Nine Inch Nails: «With Teeth»

Industri til folket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nine Inch Nails, «With Teeth»

(Interscope/Universal)

Tung og mørk rock har ikke vært det samme siden nu-metal kom på banen på slutten av 90-tallet.

Saken ble heller ikke noe bedre av Evanescences semi-lefling med goth-sjangeren, eller det faktum at komikerne i Rammstein med ett var de heftigste og hardeste rockerne i bransjen!

Image selger, ingen tvil om det, men da er det også trygt å vite at det alltids er noen som bestandig er tro mot egne (og sjangerens) idealer.

Selv om mange kun kjenner Trent Reznor som han-som-laget-den-tøffe-Johnny-Cash-låten-som-har-gått-på-MTV, er Reznor og Nine Inch Nails så mye mer enn låten «Hurt» eller Idol (Erik Flaa sang låten under country-aftenen for noen uker siden).

Dette er kongen av bekmørk industriell rock som med jevne mellomrom kommer opp til overflaten for å gi fansen noe å skrike etter!


Nine Inch Nails (Reznor er NIN, og NIN er Reznor) ble for alvor kjent med «The Downward Spiral» (1994), som for mange er selve mesterverket innenfor nyere industriell rock.

På mange måter kan man si at Reznor med dette albumet gjenfant den ungdommelige og melodramatiske angsten som grønsjen var i ferd med å ødelegge på begynnelsen av nittitallet.

Albumet solgte fem millioner, og kombinert med sin egen musikalske karriere var Reznor blant annet produsent for Marilyn Manson («Smells Like Children», «Anitchrist Superstar»).

Reznor traff med andre ord en tidsnerve på midten av nittitallet, og har siden den gang gitt ut album omtrent når han selv har villet det.


With Teeth


Nå er han her med sin første store utgivelse siden «The Fragile» (1999), og med seg på lasset har han denne gangen fått superprodusent Rick Rubin (Mars Volta, System Of A Down, Slipknot, Johhny Cash, Red Hot Chili Peppers) og über-trommis Dave Grohl (Nirvana, Queens Of The Stone Age, Foo Fighters).

Musikalsk sett er dette 14 låter som beveger seg i landskapet kald, elektronisk og melodisk rock. Med andre ord klassisk industriell rock, der Trent Reznor først og fremst imponerer vokalmessig.

Reznor kan på mange måter ligne på en kald, kynisk og mindre polert utgave av Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave).


Tøffest blir det på låter som «The Collector», «The Hand That Feeds», «Love Is Not Enough», «Everyday Is Exactly The Same» og «With Teeth», og det er lett å forstå hvorfor denne mannen er såpass respektert.

Det er steinhardt, dystert, melodiøst, kontant og intet annet enn herlig industriell rock.

Det må også legges til at albumet inneholder to meget kompetente «ballader», i form av «All The Love In The World» og «Right Where It Belongs».

Går nedover


Nå klarer ikke Reznor å holde på oppmerksomheten like bra utover i albumet, og albumet kunne med fordel vært kuttet ned med fire eller fem låter.

Om så hadde vært tilfelle, ville jubelen og applausen fra undertegnede sannsynligvis vært omtrent like stor som hyllesten bandet opplever fra sine mer fanatiske fans.• Nine Inch Nails: HjemmesideMer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser

Personvernpolicy