LILLA

Artikkelen fortsetter under annonsen

Streng, men kjærlig. LILLA er en kontrastfull farge med forkjærlighet for selvstrikkede sjal og alternativ litteratur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Slik lager du LILLA: Bland én del BLÅ med én del RØD.Slik lager du LILLA: Bland én del BLÅ med én del RØD.

Det er tid for LILLA. LILLA som også kalles for FIOLETT. Og om denne fargen er det flere ting å si.

La meg begynne

med å sitere fra boken «Tante GRØNN , Tante BRUN og Tante FIOLETT» av Elsa Beskow:

«Av og til kunne barna treffe tante FIOLETT også i kjøkkenet, men det var helst i syltetiden, for hun var så flink til å lage blåbær og solbærsaft. (...) Men ellers satt tante FIOLETT som oftest inne i kammerset og broderte roser og fioler («mens hun nippet til noe te med krydder i» red.anm)»

«Hun var nøye på at barna tørket godt av seg på bena, tante FIOLETT, og at de satt pent og stille på stolen og svarte høflig på alt hun spurte om.»

Jeg gir meg ende over!

Akkurat slik er LILLA. Jeg kunne ikke sagt det bedre selv. Elsa Beskow tok LILLA helt på kornet. Hun husket alt, bortsett fra det med krydderteen, den måtte jeg føye til selv.

LILLA er flink med mat og god med klær. Hun er kjærlig, men streng og lar seg ikke pille på nesen. Det koster for eksempel ikke LILLA noen ting å si «nei, dette finner jeg meg ikke i» eller «det var ikke dette jeg bestilte, husj med deg».

Men la meg skynde meg å legge til at LILLA ikke er ufin og snobbete, slik man kanskje skulle tro. LILLA gir for eksempel alltid penger når det er innsamlingsaksjon, og det er slett ikke utenkelig at LILLA også gir tomflasker og papir til speideren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For i motsetning til ROSA

, har LILLA både stil og sjarme. Hun er heller ikke fremmed for nye idéer - og sjansen er stor for at LILLA akkurat nå sitter med selvstrikket sjal og leser en bok om alternative meditasjonsteknikker i Bangaladanga. Og det må hun gjerne gjøre. Det er en fase. Det er bare noe hun skal igjennom, den godeste LILLA. LILLA, eller FIOLETT som hun altså også kalles.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vet forresten ikke

helt hvor glad jeg er for farger som kaller seg flere ting. To navn på samme farge er unødvendig, uansett hvor fin fargen måtte være i utgangspunktet.

Det blir som å kalle BLÅ for PASTUR eller snakke om fargen blarg - med klar referanse til oransj. I lengden forvirrer slikt mer enn det gjør godt. Der får du den, LILLA.

Nå slår det meg

forresten at jeg ennå ikke har sagt et himla ord om hvor man finner LILLA. Stakkars leser som har lest helt ned hit uten å skjønne hvilken farge jeg egentlig snakker om. Dere tror kanskje det dreier seg om GUL eller BEIGE. Eller fargen på krem, kreps eller kråke.

Men neida. Jeg snakker altså om LILLA. LILLA eller FIOLETT, en farge godt kjent fra for eksempel krokus, advent, ametyst, den LILLA havfrue, bøkene til Elsa Beskow og Surinam ...

Sa jeg virkelig Surinam?

Javisst sa jeg Surinam!

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mitt gamle skoleatlas

fra Videregående er nemlig Surinam merket med klar og tydelig LILLA. Norge er GRØNN . Sverige er GUL. Burkina Faso ORANSJ. Og Surinam er LILLA.

Det er vanskelig å trekke en slutning ut av dette, men jeg nevner det i hvert fall. Så får andre legge hva de vil i det.


Terningkast 4 (sterk)

Fakta om LILLA

Lilla

er en farge som inngår i fargespekteret. I vitenskapelige sammenhenger brukes ordet fiolett, men i dagligtalen brukes nesten utelukkende ordet lilla. Grovt regnes den lilla delen av spekteret fra 400 til 440 nanometer, og er dermed det mest kortbølgede lys menneskers øyne kan oppfatte. Lys med bølgelengder kortere enn 400 nm er usynlig og kalles ultrafiolett stråling. I regnbuen er lilla det innerste av fargebåndene.
Kilde: Wikipedia