Be Cool

John og Uma danser igjen i ukul film uten sammenheng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se for deg denne filmscenen: En kul fyr med bredt glis og sigar i munnen kommer inn på et flashy kontor. Han sier entusiastisk til sjefen for et stort filmselskap: «Hva om vi lager en ny film hvor John Travolta og Uma Thurman danser sammen? Garantert kassasuksess!»


Scenen er overraskende nok ikke med i komedien «Be Cool». Jeg er imidlertid ganske sikker på at dansescenen er årsaken til at man valgte å lage denne komedien, som er oppfølgeren til «Get Shorty». Og dansing blir det, men mer om det senere.


Musikalske kjeltringer


I forrige film kastet den ultrakule gangsteren Chili Palmer (John Travolta) seg inn i filmindustrien. Denne gangen er det musikkbransjen som får gjennomgå. Etter å ha forbarmet seg over den talentfulle sangerinnen Linda Moon (Christina Milian), introduseres Chili for en verden fylt med mafia, voldelige rappere, glamour og superstjerner.


«Lurer på hva jeg skal ha til middag i dag....» (Foto: filmweb.no)«Lurer på hva jeg skal ha til middag i dag....» (Foto: filmweb.no)

Sammen med plateprodusenten Edie (Uma Thurman) planlegger han å frigjøre Beyonce-kloningen Moon fra slavekontrakten med hennes djevelske agent (Harvey Keitel) og gjøre henne til superstjerne. Det endelige målet er å få henne på scenen med Aerosmith, som i dette universet betyr øyeblikkelig suksess. Det er med andre ord tydelig at boka som denne filmen er basert på ble skrevet for godt over seks år siden.


Ironisk, liksom ...


Historien hakker seg avgårde, og et helt kobbel av kjente fjes dukker opp. På gjestelisten finner vi blant annet Danny DeVito, rapperne «The Black Eyed Peas», Fred Durst, Anna Nicole Smith, André 3000 fra «Outkast», Sergio Mendes og Gene Simmons.

Hele tiden er dialogen spekket med ironi, sarkasme, lek med klisjeer og stereotypier. Det blir så overlesset og påtrengende «kult» at man til slutt blir helt mett av alle de «smarte replikkene» - som ender opp med å virke platte.

- Jeg er ikke en av de sangerne som stiller opp i filmer, sier Aerosmith-vokalist Steve Tyler med et lurt smil.

Skjønner du, eller? Han mener det ironisk!

Det er mulig du liker «Be Cool» dersom du likte:


Wayne's World


Get Shorty


Kjedsomt


Det største problemet er likevel at denne filmen er nokså kjedelig. Det virker som om at noen har hatt gode idéer til en hel rekke sketsjer, og så satt dem sammen i tilfeldig rekkefølge. Flere ganger bare slutter en scene, og man hopper til en ny uten at det er noe flyt eller videre poeng.

John Travolta ser fortsatt strålende ut, men i denne filmen er han såpass avmålt kul at man kan se at han kjeder seg. Og hvordan regissør F. Gary Gray («The Italian Job») klarer å få heltinnen min Uma - selveste «The Bride» - til å se gammal og utkjørt ut, er mer enn jeg forstår. Skamme seg, burde han!


Homo-Rock


«Be Cool» har imidlertid noen lyspunkter. Action-stjernen «The Rock» gjør faktisk en hederlig innsats som homofil livvakt med en skuespiller i magen. Filmnerder og folk som jobber i bransjen vil også garantert synes det er litt underholdende med de mange interne spøkene og referansene til andre filmer.

Men, tilbake til dansescenen. Den er bra den, men den er langt fra nødvendig for handlingen i filmen. I «Pulp Fiction» gnistret det mellom John og Uma når de danset sammen, både fordi gangster-mannen hennes beordret det, og fordi de var dyrisk tiltrukket av hverandre. Det var hett det! Dette her er bare halvlunkent og langt fra kult.


Personvernpolicy