Apevirus har tatt livet av nesten 200

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marburg-viruset har tatt livet av nesten 200 mennesker i Angola. Viruset er i samme familie som det mer kjente Ebola-viruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afrikanske grønne aper importert fra Uganda i 1967 forårsaket det første kjente utbrudd av Marburg-viruset.Afrikanske grønne aper importert fra Uganda i 1967 forårsaket det første kjente utbrudd av Marburg-viruset.

Virusepidemien som raser i Angola ble omtalt i helgen etter enda et kraftig utbrudd. Men Marburg-viruset herjet den fattige Uìge-provinsen i det nordlige Angola siden midten av 2004.

I perioden 1. oktober 2004 til 29. mars 2005, registrerte Verdens Helseorganisasjon 124 dødsfall som følge av Marburg-viruset. De siste ukene har virusets aktivitet økt, og nå er 193 menneskeliv bekreftet tapt.

De fleste av dem er barn under fem år.

Dette er det verste utbruddet av denne sykdommen som er registrert til nå. Forrige kraftige utbrudd var i Kongo i 1998, da 123 mennesker døde.

Frykten er nå at sykdommen skal spre seg fra Uìge til landets hovedstad, Luanda, 300 kilometer sørvest. Mange av ofrene døde på sykehus i Luanda.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men helsearbeidere mener at de nå har sykdommen under kontroll. Pasienter forsøkes isolert, døde begraves så raskt som mulig, og pårørende som har stelt dem overvåkes spesielt nøye.

I slekt med Ebola


Marburg-viruset angriper både mennesker og aper. Det er en "zoonotic" - et virus som overføres fra dyr til mennesker - av filovirus-familien. Dets oppdagelse ledet faktisk til opprettelsen av denne familien av virus. De fire variantene av Ebola-viruset er de eneste andre kjente medlemmene av filovirus-familien.

Sykdommen spres gjennom kroppsvæsker, inkludert blod, avføring, spytt og oppkast. Det finnes ingen behandling eller vaksine, og sykdommen er meget dødelig. Opp mot nitti prosent av de som rammes mister livet.

Pasientene får høy feber, diaré, oppkast og begynner å blø kraftig fra alle kroppsåpninger. Døden innhenter dem innen en uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marburg ble oppdaget i 1967. Det oppstod samtidige sykdomsutbrudd i Marburg og Frankfurt i Tyskland og Beograd i det daværende Jugoslavia. 37 mennesker ble syke, inkludert laboratoriearbeidere og folk som stelte for dem. De første av dem var blitt utsatt for afrikanske grønne aper. I Marburg var det snakk om aper som skulle brukes til forskning på poliovaksine.

Les mer: