Hva er viktig?

Hver uke må jeg skrive en artikkel om noe viktig. Men hva er viktig?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viktig: Sand mellom tærne.Viktig: Sand mellom tærne.

Jeg har en litt uvanlig klausul i min kontrakt med Startsidens magasin Neste Klikk. Det står at jeg ukentlig må levere en sak om viktige ting.

Jeg er egentlig litt stolt av den klausulen. Føler meg nokså sikker på at det ikke er mange andre journalister i Norges land som har kontraktsfestet at de skal skrive om viktige ting. Snarere tvert imot, kunne man være fristet til å tro i en del sammenhenger.

Det er litt stilig, syns jeg. Og det morsomme - og litt utfordrende - er jo nettopp at kontrakten ukentlig stiller meg overfor et stort spørsmål:

Hva er viktig?Hva som faktisk er viktig sies det nemlig ingenting om i kontrakten, verken i eller mellom linjene. Den overlater til meg å avgjøre dette store spørsmålet fra uke til uke. Dermed opphøyes jeg, langt over min stand - og sannsynligvis også forstand - til en som får lov til å bestemme hva som er viktig og hva som er uviktig.

Heldigvis for både meg og deg, regulerer kontrakten bare viktighetsspørsmål i denne lille fliken av universet som du nå befinner deg i, og bare i noen timer ved ukens slutt.

Det hindrer ikke at jeg ukentlig, samvittighetsfullt og søkende, grubler over det store spørsmålet:

Hva er viktig?Denne uken fant jeg ut at jeg trengte hjelp. Jeg smatt inn på kontoret til to kolleger i Neste Klikk, og spurte dem etter tur:

- Hva er viktig?


Det interessante med dette spørsmålet er at de færreste nøler med å gi et svar. Prøv selv. Stopp noen på gaten, og spør dem spørsmålet:

Hva er viktig?

De fleste går rett på sak, og gir deg et spontant, men ofte svært godt svar.

Først spurte jeg Henriette.

- Livet, kjærligheten, mat og drikke, sa Henriette. Hun nølte ikke et sekund.

Så spurte jeg Elise.

Viktig: Gerd Liv VallaViktig: Gerd Liv Valla

- At Stein Erik Hagen og Gerd-Liv Valla kjøper seg inn i hver sin politiske leir, svarte Elise. Hun nølte heller ikke et øyeblikk.

Det slo meg hvor lett folk finner svar på et såpass dyptgripende og eksistensielt spørsmål, så jeg tenkte at jeg ville spørre flere. Jeg gikk inn på chatten på PC'en min og dobbeltklikket det første navnet blant de som var online der og da.

Det var André.

- Hei André, skrev jeg.

- Hva er viktig?


- Det er mye som er viktig. Og når det blir mye viktig, så er det kanskje viktig å stille spørsmål om hva er viktigst?, svarte André.

- Hva er viktigst?

- Akkurat nå er det å lansere ny VG-Shop viktigst, svarte André.

Her trengs det en forklaring. André er nemlig mannen som bringer VG og store deler av resten av den vestlige verdens aviser ut på mobiltelefoner med sin og sitt selskap IntraHouse sin prisbelønnede programvare. I disse dager lanserer de nytt ehandelssystem til VG.

Viktig: VG Shop.Viktig: VG Shop.

- I så store leveranser er det så mye som står på spill at det overskygger mye annet. Men generelt vil jeg si at det er viktig å gjøre mot andre det du vil andre skal gjøre mot deg. Da går det meste bra her i livet!

- Akkurat, nei. Men dagen er likevel ikke den samme uten?

Han svarte ikke.

Under André står listet Ane-Rikke. Jeg klikket meg inn på henne, og spurte det samme gamle spørsmålet:

- Hva er viktig?- Aner ikke, svarte Ane-Rikke. Jeg må gå! Ha det!

Nestemann ut er Ringley. Ringley heter ikke Ringley, like lite som Ane-Rikke heter Ane-Rikke. Men det er det de kaller seg på min MSN, derfor blir de hetende det her også.

Du har sikkert allerede gjettet hva jeg spurte Ringley om.

- Hva er viktig?- Alle spør meg om det. Gi meg svaret!, sukket Ringley, men fortsatte straks:

- Vent. La meg svare, så kan du gi meg en på trynet eller korrigere hvis det er feil: Viktig er momentum, inntekter, som vil gi rom for arbeidsro og strategisk jobbing. Viktig er mat på bordet for meg og mine kolleger, og at software-strategien vår lykkes.

Jeg forlot Ringley, og gikk til Karoline.

- Hei Karoline.

- Hei Paal.

- Du. Hva er viktig?- Ja...? Verdier?

- Godt svart. Noe mer?

- At livet skal levast og bli verdsett er viktig. Å vere glad over små ting og små gleder, å kunne la seg lett begeistre, for då ser ein det vakre rundt seg. Empati. Vite kor godt ein har det og sette pris på det.

- Wow!

- Eg trur kanskje eg kan svara i det uendelege kva EG meiner er viktig. Kanskje er det så lett for oss å svare på, fordi vi er flinke til å sette krav til andre? Fordi vi er flinkast til å ramse opp ting og eigenskaper vi meiner andre skal ha, slik at vi dekker våre behov? Det viktige med det som er viktig er jo at det også er for oss sjølve.

- Hei Lene. Hva er viktig?- I forhold til hva?

- I forhold til hva som ikke er viktig.

- Aha. Jo, barn, sex, venner, vin, mat, sol, kunnskap, sand mellom tærne, likestilling, penger, historie, arkitektur, politikk, antirasisme, rent vann, og luft, ozonlag, høstfarger, og sjø. Det er viktig med fortsatt selvbestemt abort, at domstolene ikke dømmer voldtekter og pedofile mildere enn hasjsmugling, at homofile sine selvmordstall synker, at folk drikker bedre vin, at kollektivtraffikken blir bedre, skole, helsevesen og den regla.

- Hei Rick. Hva er viktig?Rick er fra Texas. Jeg snakker til ham på norsk, og han svarer på engelsk. Dermed kan vi begge når som helst påstå at vi ikke skjønte hva den andre mente.

Viktig: Vin med venner.Viktig: Vin med venner.

- My children, the love that I am giving to others, the fact that you and I are all connected. Focusing my attention on abundance and not scarcity.

Wow. For en mann!

- Otto, hva er viktig?


- Familie - venner og kjærligheten ... verdensfred og slikt ... :) At jeg får barn i mai, det er vår og jeg har verdens flotteste kone!


- Kirsti,

hva er viktig?- Å leve det gode liv! Som å drikke god rødvin sammen med gode venner, som jeg skal gjøre i kveld.

Til slutt spurte jeg min tenåringsdatter, Ine.

- Ine, hva er viktig?- Ingen ting er viktig!

Da er det bare én igjen å spørre.

Deg.

Hva er viktig?


Personvernpolicy