Ingvar Ambjørnsen: De svakes stemme

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatter Ingvar Ambjørnsen ble igår tildelt Frelsesarmeens Booth-pris 2004, for å ha løftet frem de svakeste i samfunnet med forståelse og hjertevarme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tydelig beveget forfatter. (Foto: Karoline Riise Kristiansen)En tydelig beveget forfatter. (Foto: Karoline Riise Kristiansen)

«Den åpne dør», Frelsesarmeens botilbud for rusmisbrukere i Schweigaardsgate 70, var fylt til randen av alt som kunne krype og gå av norsk presse i går.

Anledningen var utdelingen av Booth-prisen for 2004, som ble tildelt en av Norges mest kjente og kjære forfattere, Ingvar Ambjørnsen.

- For det var her, nettopp dette, som var min fødestue, fortalte en tydelig beveget Ambjørnsen.

- Det var her jeg ble forfatter, uttalte han etter han hadde mottatt den viktige prisen.

- Når jeg skal holde taler og lignende, har jeg som regel en liten lapp, der det står skrevet hva jeg skal si. Men ikke i dag, for her føler jeg meg ikke noe særlig nervøs, sa den ellers fåmælte forfatteren, som også er kjent for å ha «sceneskrekk».

Engasjert forfatter


Ingvar Ambjørnsen, vinneren av den ærverdige Booth-prisen 2004. (Foto: Karoline Riise Kristiansen)Ingvar Ambjørnsen, vinneren av den ærverdige Booth-prisen 2004. (Foto: Karoline Riise Kristiansen)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I går satt snakketøyet imidlertidig løst på den berømte forfatteren.

Villig fortalte han historier og erfaringer om tiden sin som sivilarbeider på «Den åpne dør», om opplevelsene og folkene
og om hvordan det var her han ble forfatter.

Det var nemlig her han skrev sin første bok, 23-salen, som kom ut i 1981 og handler nettopp om en av de svakeste gruppene i samfunnet. Samtidig ble han også svært godt kjent med beboerene på «Den åpne dør».

Siden den gang har han skildret de svakeste gruppene i samfunnet med kjærlighet, medmennesklighet og varme, i tillegg har han også engasjert seg i kampen for de svakeste i samfunnet, med «skarp penn».

Og begrunnelsen for pristildelingen sier blant annet:

...«Ingvar Ambjørnsen har en egen evne til å integrere aktuelle problemstillinger fra samfunnet vårt i bøkene sine. Han har bl.a. fokusert på gatevold, nynazisme, innvandrerhets, vold, forurensing, rusmisbruk, prostitusjon, tøffe oppvekstvilkår og uverdige forhold i psykiatrien.

Han har også på en unik måte satt ord på ensomhet og angst-ikke minst gjennom bøkene om Elling og Kjell-Bjarne. Men i all den tøffe virkelighetsskildringen, løftes ofte det gode fram midt i strevet: kjærlighet, vennskap, solidaritet og humor. Men vi ler aldri

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

av

, alltid

med

samfunnets «minste»....

40 bøker og 24 år etter sin egen tid på «Den åpne dør», kom han så tilbake for å motta Frelsesarmeens hederspris.

Kommandant Donald Øvergård sammen med Ingvar Ambjørnsen. Bak i midten skimter vi «Fru Ambjørnsen» (Foto: Karoline Riise Kristiansen)Kommandant Donald Øvergård sammen med Ingvar Ambjørnsen. Bak i midten skimter vi «Fru Ambjørnsen» (Foto: Karoline Riise Kristiansen)



Fakta:

Prisen:

Kalt opp etter Frelsesarmeens grunnlegger, William Booth.


«Frelsesarmeen har i Norge siden 2002 delt ut den årlige Booth-prisen. Prisen er en annerkjennelse av personer som har utført handlinger Frelsesarmeen ønsker å uttrykke takknemmelighet for og som organisasjonen definerer som «I Frelsesarmeens ånd». »

Tidligere vinnere av den gjeve prisen, er blant annet Nini og Thorvald Stoltenberg og Simon Flem Devold. Sistnemte underholdt også under utdelingen.

Mer i Neste Klikk:

• Litteratur
• Litteraturanmeldelser
• Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker