Matt av Matt

Matt Dillon spredte glans i hovedstaden og fikk seg noen nummer på veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dillon koste seg til tross for regn i Oslo. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Dillon koste seg til tross for regn i Oslo. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

For kommer det en mild bris av Hollywood til Oslo by, så står Oslo by og presse, samt et helt stort nettverk rundt disse, på hodet.

Filmstjernen Matt Dillon, som er aktuell i Bent Hamers nye film «Factotum», brukte gårsdagen til å spre glans over kjendisfest på Ekebergrestauranten i Oslo.

Og ryktene sier at han i løpet av kvelden fikk med seg en hel del telefonnummer til vakre kvinnelige fans på veien. Da jeg traff Matt Dillon fredag ettermiddag på Grand Hotel, var filmstjernen i full sving med å skaffe seg et nytt nummer. Denne gang fra en journalist han syntes var «charming».

Det er tydelig at det å samle nummer er litt av en hobby for skuespilleren, som har blitt kjendis gjennom filmer som «Alle elsker Mary», «Beautiful Girls» og «One Night at McCools». Og med filmstjerne-status og et sjarmerende smil tror jeg ikke han har store vansker med å få fylt opp telefonlisten.

Spørsmålet er om han kommer til å be om mitt.

Sammensatt person


I filmen «Factotum» portretterer Dillon outsideren Henry Chinaski, kultforfatteren Charles Bukowskis alter ego.

Matt Dillon, sjarmør med sans for damene. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Matt Dillon, sjarmør med sans for damene. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Det er ikke mye glamour å spore i Chinaskis liv som stort sett handler om alkohol, horer og gambling.

- Jeg trodde virkelig aldri jeg kom til å spille Bukowski, forteller Matt.

- For det første ligner jeg ikke på ham rent fysisk. Derfor var det viktig for meg å tenke på at jeg skulle spille Bukowskis alter ego Chinaski. På den måten klarte jeg å være friere i tolkningen og glemme alt press utenfra.

- Jeg prøver hardt å ikke bare tenke på det endelige resultatet, men fokusere på utviklingen av karakteren, forteller Matt mens han tygger lunsj bestående av kjøtt og poteter.

Regissør Bent Hamer og produsent Jim Stark innrømmer at de hadde store problemer med å finne den rette for rollen i «Factotum».

- Det var svært vanskelig å finne en skuespiller som kunne ha alle kvalitetene til Henry Chinaski. Vi trengte en som var både arbeider, sjarmør og poet.

Matt Dillon, Bent Hamer og Jim Stark. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Matt Dillon, Bent Hamer og Jim Stark. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

- Vi hadde allerede castet Marisa Tomei og hun foreslo at vi burde ringe Matt. Nå er det veldig vanskelig å se for seg noen annen i den rollen, sier Jim Stark, som blant annet har produsert «Coffee and Cigarettes».

Hjelp fra Bukowskis enke


Matt fikk ekspert-hjelp da han forbredte seg til den krevende rollen som Henry Chinaski.

- Under forbredelsene var jeg opptatt av å få fram at Buwkoski under alt det røffe både hadde en viss sjenanse og framfor alt streng disiplin. Ellers hadde han aldri klart å skrive. Jeg snakket med kona hans Linda Bukowski som fortalte at han egentlig var en veldig ryddig person.

Også regissør Hamer og produsent Stark fikk god støtte fra Bukowskis enke under produksjonen av «Factotum». De kaller henne «our no. 1 cheerleader».

- Linda har dessverre ikke fått sett filmen ennå. Hun liker ikke å forlate huset sitt og derfor må vi få en kopi av filmen over til henne dersom hun skal se den. Men hun er veldig interessert og følger med på absolutt alt som skjer her i Norge, sier Hamer.

Det harde liv


Sentralt i «Factotum» står hovedpersonens enorme alkoholforbruk. Dillon hadde ingen problemer med å identifisere seg med livsstilen til Chinaski.

Dillon og Marisa Tomei. (Foto: Filmweb.no)Dillon og Marisa Tomei. (Foto: Filmweb.no)

- Jeg trengte ikke å drikke meg full i dagesvis for å forbrede meg til rollen.

- Jeg har drukket nok i mitt liv til å vite hvordan det føles. Da jeg var ung var jeg alltid dradd mot livet på skyggesiden, outsidere og hard drikking, sier Matt.

Dillon inrømmer at han beundrer Bukowskis innbitte motstand mot å forandre livet sitt og følge samfunnets normer og regler.

I filmen ser vi hvordan den alkoholiserte forfatteren strever for å tjene til livets opphold.

- Bukowski gjorde sine jobber slik at han kunne henge i barer på kveldstid sammen med horer og drankere og lytte på jukebox og ikke minst skrive. Han er en ekte arbeiderklassehelt, sier Matt som avslører at han pleide å jobbe som sjauer før han ble berømt.

- Heldigvis ble jeg kjent da jeg var såpass ung og dermed har jeg sluppet de verste drittjobbene, avslutter Matt.

Og dermed var mine få minutter med stjernen ute. Dillon skal skysses i helikopter over til Stockholm hvor han skal gjeste «Først og sist», før han igjen kaster glans over premieren av «Factotum» på Klingenberg kino fredag kveld.

Og for å sette punktum på mitt møte med Matt Dillon - han ba ikke om mitt telefonnummer.

Les mer:
Factotum: Anmeldelse
factotumfilm.no : Offisielle hjemmesider

Charles Bukowski


• Amerikansk forfatter født i Andernach i Tyskland i 1920 med døpenavnet Heinrich Karl Bukowski.
• Flyttet til USA med familien i en alder av tre. Vokste opp og bodde mesteparten av livet sitt i Los Angeles. Anglifiserte navnet til Henry Charles, brukte kun navn to som forfatternavn, men ble kalt «Hank» blant venner.
• Bukowskis litterære alter ego er Henry Chinaski.
• Etter college var Bukowski boms og vagabond i LAs underverden i en årrekke. Tok strøjobber på alt fra hundekjeksfabrikk til postkontor (sistnevnte sted jobbet han hele 13 år), tilbrakte kveldene og nettene på lugubre barer, og spilte på hester. Andre interesser: alkohol, sex. Litteratur og klassisk musikk.
• En hudsykdom- kopper - ga ham et spesielt utseende. I tillegg hadde han et bemerkelsesverdig stort hode.
• 24 år gammel fikk han publisert sin første fortelling i et magasin og 35 år gammel begynte han å skrive dikt.
• Debuten kom i 1960 med diktsamlingen «Flower, Fist and Bestial Wail».
• I 60-årene skaffet han seg stor oppmerksomhet med spalten «Notes from a dirty old man», en gjenganger i en rekke ulike undergrunnsmagasiner.
• Etter at han slo igjennom, holdt han talløse poesiopplesninger, som oftest utviklet seg til rene fyllefester.
• Døde i San Pedro, California i mars 1994, i en alder av 73 år.

Matt Dillon


• Begynte å spille drama allerede på barneskolen, og han ble oppdaget som 14-åring av Warner Bros,
• Fikk som 15-åring fikk han en rolle i «Over the Edge». Rollen førte til flere roller i andre tenåringsfilmer, som «My Bodyguard» «Little Darlings» og «The Outsiders».
• Gjennombruddet kom med «Drugstore Cowboy» i 1989. Siden kom flere kjente filmer, som f.eks. «Wild Things» i 1998, «There's Something About Mary» i 1998, «In & Out» i 1997 og «One Night at McCool's» i 2001.

Bent Hamer


• Hamers forrige film, «Salmer fra kjøkkenet», er distribuert i mer enn 30 land og har vunnet en rekke priser rundt om i verden.
• Hamer fikk blant annet European Distribution Award for filmen under Cannes-festivalen 2003 og the International Film Critics Prize. I Norge vant han bl.a. Amanda (2003) for beste norske spillefilm, Film & Kinos ærespris og Arne Skouens ærespris for «Salmer fra kjøkkenet».
• Hans første spillefilm, «Eggs» (1995) vant også Amanda for beste film og the International Film Critics Prize i Cannes.
• I 1998 kom filmen «En dag til i solen», som ble spilt inn i Spania. Sandefjordingen, som skriver manus, regisserer og produserer sine egne filmer, blir regnet som en av Skandinavias mest spennende auteurer.
• «Factotum» er Hamers fjerde spillefilm.

Jim Stark

Jim Stark filmdebuterte da han hjalp Jim Jarmusch med å finansiere, produsere og selge lavbudsjettfilmen «Stranger than paradise», som skulle bli en av tidenes største kultfilmsuksesser. Filmen vant også en rekke priser verden over.
• Etter suksessen fortsatte han sitt gode samarbeid med Jim Jarmusch og produserte enda tre filmer, «Down by law», «Mystery Train» og «Night on earth« samt to av kortfilmene i «Coffee and Cigarettes»-serien.
• Jim og Bents felles facinasjon for forfatter Charles Bukowskis univers ledet dem inn på idèen om å lage noe sammen. Stark og Hamer har både produsert og skrevet Factotum-manuset sammen. Basert på boka med samme navn.

(Kilde: Østlandsposten/ factotum.no)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Full togstans ved Skøyen05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM
Siste nytt
09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFull togstans ved Skøyen05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38NorgeHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07NorgeRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24NorgeNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05NorgeMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus