Meny

Italiensk motrapport om agentdrap i dag

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag publiserer Italia sin versjon av drapet på agenten som reddet det italienske gisselet Giuliana Sgrena.

Agent Nicola Calipari ble skutt av amerikanske soldater.Agent Nicola Calipari ble skutt av amerikanske soldater.

Den italienske etterretningsagenten Nicola Calipari ble drept 4. mars, da han kastet seg foran kulene for å dekke journalisten Giuliana Sgrena, som han akkurat hadde befridd fra kidnappere.

Det skjedde da bilen deres ble utsatt for geværild fra en amerikansk veisperring på veien til flyplassen i Bagdad.

Den amerikanske rapporten om hendelsen ble offentliggjort lørdag. Den frikjente soldatene som var involvert. I følge amerikanerne ignorerte bilen med det frigitte gisselet en rekke advarsler, inkludert skudd avfyrt i luften.

Mange italienere er rasende og føler seg ydmyket av USA, som landet regner seg som tett alliert med.

Mandag slipper italienske myndigheter sin versjon av hva som skjedde den 4. mars.

Gjennom italienske aviser er det allerede lekket ut deler av rapporten. Blant annet påstås det at amerikanerne visste om operasjonen flere timer i forveien, mens amerikanerne selv påstår at den ble holdt hemmelig for dem.

Rapporten viser også til at bevismateriale raskt ble tatt hånd om av amerikanerne, i følge avisene Corriere della Sera og La Repubblica.

Motrapporten kommer etter at de to landene ikke greide å bli enige om en felles versjon. Det eneste de til slutt var enige om var at de var uenige, og det ble bestemt at de skulle publisere hver sine versjoner.

Den italienske rapporten kommer mandag kl 12.00.

Den amerikanske rapporten ble lagt ut på Internett. Den inneholdt en rekke svartsladdede tekster, inkludert navnet på soldaten som skjøt og navnet på soldater ved vegsperringen. Men noe gikk galt, og den usladdete versjonen er nå tilgjengelig på en rekke nettsteder.

Roberto Calderoli, reformminister i den konservative italienske regjeringen, mener, i følge La Stampa, at episoden og den påfølgende uenigheten omkring etterforskningen og de faktiske forhold, bør utløse en dyp refleksjon omkring spørsmålet om når italienske tropper skal kalles tilbake.

Italia har vært en av USAs mest lojale støttespillere i Irak, og har 3.000 soldater utplassert.

Mer om dette


The Guardian: Italian Report on Killing Goes Public Monday

Islamic Republic News Agency: Italian report on agent's death deflates US version

CNN.com: Sgrenas egen, skrevne versjon av historien
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus