Personlig om kvinnelige selvmordsbombere

Hva driver unge, muslimske kvinner til å bli «levende bomber»? I boken «Allahs sorte enker» får vi et personlig møte med selvmordsbomberne som både dreper og drepes i Allahs navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg skriver om kamikaze-kvinner som sprenger landet mitt i luften. Jeg vil fortelle hvem de er og hvorfor de gjør det.

Jeg vil at vi skal bli personlig kjent med hver og en av dem»


 Julia Jusik har skrevet bok om kvinnelige selvmordsbombere fra Tsjetsjenia. (Foto: Karoline Riise Kristiansen) Julia Jusik har skrevet bok om kvinnelige selvmordsbombere fra Tsjetsjenia. (Foto: Karoline Riise Kristiansen)

Tirsdag ble boken «Allahs sorte enker» lansert i Norge. Forfatteren Julia Jusik, møtte en sulten norsk presse i «Fritt ords» lokaler.

Julia er spebygd, ung og vakker. Hun virker sjenert
over alt oppstyret rundt henne og den kontroversielle boken hun har skrevet.

Men når hun åpner munnen, er det en modig stemme som snakker.

Julia Jusik er den unge kvinnen som dro til Tsjetsjenia for å finne historien til de kvinnelige tsjetsjenske selvmordsbomberne. De som sprenger seg i luften i hennes hjemland Russland.

Dødsbrudene


Direkte oversatt er den russiske tittelen på boka «Allahs bruder». I boken finner vi forklaringen på tittelvalget og hva som ligger i begrepet.

«Bryllup», det er i denne sammenhengen et terrorangrep der man bruker en «levende bomber». Når de sprenger seg selv i luften under «bryllupet», begir de seg på vei til himmelen. Derfra kommer uttrykket «Allahs bruder».

Boken forteller at jentene blir lovet et bedre liv etter døden. Mange blir både fysisk og psykisk misbrukt, dopet med narkotika og hjernevasket i Allahs navn. Slik blir de forberedt på møtet med paradis.

De er også mange som ikke vet hva som venter dem. Mange velger ikke selv å dø.

Julia Jusik avslører at de aller fleste ikke sprenger seg selv i luften, men blir «sprengt opp» av de som står bak terrorangrepene ved hjelp av fjernutløsere.

Blodhevn


- Jeg vet ikke om dere tror meg, sa hun på pressekonferansen, - men jeg visste ikke om dette gikk an å gjennomføre. Jeg reiste til Tsjetsjenia nærmest i en spontan handling, forklarer hun.

- Dette er et betent tema, men familiene slapp meg likevel inn i deres hjem. Jeg ville forklare hvem disse forhatte kvinnene var. At de hadde mistet alt og ville gå i døden for å hevne seg.

- Min hensikt var ikke å skrive om politikk, men dessverre klarte jeg ikke å komme utenom.

Vil gi «Skyggene» et ansikt


- Jeg er ikke så opptatt av Russlands nasjonale verdier at jeg ikke kan snakke varmt om en kvinne. For meg er det menneskelivet som er mest viktig, men hva får et menneske til å sprenge seg i lufta?

Julia selv kan ikke forstå hvordan jevnaldrende jenter, som hun selv, kunne være villige til å ofre seg i troen på Allah.

En «naiv» drivkraft


Som eneste kvinnelige journalist blant mange mannlige, fikk jeg etter pressekonferansen tirsdag et nært møte med kvinnen, moren og journalisten Julia Jusik.

- Jeg ville finne historien til disse kvinnene. Ingen har noensinne visst hvem de er, på videoopptakene er de tildekt, de er uten ansikt. Jeg ville fortelle noe om deres død og hvorfor dette skjedde med dem, forteller Julia.

Og det greide hun.

Hvorfor var dette viktig for deg?

- I tillegg til å bli hatet, ble de begravet på en uverdig måte, selv om det i Tsjetsjenia er svært viktig for sjelen at kroppen behandles riktig etter et menneskes død. Dersom sjelen behandles uriktig vil den aldri få fred.

- Kanskje er det naivt, men jeg føler at ved å fortelle deres historie kan jeg gi de avdøde kvinnene en siste ære, forteller hun.

- Uansett hvordan et menneske er eller hva det har gjort, fortjener de en verdig behandling etter sin død.

Hvordan gikk familienes sorg og deres historier inn på deg?

-
Jeg tok det som en kvinne. Jeg slapp alt inn i meg selv, på en måte.

I tilllegg var Julia gravid da hun arbeidet med boken, noe som hun tror gjorde at det emosjonelle ble forsterket.

- Hva har dette gjort med deg som menneske?

-
Jeg har lært meg, i enda sterkere grad, å sette pris på livet, sier hun ettertenksomt.

- Og etter å ha vært vitne til alle disse grusomhetene tror jeg ikke lenger på Paradis. Jeg tror ikke det finnes et liv etter døden.

Julia tar en liten pause før hun sier med klar stemme:

- Men jeg tror at uansett hvor hardt og vanskelig dette livet er må man bare klamre seg til det, for man får ikke et nytt liv.

