Mye vold i parforhold

Hver fjerde norske kvinne har blitt utsatt for vold i hjemmet, viser undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Det er mye vold i norske hjem. Dette viser den første landsomfattende studien av vold i parforhold.

I rapporten oppgir hver fjerde kvinne at hun har opplevd vold fra partneren sin. En av tolv oppgir at hun har opplevd grov vold.

Med grov vold menes blant annet trusler eller bruk av kniv eller skytevåpen, kvelertak eller å få slått hodet mot gulv eller vegg.

I følge rapporten, som er gjengitt i flere norske medier i dag, har over 80.000 norske kvinner blitt så kraftig utsatt for vold fra partneren at det kunne endt med døden.

Rapporten viser også at de fleste kvinnene kommer seg ut av de voldelige forholdene, men at det kan ta lenger tid når det er barn inne i bildet.

Blant mennene i undersøkelsen svarer hver femte at de har opplevd vold fra partneren. Men volden som rammer dem er ikke like grov som den som rammer kvinnene.

I alt 4600 personer i alderen 20 til 54 år deltok i undersøkelsen fra Norsk institutt for by og regionforskning og Statistisk Sentralbyrå.

Les mer

NRK: 80.000 kvinner utsatt for vold Dagbladet: Hver fjerde kvinne utsatt for partnervold Aftenposten: Hver 12. kvinne mishandles grovt
VG: - Lever med trusler

Relevante pekere

Landsforeningen for Voldsofre Startsiden: Krisesentre
Startsiden: Overgrep

Personvernpolicy