Råtne egg setter mus i dvale

Snart kan du få tornerosesøvn på bestilling. Forskere har greid å legge mus i dvale ved hjelp av råtne egg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tornerosesøvn - på bestilling?Tornerosesøvn - på bestilling?

Drømmen om den dype, livsbevarende tornerosesøvnen har levd i mer enn hundre år. Ikke minst romanforfattere og filmskapere har fabulert om å stanse nesten alle livsfunksjoner i mennesket, slik at de kan sendes av sted for å utforske stjernene eller «parkeres» for fremtiden.

Nå har forskere funnet ut hvordan de skal sette mus i en dvaletilstand, og de tror det samme kan virke på mennesker.

Hemmeligheten er lukten av råtne egg, som du kanskje husker kjemilæreren kalte hydrogensulfid.

Etter et par gode magadrag av den illeluktende gassen som gir råtne egg sin karakteristiske odør, går mus inn i en dyp søvn kjennetegnet av at oksygenforbruket, kroppstemperaturen og metabolismen synker brått.

Når gassen fjernes, våkner de små dyra til live igjen, uten mén av noe slag, så vidt forskerne har greid å fastslå så langt.

Hvis dette kan gjøres med mennesker, vil det kunne forandre akuttmedisinen drastisk. Muligheten til å senke kroppsfunksjonene kan kjøpe tid i kritiske situasjoner, som ved hjerteattakk eller slag, eller ved akutt høy feber.

I mai 1999 overlevde en norsk kvinne etter å ha ligget i mer enn en time i iskaldt vann. Da hun ble reddet var hun klinisk død, uten hjerteslag eller åndedrett. Kroppstemperaturen var 14 grader, mot normalt 37. Hun ble reddet og er i dag helt frisk.

I ferbruar 2001 skjedde noe lignende med smårollingen Erika Nordby. Hun gikk ute om natten, og frøs nesten ihjel. Hjertet hadde stoppet i to timer, og kroppstemperaturen var 16,1 grader.

Begge overlevde på grunn av «dvaleeffekten».

Reduserer din evne til å dø


«Istedet for å holde deg gående i samme takt, skrur vi ned kroppsfunksjonene, og reduserer dermed din evne til å dø», sa Mark Roth, en biolog ved Fred Hutchinson Research Center i Seattle i fredagens utgave av Science.

Roths team sendte musene inn i en dvalelignende tilstand ved å legge dem i et kammer med store konsentrasjoner av hydrogensulfid. Der var de i seks timer, mens forbruket av oksygen sank til en tiendedel.

Da H2S-gassen ble fjernet, våknet de og var tilbake til en normaltilstand i løpet av en times tid. De hadde ingen synlige endringer i oppførsel eller funksjon.

Mer om tornerosesøvn

Tidligere i Neste Klikk

Personvernpolicy