Den unge spede jenta har et sikkert blikk og forklarer gestikulerende.

En plikt


- Jeg har også kontakt med noen av de overlevende kvinnene. Vi ringes innimellom, men det er nok litt mer en slags «avstandskontakt»... Om du forstår hva jeg mener.

Julia Jusik innehar en sterk og modig stemme. (Foto: Karoline Riise Kristiansen)Julia Jusik innehar en sterk og modig stemme. (Foto: Karoline Riise Kristiansen)

Forstår vet jeg ikke om jeg gjør. Det er ufattelig hva Julia Jusik har utrettet, hva hun har hørt og sett. Bare å se enkelte bilder og å lese boken gjør et voldsomt inntrykk på meg. Jeg prøver å forstå hvor Julia henter motet fra.

- Da jeg kom hjem fra Tsjetsjenia og satt meg ned med alle bildene og historiene til disse kvinnene, så jeg på prosjektet som en håpløs oppgave. Jeg ville gi opp. Men så ble det nesten som en plikt å gi disse kvinnene et ansikt. Det ble en psykisk tilfredsstillelse, noe jeg måtte gjøre.

Tiden renner ut. Julia Jusik har et svært stramt program i Norge. Med et sjenert smil takker hun for at jeg kom, men ser avvikende inn i kameraet.

- Jeg liker ikke å bli fotografert skjønner du.

Hun er nervøs og smiler usikkert, og virker flau over knipsingen min.

Julia Jusik er altså sky for egen oppmerksomhet, men taler med modig stemme de «uverdige» sin sak.

Jeg er full av beundring...

«Allahs sorte enker»


«Allahs sorte enker» er oversatt fra Russisk av Guro Søvik.

Originalutgaven kom ut i Russland i slutten av 2003, men ble etter hvert fjernet fra bokhyllene og deler av opplaget ble beslaglagt, fordi den angivelig var propaganda for terrorismen. Bokhandlerne fryktet bråk med myndighetene i landet og turde deretter ikke selge boken

Boken setter fokus på kvinnelige selvmordsbombere og Tsjetsjenia-Russland problematikken. Den gir oss et innblikk i historiene til tjueseks navngitte tsjetsjenske kvinnelige selvmordsbombere.

Mange er allerede døde når boken blir skrevet, enkelte skjebner vi møter står i fare for å bli de neste, men vi får også møte noen av de som har overlevd og som strever hardt for å leve videre..

Med boken «Allahs sorte enker» gir forfatter Julia Jusik et ansikt til de forhatte kvinnene.

Boken er allerede gitt ut i Tyskland og Italia, og skal lanseres i Sverige og Frankrike, foruten om i Norge.

«Forfatteren»


Julia Jusik ble født i Donetsk i Russland i 1981. Hun flyttet til Rostov som 17-åring for å arbeide i Komsomolskaja Pravda, ungdomsdelen av Russlands største avis og fikk senere jobb i avisens sentralredaksjon i Moskva, hvor hun skrev artikler om brennbare temaer.

I 2002 dro Julia Jusik til Tsjetsjenia for å lage sin første reportasje om selvmordsbombere.

Etter gisseldramaet under musikalen «Nord-Ost» sluttet hun i avisen, for å gjøre research for denne boken på egenhånd.

Hun er nå frilansjournalist og arbeider med en film og en bok om Beslan.


Kilde: Ganesa.no/forlag


Mer i Neste Klikk:

• Litteratur
• Litteraturanmeldelser
• Litt.klikk
Forfatter-portrettet
LydbøkerMer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47 Uvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38 Mann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37 Polfarer Mike Horn falt ned i råk14:11 Overlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08 Vitne har meldt seg i Tromsø14:00 Bolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46 Spektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43 Ronny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36 Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20 Iran utveksler spiondømt fange med USA13:19 Svensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51 Politiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39 Ordføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35 Ingen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17 46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48 Johaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Mange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet
Siste nytt
14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:47NorgeUvær og glatte veier skaper utfordringer i trafikken i Sør-Norge08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte14:38NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Gauldal14:37PolitikkPolfarer Mike Horn falt ned i råk14:11SportOverlegen Maren Lundby-seier i sesongens første renn14:08NorgeVitne har meldt seg i Tromsø14:00SportBolsjunov vant i Lillehammer - norsk duo på pallen13:46SportSpektakulært syn: Her setter fansen verdensrekord13:43SportRonny Johnsen og John Arne Riise møtes til trenerduell i 202013:36VerdenNobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene13:20VerdenIran utveksler spiondømt fange med USA13:19SportSvensk avis: – Johaug hadde vunnet selv med majones under skiene12:51NorgePolitiet fant hund i plastpose i bekk i Asker12:39PolitikkOrdføreropprør mot Siv Jensens skattereform12:35NorgeIngen nye pågripelser etter skyteepisode i Trondheim12:17Norge46-åring tiltalt for drapsforsøk på tilfeldig kvinne i Oslo11:48SportJohaug har finsiktet Klæbo i jakten på å bli enda bedre11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeMange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus