er å komme i mål med færrest mulig uhell underveis. Kjører du for eksempel av banen eller hopper i vannet får du ett poeng. Lavest mulig score er bra.

«Crazy»

er en eliminasjonskonkurranse der det gjelder å overleve flest runder mot datastyrte motspillere. Jo lenger du holder ut, jo gjevere medalje.

Hopp gjerne flere kilometer av gangen.Hopp gjerne flere kilometer av gangen.


En fryd for øyet

Selv om spillbarheten er nøkkelen i «Trackmania» har ikke Nadeo ligget på latsiden når det gjelder det visuelle. Grafikken er så absolutt pen, og de forskjellige miljøene er forseggjorte.

Spillets detaljrikdom trekker også opp. Når bilene gjør sinnsyke hopp får lysene overdrevne etterslep, noe som ser veldig bra ut.

De flotte vann og lyseffektene hjelper på å gi spillet et karakteristisk utseende. Sist men ikke minst har utviklerene fått til følelsen av fart svært bra.

Dessverre kan musikken bli litt kjedelig i lengden, mye på grunn av det lave antallet låter som gjentas. Lydene ellers er det ikke noe å utsette på.


Uendelig holdbarhet

Trackmania har mer å by på enn de nevnte kampanjene. Internettspilling er en glimrende del av pakken. Enkelt å bruke og morsomt selv for de litt ferske.

Man kan også som nevnt lage sine egne baner og løp, pynte bilene med egne bilder og lage kortfilmer av innspilte repriser.

Som du sikkert skjønner er det mengder av ting å ta seg til i dette spillet, og du går neppe lei med det første. Skulle du «sitte fast» i en av kampanjene er det bare å gyve løs på noe annet.

Lag dine egne baner og legg dem ut på nett.Lag dine egne baner og legg dem ut på nett.


Innertier

Jeg er veldig glad for å kunne si at Trackmania Sunrise innfrir alle forventninger og mere til. Dette er et spill jeg kan anbefale på det sterkeste til alle med sans for spillbarhet og kreativitet.

Nadeo skal berømmes for å lage spill som ikke sikter på massemarkedet, men som egentlig fortjener kjempesuksess basert på kvalitet og originalitet. Det ligger mye arbeide i denne utgivelsen, og det synes.Ingen spill er perfekte, men noen har en dybde og en finish som ikke er langt unna perfeksjon. «Sunrise» er et slikt spill.

Om du ikke er overbevist er det bare å laste ned demoen og oppleve selv! En klar sekser i min bok.

Spillfakta


Systemkrav

  • Windows 98/2000/ME/XP
  • Pentium III 500MHz
  • 128MB RAM
  • DirectX9 kompatibelt 3Dkort med min 16MB RAM
  • 16bits lydkort
  • 4xCDROM
  • 900MB harddiskplass
  • DirectX 9.0b eller bedre

Les flere anmeldelser av «Trackmania Sunrise»

Mer i Magasinet:


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus