Matt av Matt

Matt Dillon spredte glans i hovedstaden og fikk seg noen nummer på veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dillon koste seg til tross for regn i Oslo. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Dillon koste seg til tross for regn i Oslo. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

For kommer det en mild bris av Hollywood til Oslo by, så står Oslo by og presse, samt et helt stort nettverk rundt disse, på hodet.

Filmstjernen Matt Dillon, som er aktuell i Bent Hamers nye film «Factotum», brukte gårsdagen til å spre glans over kjendisfest på Ekebergrestauranten i Oslo.

Og ryktene sier at han i løpet av kvelden fikk med seg en hel del telefonnummer til vakre kvinnelige fans på veien. Da jeg traff Matt Dillon fredag ettermiddag på Grand Hotel, var filmstjernen i full sving med å skaffe seg et nytt nummer. Denne gang fra en journalist han syntes var «charming».

Det er tydelig at det å samle nummer er litt av en hobby for skuespilleren, som har blitt kjendis gjennom filmer som «Alle elsker Mary», «Beautiful Girls» og «One Night at McCools». Og med filmstjerne-status og et sjarmerende smil tror jeg ikke han har store vansker med å få fylt opp telefonlisten.

Spørsmålet er om han kommer til å be om mitt.

Sammensatt person


I filmen «Factotum» portretterer Dillon outsideren Henry Chinaski, kultforfatteren Charles Bukowskis alter ego.

Matt Dillon, sjarmør med sans for damene. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Matt Dillon, sjarmør med sans for damene. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Det er ikke mye glamour å spore i Chinaskis liv som stort sett handler om alkohol, horer og gambling.

- Jeg trodde virkelig aldri jeg kom til å spille Bukowski, forteller Matt.

- For det første ligner jeg ikke på ham rent fysisk. Derfor var det viktig for meg å tenke på at jeg skulle spille Bukowskis alter ego Chinaski. På den måten klarte jeg å være friere i tolkningen og glemme alt press utenfra.

- Jeg prøver hardt å ikke bare tenke på det endelige resultatet, men fokusere på utviklingen av karakteren, forteller Matt mens han tygger lunsj bestående av kjøtt og poteter.

Regissør Bent Hamer og produsent Jim Stark innrømmer at de hadde store problemer med å finne den rette for rollen i «Factotum».

- Det var svært vanskelig å finne en skuespiller som kunne ha alle kvalitetene til Henry Chinaski. Vi trengte en som var både arbeider, sjarmør og poet.

Matt Dillon, Bent Hamer og Jim Stark. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Matt Dillon, Bent Hamer og Jim Stark. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

- Vi hadde allerede castet Marisa Tomei og hun foreslo at vi burde ringe Matt. Nå er det veldig vanskelig å se for seg noen annen i den rollen, sier Jim Stark, som blant annet har produsert «Coffee and Cigarettes».

Hjelp fra Bukowskis enke


Matt fikk ekspert-hjelp da han forbredte seg til den krevende rollen som Henry Chinaski.

- Under forbredelsene var jeg opptatt av å få fram at Buwkoski under alt det røffe både hadde en viss sjenanse og framfor alt streng disiplin. Ellers hadde han aldri klart å skrive. Jeg snakket med kona hans Linda Bukowski som fortalte at han egentlig var en veldig ryddig person.

Også regissør Hamer og produsent Stark fikk god støtte fra Bukowskis enke under produksjonen av «Factotum». De kaller henne «our no. 1 cheerleader».

- Linda har dessverre ikke fått sett filmen ennå. Hun liker ikke å forlate huset sitt og derfor må vi få en kopi av filmen over til henne dersom hun skal se den. Men hun er veldig interessert og følger med på absolutt alt som skjer her i Norge, sier Hamer.

Det harde liv


Sentralt i «Factotum» står hovedpersonens enorme alkoholforbruk. Dillon hadde ingen problemer med å identifisere seg med livsstilen til Chinaski.

Dillon og Marisa Tomei. (Foto: Filmweb.no)Dillon og Marisa Tomei. (Foto: Filmweb.no)

- Jeg trengte ikke å drikke meg full i dagesvis for å forbrede meg til rollen.

- Jeg har drukket nok i mitt liv til å vite hvordan det føles. Da jeg var ung var jeg alltid dradd mot livet på skyggesiden, outsidere og hard drikking, sier Matt.

Dillon inrømmer at han beundrer Bukowskis innbitte motstand mot å forandre livet sitt og følge samfunnets normer og regler.

I filmen ser vi hvordan den alkoholiserte forfatteren strever for å tjene til livets opphold.

- Bukowski gjorde sine jobber slik at han kunne henge i barer på kveldstid sammen med horer og drankere og lytte på jukebox og ikke minst skrive. Han er en ekte arbeiderklassehelt, sier Matt som avslører at han pleide å jobbe som sjauer før han ble berømt.

- Heldigvis ble jeg kjent da jeg var såpass ung og dermed har jeg sluppet de verste drittjobbene, avslutter Matt.

Og dermed var mine få minutter med stjernen ute. Dillon skal skysses i helikopter over til Stockholm hvor han skal gjeste «Først og sist», før han igjen kaster glans over premieren av «Factotum» på Klingenberg kino fredag kveld.

Og for å sette punktum på mitt møte med Matt Dillon - han ba ikke om mitt telefonnummer.

Les mer:
Factotum: Anmeldelse
factotumfilm.no : Offisielle hjemmesider

Charles Bukowski


• Amerikansk forfatter født i Andernach i Tyskland i 1920 med døpenavnet Heinrich Karl Bukowski.
• Flyttet til USA med familien i en alder av tre. Vokste opp og bodde mesteparten av livet sitt i Los Angeles. Anglifiserte navnet til Henry Charles, brukte kun navn to som forfatternavn, men ble kalt «Hank» blant venner.
• Bukowskis litterære alter ego er Henry Chinaski.
• Etter college var Bukowski boms og vagabond i LAs underverden i en årrekke. Tok strøjobber på alt fra hundekjeksfabrikk til postkontor (sistnevnte sted jobbet han hele 13 år), tilbrakte kveldene og nettene på lugubre barer, og spilte på hester. Andre interesser: alkohol, sex. Litteratur og klassisk musikk.
• En hudsykdom- kopper - ga ham et spesielt utseende. I tillegg hadde han et bemerkelsesverdig stort hode.
• 24 år gammel fikk han publisert sin første fortelling i et magasin og 35 år gammel begynte han å skrive dikt.
• Debuten kom i 1960 med diktsamlingen «Flower, Fist and Bestial Wail».
• I 60-årene skaffet han seg stor oppmerksomhet med spalten «Notes from a dirty old man», en gjenganger i en rekke ulike undergrunnsmagasiner.
• Etter at han slo igjennom, holdt han talløse poesiopplesninger, som oftest utviklet seg til rene fyllefester.
• Døde i San Pedro, California i mars 1994, i en alder av 73 år.

Matt Dillon


• Begynte å spille drama allerede på barneskolen, og han ble oppdaget som 14-åring av Warner Bros,
• Fikk som 15-åring fikk han en rolle i «Over the Edge». Rollen førte til flere roller i andre tenåringsfilmer, som «My Bodyguard» «Little Darlings» og «The Outsiders».
• Gjennombruddet kom med «Drugstore Cowboy» i 1989. Siden kom flere kjente filmer, som f.eks. «Wild Things» i 1998, «There's Something About Mary» i 1998, «In & Out» i 1997 og «One Night at McCool's» i 2001.

Bent Hamer


• Hamers forrige film, «Salmer fra kjøkkenet», er distribuert i mer enn 30 land og har vunnet en rekke priser rundt om i verden.
• Hamer fikk blant annet European Distribution Award for filmen under Cannes-festivalen 2003 og the International Film Critics Prize. I Norge vant han bl.a. Amanda (2003) for beste norske spillefilm, Film & Kinos ærespris og Arne Skouens ærespris for «Salmer fra kjøkkenet».
• Hans første spillefilm, «Eggs» (1995) vant også Amanda for beste film og the International Film Critics Prize i Cannes.
• I 1998 kom filmen «En dag til i solen», som ble spilt inn i Spania. Sandefjordingen, som skriver manus, regisserer og produserer sine egne filmer, blir regnet som en av Skandinavias mest spennende auteurer.
• «Factotum» er Hamers fjerde spillefilm.

Jim Stark

Jim Stark filmdebuterte da han hjalp Jim Jarmusch med å finansiere, produsere og selge lavbudsjettfilmen «Stranger than paradise», som skulle bli en av tidenes største kultfilmsuksesser. Filmen vant også en rekke priser verden over.
• Etter suksessen fortsatte han sitt gode samarbeid med Jim Jarmusch og produserte enda tre filmer, «Down by law», «Mystery Train» og «Night on earth« samt to av kortfilmene i «Coffee and Cigarettes»-serien.
• Jim og Bents felles facinasjon for forfatter Charles Bukowskis univers ledet dem inn på idèen om å lage noe sammen. Stark og Hamer har både produsert og skrevet Factotum-manuset sammen. Basert på boka med samme navn.

(Kilde: Østlandsposten/ factotum.no)


Personvernpolicy