Kinsey

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varm og lærerik historietime som til tider blir svært heit, men aldri vulgær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Let's talk about sex» står det å lese på plakaten til filmen «Kinsey». Og sexprat blir det, men ikke av typen «hvordan gi en perfekt blowjob», som vi er vant med i dagens mediesamfunn.

Filmbiografien «Kinsey» er derimot en fascinerende, lærerik og svært vellaget historie hvor vi får innblikk i seksuallivets mange sider. Ikke minst er filmen et ærlig portrett av en mann som virkelig gjorde sitt ytterste for å avdekke tabubelagte områder.

For biologen Alfred C. Kinsey revolusjonerte amerikanernes syn på sex på 1950-tallet. Filmen starter med et humoristisk klipp av professoren hvor han instruerer sine studenter i hvordan de skal gjennomføre intervjuene som la grunnlaget for hans forskning.


Det var nemlig ikke helt uproblematisk å få amerikanere på 40- og 50-tallet til å legge ut om sine innerste hemmeligheter. Dette var et samfunn hvor man trodde at onani var skadelig, oralsex dødelig, og hvor voksne jenter innbilte seg at babyer kom fra navlen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


En sexy zoolog


Kinsey, som begynte sin karrière som zoolog, ville forandre dette. Han ville på en vitenskapelig måte avdekke objektive sannheter om sex. Sammen med sine trofaste medarbeidere, som nærmest fulgte ham som disipler, reiste han på kryss og tvers av Amerika for å intervjue mennesker i alle aldre og med alle mulige seksuelle legninger.


Kinsey og frue gjør det de vet mest om. (Foto: Filmweb.no)Kinsey og frue gjør det de vet mest om. (Foto: Filmweb.no)

Resultatet ble eksplosiv lesning. Rapporten «Sexual Behavior in the Human Male», som kom i 1948, skapte sjokkbølger ettersom den dokumenterte at store deler av menn både hadde hatt homofile opplevelser og utenomekteskapelige forhold. «Sexual Behavior in the Human Female», som kom fem år senere, var ikke akkurat mindre kontroversiell. Hvem ante vel at kvinner også masturberte?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjertets mysterier


I sin utrettelige søken etter sannhet og kunnskap endte Kinsey opp med å såre en masse mennesker. Dette blir veldig bra beskrevet i filmen om hans liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et underliggende tema i «Kinsey» er nemlig at en person kan kunne det meste om sex og likevel være helt uvitende når det kommer til kjærlighet. Noen mysterier ligger utenfor biologiens grenser.

Kinsey var så objektiv og distansert i sin forskning av sex at han til og med oppfordret sine medarbeidere til å ligge med hverandre for å rapportere resultatet. Enhver følelsesmessig oppegående person forstår at dette kommer til å ende med et heller skakk-kjørt arbeidmiljø og masse bråk, men for biologen Kinsey var ikke dette problematisk. Han var nok bedre forsker enn menneskekjenner.

Det er mulig du liker «Kinsey» dersom du likte:

Far from Heaven


Husbands and Wives


Høyaktuell


Liam Neeson gjør en strålende jobb i sin tolkning av den kompliserte ildsjelen. I tillegg er Lauren Linney fantastisk som Kinseys kone. Det skal en moden og modig kvinne til for å godta at ektemannen går så opp i sin egen forskning at han for eksempel innleder homofile forhold. På en svært elegant og nærmest rørende måte klarer regissør Bill Condon å beskrive det spesielle ekteskapet deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at «Kinsey» inneholder en del svært eksplisitte scener og har høy temperatur, er dette på ingen måter en erotisk film. Det mest sjokkerende med denne historien er kanskje at problemstillingene Kinsey jobbet med fremdeles er aktuelle, og da særlig i USA, hvor spørsmål rundt homofile og lesbiske forhold stadig er kjerne til store stridigheter.